Janice Cayman

© BELGAIMAGE

Montpellier HSC, Red Flames, Gouden Schoen

‘Ten eerste: ze creëerden moeilijk ruimte. De Fransen pakten de halve finale tegen België tactisch goed aan. Dat maakte de match wel minder aantrekkelijk, want zeker de eerste 35 minuten ‘parkeerden ze de bus’ voor hun eigen zestien meter. Daardoor was het voor de Belgen moeilijk om hun spel op te dringen. Achterin en ook in de hele centrale as gaf Frankrijk weinig ruimte weg. Wanneer ze er toch eens uitkwamen, gingen de backs Pavard en Hernandez zelden mee naar voren. Hazard, Lukaku en De Bruyne kregen weinig ruimte om acties te maken en ook centraal op het middenveld zat het op slot. In balbezit was het spel van de Rode Duivels te traag om het verschil te kunnen maken.

De Belgen misten op rechts de acties van de onvermoeibare Meunier.’ Janice Cayman

‘Ten tweede: ze misten Meunier. Door de afwezigheid van de geschorste Meunier besliste Martínez Dembélé op te stellen en Chadli van de linkerkant naar de rechterflank te brengen. Daardoor was er op links niemand meer om de overlappende actie te maken met Hazard, die op zijn sterkst is als hij van links de actie naar binnen kan maken. Bovendien slaagde Chadli er op rechts minder in om het verschil te maken dan tegen Brazilië op links. De Belgen misten op rechts toch wel de acties van de onvermoeibare Meunier. De beslissing om De Bruyne meer op rechts te laten voetballen was evenmin een succes. Tegen een sterk verdedigend Frankrijk kwam hij moeilijk aan de bal. Hij is een van de belangrijkste spelmakers van dit Belgisch elftal en het spel leed onder zijn ‘afwezigheid’. Daardoor kwam ook Lukaku veel minder in het spel voor. We zagen De Bruyne pas meer nadat Mertens op rechts was ingevallen en hijzelf zijn plaats centraal op het middenveld weer kon innemen.

‘Ten derde: ze waren net niet efficiënt genoeg. Voor de Belgen was dit een wedstrijd van net niet, terwijl de Fransen dodelijk efficiënt waren. Een corner met een goede loopactie, tegen het toch wel kopbalsterke België, volstond om de finale te halen. De Belgen gaven alles om dat noodzakelijke doelpunt te maken, maar het kwam er uiteindelijk nooit. Ze toonden tot de laatste minuut dat ze echt naar de finale wilden, maar tegen dit Frankrijk was het net niet voldoende.’

België-Frankrijk 0-1

DOELPUNTEN:

51′ Umtiti 0-1

GEEL: 63′ Hazard, 70′ Alderweireld, 87′ Kante, 92′ Mbappé, 94′ Vertonghen

Janice Cayman
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content