Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

‘Dit is een fantastische periode’

Met acht doelpunten uit zes wedstrijden blijft Jelle Vossen de onbedreigde topschutter van de Jupiler Pro League. De aanvaller van RC Genk scoorde al in elke wedstrijd, afgelopen zondag ook tegen Club Brugge. “Goh ja,” reageert hij, “het viel ook allemaal een beetje mee. Ik weet dat scoren een kwaliteit van me is. Dat zal er niet rap uitgaan. En nu de ploeg zo goed draait, is het iets makkelijker om die doelpunten te maken. Tegen Lierse had ik er na een kwartier ook al twee in liggen en ik had nog maar drie ballen geraakt. Dan denk je wel eens: wat gebeurt er hier? Waar gaat dat eindigen? Maar een doelpunt om de 47 minuten, dat houd ik toch niet vol. Dit is gewoon een fantastische periode.”

De verplaatsing naar Club Brugge werd vooraf als een grote test voor Genk beschouwd. Die doorstonden jullie mooi.

Jelle Vossen: “Nog maar eens een teken dat we boordevol vertrouwen zitten. We zijn van niemand bang. Als je driekwart wedstrijd met een man minder voetbalt en toch gelijkspeelt, wil dat zeggen dat je een goede organisatie hebt. Voorin hebben we jongens die gemakkelijk scoren of iemand op weg naar doel kunnen zetten, en op het middenveld schuiven we goed van de ene backlijn naar de andere. De trainer is heel duidelijk over wat hij van iedereen verwacht. Hij laat nergens twijfel over bestaan. Zo krijg je die goede organisatie op het veld. Er zit heel veel evenwicht in het elftal. En iedereen gaat voor mekaar door het vuur, dat zag je ook toen we onder druk stonden. Dat is een hele tijd anders geweest. Volgens mij is dat het grote verschil met het Genk van toen ik hier wegging.”

Hoe verklaar je je eigen cijfers?

“Ik doe niets anders dan vroeger. Alleen is de situatie nu veranderd. Ik voel dat ik belangrijk ben voor de ploeg. In het verleden werd ik alleen opgetrommeld als de ploeg achter stond of het moeilijk had.”

Mag Genk zijn ambities stilaan verleggen?

“Absoluut niet. Ik blijf erbij: de top zes halen is de ambitie. Je moet dat nu niet gaan bijstellen omdat we een goede start beleven. Die fout is misschien te vaak gemaakt in het verleden: dat er te snel te hoge verwachtingen werden gekoesterd. De weg is nog lang. Laten we het met Nieuwjaar nog eens opnieuw bekijken.”

Hoe hoog mag Jelle Vossen mikken? Tegen Porto scoorde je ook twee keer en tegen Duitsland behaalde je je derde cap.

“Dat is toch een stapje hoger, hoor. Daar besef je dat er nog veel werk aan de winkel is. Tegen Van Buyten en Kompany moeten optornen op training is nog iets anders dan tegen de verdedigers in de Belgische competitie. Spijtig genoeg kwamen we niet meer in het stuk voor toen ik inviel tegen Duitsland. Maar voor mijn ontwikkeling was het goed, ik ben blij dat ik erbij was. Ik heb er met volle teugen van genoten.” S

JAN HAUSPIE

‘We zitten boordevol vertrouwen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content