Club Brugge – Anderlecht was in de cijfers een vrij evenwichtige topper de laatste vijf seizoenen. Club won drie keer, Anderlecht twee keer. Doelpuntenverhouding : 4-4. Een terugblik.

Seizoen 1999/2000, 27 februari 2000

Club Brugge û Anderlecht 0-2

Doelpunten : 74′ Goor (0-1), 86′ Stoica (0-2)

De wedstrijd komt amper drie weken na Anderlecht û Club Brugge. Twee assists van Walter Baseggio spelen een gehavend Club, zonder de geschorsten Gert Verheyen, Olivier De Cock, Milan Lesnjak en de niet-speelgerechtigde Andrés Mendoza, op het einde nog in het verlies. Anderlechtdoelman Filip De Wilde ontsnapt rond het halfuur aan de uitsluiting na een contact met Jochen Janssen buiten zijn strafschopgebied. Hij krijgt slechts geel.

Jochen Janssen : “Ik krijg de bal diep, tussen de verdediging en de kee-per. Hij komt uit zijn goal, maar ik ben eerst bij de bal, tik hem ook aan, waarna hij mij zonder meer torpedeert. Daar kreeg hij geel voor, terwijl ik toch alleen op hem afkwam. Ik denk dat dat wel rood verdiende. Hij wilde de bal wel hebben, denk ik, maar het was wel duidelijk dat hij hem niet had. Trouwens, ik heb veel geluk gehad bij die fase. Ik geloof dat ik onder mijn neus werd geraakt. Ik was zelfs een beetje in paniek. Daarom ook stond ik direct recht. Dat weet ik dus nog, maar verder herinner ik me weinig van die wedstrijd. Niks eigenlijk. Ik ben heel slecht in zulke dingen en het is ook al vijf jaar geleden. Ik heb ook maar anderhalf jaar in Brugge gezeten. Ik denk zelfs dat het mijn enige Club û Anderlecht is geweest.”

Seizoen 2000/2001, 5 mei 2001

Club Brugge û Anderlecht 0-1

Doelpunt : 8′ Crasson (0-1)

Club ontgoochelt. Na een vroege voorsprong maakt een sterk Anderlecht nog twee doelpunten, die worden afgekeurd. Voor de vijfde wedstrijd op rij blijft het zonder tegendoelpunt. Met nog twee speeldagen te gaan scheiden nog slechts twee punten de Brusselaars van de landstitel.

Bertrand Crasson : “Het was een beslissend duel voor de titel. Mijn doelpunt was dus niet alleen dat van de overwinning, maar ook dat van het kampioenschap, om het zo maar eens te zeggen. Een slecht weggewerkte bal van Clement, dacht ik, die ik zonder nadenken in één tijd op de schoen nam. Verlinden stond machteloos. Een erg mooie herinnering. Een verdiende zege ook. Bij Brugge wisten ze dat het hun wedstrijd van de laatste kans was, maar tot veel inspiratie leidde dat niet. Ze voetbalden nogal stereotiep. We hadden het niet erg moeilijk om de wedstrijd te controleren, zeker door dat vroege doelpunt. Voor Brugge maakte dat het allemaal nog wat moeilijker. Ik geloof ook dat Lange, die pas was aangekomen, toen debuteerde. Heel goed was hij nog niet die dag.

“Wij van onze kant waren ernaartoe gegaan zonder veel stress. We wisten bij manier van spreken al op voorhand dat we niet zouden verliezen. Dat ik zonder nadenken trapte, was het beste bewijs dat we een ploeg boordevol vertrouwen waren, waarin zelfs de verdedigers konden scoren, ook de tegenstander vaak al zijn aandacht op Koller en Radzinski richtte. Niet vergeten ook dat wij een erg goede ploeg hadden op dat moment. Het was het laatste grootse seizoen van Anderlecht, zowel in het kampioenschap als in de Champions League.

“Natuurlijk zal ik altijd aan deze Brugge û Anderlecht worden herinnerd, maar er zijn er nog andere geweest. Mijn allereerste in Brugge wonnen we ook, met 0-2, dacht ik, na doelpunten van Kooiman en Verheyen, die toen nog voor Anderlecht speelde. Over het algemeen waren het wel wedstrijden die redelijk in evenwicht waren. Het probleem van Brugge in Anderlecht de laatste jaren was vaak dat ze vóór ons stonden in de rangschikking en met een gevoel van ‘het zal wel loslopen’ naar ons kwamen. Maar ze zijn ook eens met 0-3 komen winnen, wat wij dan weer nooit hebben gekund bij hen. Veel logica zit er dus niet in de statistieken.”

Seizoen 2001/2002, 17 februari 2002

Club Brugge û Anderlecht 1-0

Doelpunt : 85′ Simons (1-0, strafschop)

Brugge begint met een match meer gespeeld en vier punten voorsprong aan de topper. Nzelo Lembi maakt zijn wederoptreden. Lembi viel uit in de heenwedstrijd toen Gilles De Bilde al dan niet opzettelijk op zijn been ging staan. De Anderlechtaanvaller wordt uitgefloten bij elk balcontact. Brugge is de beste ploeg en Filip De Wilde de meest in het oog springende bezoeker. Alleen Timmy Simons verslaat hem, vanop de strafschopstip, na een fout van Lamine Traoré op Sandy Martens.

Filip De Wilde : “Die penalty is het enige wat ik me nog herinner. Dat mijn prestatie bijzonder was, is me niet bijgebleven. Meestal gaat dat zo wanneer je goed speelt, maar de wedstrijd toch verliest. Ik speelde een degelijke match, maar moest al bij al ook geen mirakels verrichten. Ik herinner me meer van een 0-2-overwinning, toen Amokachi er nog bij liep. Toen was ik echt de uitblinker.

“Van die penalty herinner ik mij wel nog een discussie met Glen De Boeck. Timmy Simons trapte zijn strafschoppen normaal altijd een beetje links van mij, maar Glen kwam mij zeggen dat hij hoorde dat hij zou veranderen. Dus veranderde ik ook. Uiteindelijk trapte hij toch in zijn gewone hoek. Niet dat het een drama was, maar er is achteraf wel nog over gepraat. We verloren terecht die dag. Het was een typische Anderlechtmatch op Brugge : nogal afwachtend tegen een dominerend Brugge dat, zoals ik vaak heb meegemaakt, niet in staat was om tegen een sterk verdedigende tegenstander het verschil te maken. Op het einde kregen we toch het deksel op de neus. Brugge werd ook kampioen dat jaar, dacht ik. Was het Genk ? Dat wist ik niet meer.

“We hadden altijd heel moeilijke matchen op Brugge. Als we wonnen, was het vaak op een diefje. Op de counter. Soms is dat een lonende tactiek. Maar de keren dat we verloren, was het omdat we na een tegendoelpunt niet gemakkelijk konden omschakelen. Dat gevoel heb ik, als doelman, altijd gehad. Misschien dat veldspelers het anders aanvoelen. Ook dit seizoen verwacht ik zo’n wedstrijd. Een Club op zijn waarde, wat in de topwedstrijden niet altijd genoeg is, en een Anderlecht waarvan ik niet verwacht dat het open de strijd aangaat en Brugge kansloos laat.”

Seizoen 2002/2003, 7 december 2002

Club Brugge û Anderlecht 2-1

Doelpunten : 45′ Crasson (0-1), 63′ De Cock (1-1), 76′ Clement (2-1)

Na een half uur wordt Birger Maertens uitgesloten. Club moet met tien verder, krijgt goede kansen, maar komt op slag van rust op achterstand. Na de pauze zet het Anderlecht onder druk, daarbij geholpen door de uitsluitingen (twee maal geel) van Glen De Boeck en Nenad Jestrovic. Met plots een mannetje meer gaat Club verdiend op en over de concurrentie. Wegens provocatief gedrag naar het publiek maakt het parket achteraf een pv op tegen Gilles De Bilde en Olivier De Cock.

Birger Maertens : “Ik had pas twee rode kaarten gekregen : een in de Europabeker tegen Stuttgart en een tegen Sint-Truiden. Dat zat in mijn hoofd. Iedereen keek daardoor ook een beetje naar mij, terwijl je weet dat het tegen Anderlecht sowieso al een geladen wedstrijd is. Werd ik toch niet opnieuw uitgesloten ! Een heel pijnlijke ervaring. Drie rode kaarten in ongeveer anderhalve week. Het was in een duel met Jestrovic. Ik viel. Ik wilde recht komen en gewoon verder spelen, maar mijn been zwaaide uit, ik raakte hem en hij liet zich vallen. Rood. Terecht ? Weet ik niet, maar goed, het was gebeurd. De supporters raakten geïrriteerd en riepen van alles naar de scheids, maar dat hoort er allemaal bij. Ik heb de wedstrijd verder gevolgd in het spelershome. Daar staan twee televisies. Dat Brugge uiteindelijk toch won, deed me groot plezier. We werden ook kampioen dat jaar en dat maakte veel goed voor mij.

“Eigenlijk heb ik betere herinneringen aan mijn eerste Club û Anderlecht, het jaar voordien. Het was mijn eerste halve seizoen in de ploeg en mijn eerste topmatch. Op een moeilijke positie dan nog, want ik stond op het middenveld. Niet altijd even gemakkelijk, maar we wonnen en dat was het plezantste. Als wij thuis spelen, willen wij altijd het spel maken en aanvallen. Voor de drie punten gaan, ook voor het publiek. Dan weet je dat je op de counter gevaar loopt tegen spitsen als Aruna en Jestrovic. Maar het blijft een prestigestrijd, die je toch altijd wil winnen.”

Seizoen 2003/2004, 6 maart 2004

Club Brugge û Anderlecht 1-0

Doelpunt : 4′ Lange (1-0)

Anderlecht is nergens en komt al snel op achterstand. Kort voor de rust lokt Gert Verheyen, die verbeten duels uitvecht met Olivier Deschacht, een strafschopfout uit. Tristan Peersman stopt de bal van Simons en houdt zijn ploeg zo in de wedstrijd. In een veel betere tweede helft van Anderlecht kopt de sterk ingevallen Jestrovic op de paal. Het blijft 1-0. Voor de bezoekers een nederlaag zonder veel erg, voor Club de zevende zege op rij. Na een mislukte heenronde is het helemaal terug.

Rune Lange : “Een spannende wedstrijd met een vroeg doelpunt. Daar waren we erg blij mee. Het gebeurde na een corner. De bal kwam van Philippe ( Clement, nvdr), ik maakte mezelf vrij aan de tweede paal en kon hem binnenschieten. Een perfecte start voor ons. Kregen we nog een strafschop ? Wel, nu je het zegt, herinner ik het me. Het is ook al een tijd geleden. Wat ik onthoud van de duels met Anderlecht, is dat ze tussen de beste twee ploegen van België gaan en altijd hard bevochten zijn. Ik weet niet of ik ervan hou om tegen Anderlecht te spelen, maar het zijn altijd topwedstrijden, met veel sfeer in het stadion en spanning. Altijd staat er wel iets op het spel en dat maakt het natuurlijk interessant.

“Ik geloof niet dat het voor Anderlecht makkelijker is in Brugge dan voor ons bij hen. Niet vergeten dat wij vorig jaar voor de supercup in Anderlecht gingen winnen. Trouwens, sinds ik in België ben, heb ik maar één keer thuis verloren van Anderlecht. Wat mij betreft staat het dus één-één met de uitzeges.”

door Jan Hauspie

‘Als we wonnen op Brugge, was het vaak op een diefje.’ (Filip De Wilde)

‘Ik had pas twee rode kaarten gekregen. Werd ik toch niet opnieuw uitgesloten !’ (Birger Maertens)

‘Sinds ik in België ben, heb ik maar één keer thuis verloren van Anderlecht.’ (Rune Lange)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content