Borussia Dortmund telt met Nuri Sahin een begenadigd talent.

Bert van Marwijk zag afgelopen zomer hoe de ene na de andere speler zijn ploeg verliet. Gelukkig kon hij met Jan Koller, Dédé en Tomás Rosicky toch nog enkele toppers behouden. Maar de sterk uitgedunde selectie van de Nederlandse trainer herbergt wel een begenadigd talent, dat op de openingsspeeldag van de Bundesliga een dertig jaar oud record uit de geschiedenisboeken hielp. De Turkse jeugdinternational Nuri Sahin is met zijn zestien jaar en 335 dagen immers de jongste speler ooit die aan de aftrap kwam van een Bundesligaduel. De middenvelder verbrak daarmee de prestatie van Jürgen Friedl, die in het seizoen 1975/76, 17 jaar en 26 dagen oud was toen hij voor Eintracht Frankfurt mocht spelen. De economisch slechte tijden ten spijt ziet Borussia Dortmund weer licht aan de horizon. De doorbraak van Sahin en de amper achttienjarige Marc-André Kruska biedt hoop voor het eens zo trotse BVB, dat in 1997 de Champions League veroverde.

“Het is een jongen met ongelofelijke mogelijkheden”, zo prijst Van Marwijk zijn nieuwste talent. “Sahin speelt zo intelligent als een voetballer van 25 jaar. Ik kan hem altijd en overal inbrengen”, vertelde hij over de middenvelder, die pas over ruim een jaar zijn handtekening mag zetten onder een volwaardig profcontract. Bij zijn huidige overeenkomst tot 2009 dienden zijn ouders nog in zijn naam te tekenen. Van Marwijk is ook best te spreken over de mentaliteit van de jonge Turk. Sahin wilde immers niets weten van een extra maand vakantie, die hem als B-junior werd gegund. Het liefst was hij gewoon doorgegaan. Met als compromis twee weken vrijaf kon Sahin uiteindelijk leven.

Een bod van 2,8 miljoen euro van Arsenal op Sahin werd door Dortmund afgeslagen. “De jongen blijft. Hij is onze toekomst”, verklaarde algemeen directeur Hans-Joachim Watzke in Kicker. (FV)Lukas Podolski (FC Keulen) en Bastian Schweinsteiger (Bayern München) werden door bondscoach Jürgen Klinsmann niet opgeroepen voor de oefeninterland tegen Nederland. Dietmar Hamann (Liverpool) en Christian Wörns (34, Borussia Dortmund) keren terug.

TOPSCHUTTERS : 1. Makaay (Bayern München) 5 goals ; 2. Altintop (Kaiserslautern) 4 ; 3. Barbarez (Hamburg), Klasnic (Werder), Klose (Werder) 3 goals.

F.V.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content