Jess Thorup: een fijne man in een vies wereldje

© BELGAIMAGE

Met Jess Thorup hoopt KRC Genk eindelijk de perfecte trainersmatch gevonden te hebben. Kneedt de Deen uit de vele talenten een team?

Het was nooit Jess Thorups plan om proftrainer te worden. Toen hij in 2006 de schoenen aan de haak hing bij het Deense Esbjerg, verwachtten de meesten dat hij een heel andere maatschappelijke weg zou inslaan. Tijdens zijn semiprofjaren studeerde Thorup aan de handelsschool, en werkte parttime bij Ernst & Young. Als profvoetballer behaalde hij nog een diploma als makelaar in de immobiliën. Hij was van plan om na zijn spelersloopbaan een immobiliënkantoor te openen, tot hij de kans kreeg om hulptrainer te worden bij Esbjerg. Twee jaar later nam hij over toen de club in degradatiegevaar was. Esbjerg zakte, maar Thorup bracht de ploeg terug naar eerste, en won vervolgens de beker, terwijl de fans T-shirts ontworpen met de slogan: Jess we can!

Vandaag missen we duidelijkheid, weten we niet: wat is ons beste elftal?’ Dimitri de Condé

Een vroegere trainer, Viggo Jensen, schrok toen Thorup trainer werd. ‘Ik vroeg me af: kan je als je zo’n goed mens bent proftrainer worden in het voetbal? Het is onmogelijk om iemand te vinden die iets slechts over hem zegt. Dat is zijn sterkte, dat hij zo’n normaal mens is.’

‘Jess is een fijne man in een vies wereldje’ omschreef de Deense verslaggever Ole Bruun van de JydskeVestkysten, de belangrijkste krant van Jutland, de nieuwe coach van KRC Genk tijdens een gesprek over Thorup.

Dat is ook wat hij als herinnering wil achterlaten, de dag dat hij KRC Genk weer verlaat, zegt hij. ‘Dat heb ik net ook aan de spelers gezegd: jullie krijgen wat je ziet. Ik ben geen drie verschillende persoonlijkheden, ik ben elke dag gewoon mezelf.’

Op zijn presentatie hing de sfeer van een trouwdag. Iedereen had de indruk dat dit wel eens een geslaagd huwelijk zou kunnen worden, al vraagt dat natuurlijk om bevestiging, en dat staat in het profvoetbal voor: resultaten.

Met wat voor type trainer hij te maken kreeg, merkte technisch directeur Dimitri de Condé al aan Thorups antwoord op zijn vraag of hij nog nieuwe spelers nodig had: ‘Ik werk met wie ik heb. Voorlopig heb ik niemand nodig.’

‘Het geraamte staat er, als je daar de schwung in krijgt, gaat het lukken’, gaf De Condé aan wat van de nieuwe trainer verwacht wordt. ‘Vandaag missen we duidelijkheid, weten we niet: wat is ons beste elftal?’ Het viel De Condé op dat Thorup vaak het woord ‘positief’ in de mond nam en, gevraagd naar zijn voetbalideeën, duidelijk een offensieve mindset toonde. Plus dat hij niet uitgaat van één tactiek, maar een systeem bouwt op de kwaliteiten die hij in een spelersgroep aantreft, terwijl zijn voorganger iets te veel uitging van een vaste manier van spelen, en een aantal spelers zich daardoor onzekerder of zelfs overbodig ging voelen. Dat zal met Thorup niet het geval zijn, op voorwaarde dat ze rekening houden met zijn voornaamste stelregel: ‘Dat het team het allerbelangrijkste is. Niemand heeft het recht zich boven het team te stellen.’ Tegen wie die regel overtreedt, durft Thorup ook zijn harde kant te tonen.

De Condé verwees bewust ook naar Thorups periode als coach van de Deense nationale jeugdploegen en als hoofdtrainer van FC Midtjylland. ‘De laatste vijf jaar konden we net iets te weinig eigen talenten inschuiven. Die opdracht hebben we nu aan de trainer meegegeven, wetende dat 39 procent van de speelminuten in zijn tijd bij Midtjylland naar jonge spelers ging.’ Vanzelfsprekend wordt dat niet, want op zowat elke positie heeft Genk ook één of twee jonge buitenlandse talenten die het straks aan een meerwaarde wil doorverkopen en die qua leeftijd al iets verder in hun ontwikkeling staan dan de Genkse jonkies.

Bij KRC Genk noemde voorzitter Peter Croonen kort na zijn aantreden de continuïteit in het trainerschap één van de werkpunten. Uiteindelijk is Jess Thorup al de tiende hoofdtrainer in tien jaar tijd. Rondt de Deen straks de kaap van anderhalf jaar waar de afgelopen tien jaar geen enkele trainer in Genk overheen geraakte ( Philippe Clement wilde zelf weg)?

Bij KAA Gent won Thorup 40 van de 82 wedstrijden die hij coachte, en speelde 18 keer gelijk, goed voor gemiddeld 1,68 punten per match.

Voor meer nieuws zie www.sportmagazine.be

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content