Jean-Marie aan zee

© BELGAIMAGE

Twintig jaar geleden debuteerde Jean-Marie Pfaff als trainer bij KV Oostende. Het zou zijn enige club als trainer worden.

Jean-Marie Pfaff moet in Oostende voor meer sfeer en punten zorgen’, titelt dit blad op 4 november 1998. Bij KV Oostende kwam het idee van de toen jonge bestuurder Marc Coucke. Toenmalig voorzitter Eddy Vergeylen ging ervoor, toen men een opvolger zocht voor Dennis van Wijk. Die had zich de weken voor zijn ontslag niet bepaald tactisch uitgelaten, toen hij KV Oostende in dit blad een kiekenploeg noemde en sommige van zijn spelers het voetbal-IQ van een makreel toemat.

Vergeylen schrok toen hij de eerste ochtend de perstoeloop zag op de bescheiden accommodatie van de Schorre waar doorgaans geen kat (laat staan een kabeljauw) opdaagde, maar waar die ochtend journalisten en cameraploegen over elkaar struikelden. ‘Ach, laat die mannen maar binnen’, reageerde Pfaff met zijn breedste glimlach. De voorzitter mokte: ‘Het moet hier geen zottenkot worden, hé.’ Sportief manager Luc Devroe moest de plooien gladstrijken met shirtsponsor Diadora, want Pfaff had een exclusiviteitscontract met Adidas en stond in die uitrusting voor de camera’s. Pfaff moest niet op nieuwe spelers rekenen, zei Devroe: ‘Oostende had geen geld en heeft dat nog niet.’ Op het veld riep Pfaff: ‘Komaan, we gaan hier de mouwen opstropen.’ En deed dat letterlijk, gevolgd door een speler of acht. ‘De bal is uw vriend’, doceerde de nieuwe trainer, ‘ maar als je hem niet hebt, is het uw vijand.’ Pfaff was niet bang om op zijn bek te gaan: ‘Elke stap die ik in mijn loopbaan zette, was een uitdaging. Ook Oostende. Waar geen geld is, daar wil niemand heen. Ik wel. Ik ben van geen enkele uitdaging bang. Al die vooroordelen tegen mij, dat begrijp ik niet. Waar baseert men zich op? Ik heb met de beste trainers gewerkt, mijn hoofd zit vol oefenstof. ‘

Hij wilde dicht bij zijn spelers staan: ‘Ik wil ze als een vader meehelpen om beter te worden. Niet als een politieman die ze verbiedt om een pintje te drinken. Op voorwaarde dat het niet uit de hand loopt.’ Drie dagen later verloor hij zijn eerste wedstrijd met 3-0 van Lommel. Een week later zagen aan de kust 8000 supporters hoe Anderlecht won. Na elf wedstrijden werd Jean-Marie begin februari ontslagen. Onder zijn leiding won KVO één wedstrijd en speelde het drie keer gelijk. Ook zijn opvolger, hulptrainer Ronny Brackx kon de degradatie niet afwenden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content