Technisch directeur Danny Blind was duidelijk over de contractverlenging van Jan Vertonghen bij Ajax tot 2013. “Jan verdiende het om een beter contract te krijgen.” Ook onze 21-jarige landgenoot was blij met het vertrouwen. “Ik houd van Ajax en Amsterdam”, verklaarde hij op de officiële website. “Ik wil hier nog lang niet weg. Met deze ploeg moeten we iets moois neer kunnen zetten de komende jaren. Niet alleen in Nederland, maar ook Europees.”

Ook teammanager David Endt is lovend voor de Waaslander, die via Germinal Beerschot in 2003 in Nederland terechtkwam. “Zijn snelle ontwikkeling zette zich vorig seizoen al in”, stelt hij vast. “Na de vervanging van Henk ten Cate door Adrie Koster kreeg Jan veel meer kansen als linksachter. Dat bevestigen vormt nu de grootste uitdaging. Jan zal ook nog moeten uitkijken voor een valkuil op weg naar de top, maar ik ben er zeker van dat hij sterk genoeg is om die te ontlopen. De laatste weken liet Jan niet alleen zijn voetbalcapaciteiten bewonderen, maar ook zijn geweldige karakter. Een onverzettelijke man, iemand die heel goed weet wat hij wil. Dat hij sportmarketing volgt, zegt genoeg. Jan beleeft uitermate professioneel zijn voetbal, niet altijd even gemakkelijk voor een jongen van zijn leeftijd. Dan merk je toch dat hij door de dood van zijn vader door het leven werd gehard. Het bevorderde zijn volwassenheid. Daarom stelt hij heel duidelijk zijn doelen. Als je Jan ziet spelen, straalt van hem een soort onverbiddelijkheid af, die je vroeger alleen maar zag bij rijpere voetballers. Ik herinner mij René Vandereycken, of Erik Gerets, ook spelers die er stevig durfden in te vliegen. Meedogenloos, zonder dat het afbreuk doet aan zijn fantastische technische kwaliteiten. ( lacht) Hij is echt een heel goede voetballer.”

Dat Marco van Basten hem tijdens de voorbereiding het shirt met rugnummer 5 overhandigde, was een duidelijke aanwijzing. “Tot op dit moment maakt Jan het volledig waar en neemt zijn loopbaan een hoge vlucht”, vindt Endt. “Het gaat nog wat te ver hem nu een leider te noemen, maar een aantal kwaliteiten daarvoor heeft hij al getoond: inzicht, kunde en verbale sterkte. Zonder onbescheiden te zijn, laat Jan zich net als Thomas Vermaelen sterk gelden. Niet te nadrukkelijk, maar toch met présence. Ze zullen niet sterk afwijken van hun eigen mening. Beiden leerden van zich afbijten. Dat je bestand bent tegen de Amsterdamse mentaliteit – die hard, confronterend en soms vrij gemeen is – zegt voldoende over je innerlijke sterkte.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content