Liefst 63 goals lukte AC Milan tot voor zondagavond in competitieverband. Geen enkele andere eersteklasser komt zelfs maar in de buurt van dat aantal. Van die 63 goals maakten de spitsen er 41. Shevchenko scoorde 16 competitiedoelpunten, Gilardino 15. Verrassender zijn de 10 doelpunten van Filippo Inzaghi, momenteel de man in bloedvorm. De cijfers zijn des te indrukwekkender omdat Inzaghi pas in oktober (tegen Palermo, waar hij de winning goal maakte) voor het eerst nog eens aan de aftrap kwam. In juli 2005 kon hij na een kwakkelseizoen 2004/05 (waarin hij geen enkele keer scoorde en amper elf wedstrijden speelde) niet mee op trainingskamp en trok hij naar Antwerpen voor een behandeling door dokter Marc Martens.

Tien goals in 16 wedstrijden, waarin hij 912 minuten op het veld stond, betekent dat Inzaghi gemiddeld om de 91 minuten een goal lukt. Niemand in Italië doet beter : Simone Tribocchi van Chievo komt aan één goal om de 94 minuten, David Trezeguet van Juventus aan één doelpunt per 96 minuten. Andriy Shevchenko, Inzaghi’s ploegmaat bij Milan, zit aan één goal per 106 minuten.

Het torinstinct van Inzaghi maakt ook indruk op trainer Carlo Ancelotti. In die mate dat hij zich verplicht ziet regelmatig een van zijn andere superspitsen op de bank te laten. Vorige week overkwam dat tegen Empoli Shevchenko, afgelopen woensdag tegen Bayern Alberto Gilardino. Allebei hadden ze geen andere keuze dan zich erbij neer te leggen, want telkens deed Inzaghi wat van hem verwacht werd. Tegen Empoli en tegen Bayern scoorde hij telkens twee goals.

Niet alleen bij Milan duwt de 31-jarige spits zijn concurrenten in de hoek. Ook bij de nationale ploeg komt hij opnieuw in beeld. Woensdag zag bondscoach Marcello Lippi vanuit de tribune dat hij aan een Inzaghi in vorm niet kan voorbijgaan. Dat is een luxeprobleem, want aanvallend heeft Lippi keuze zat. Inzaghi zelf houdt zich gedeisd : “Ik zou heel graag meegaan naar het WK, maar ik respecteer de keuzes van de bondscoach. Ik weet vanwaar ik terugkom, ik ben al blij dat ik weer gewoon op topniveau kan meespelen.”

Lazio heeft het contract van trainer Delio Rossi met drie jaar verlengd. Zijn salaris (nu 250.000 euro) verdubbelt bijna. Delio Rossi (45) kreeg zijn opleiding als trainer bij het Foggia van Zdenek Zeman (sinds vorige week aan de slag bij tweedeklasser Brescia). Vorig jaar slaagde hij er bijna in Atalanta te redden, nadat hij de club na 15 speeldagen in een quasi uitzichtloze sportieve situatie overnam. Daarvoor trainde hij in de Serie A Salernitana en Lecce.

Inter vierde vorige week zijn 98e verjaardag. Eigenaar Massimo Moratti verklaarde niet langer geïnteresseerd te zijn in Michael Ballack van Bayern.

Het Italiaanse gerecht deed een huiszoeking bij het managersbedrijf Geaworld. Dat wordt geleid door Alessandro Moggi, zoon van Juventus’ sportief manager Luciano Moggi. Tegen Gea World lopen klachten over misbruik van monopoliepositie en onterecht geëiste extra betalingen bij transfers.

Sampdoriaspits Fabio Bazzani is vorige donderdag geopereerd aan de rechterknie. Hij zal pas volgend seizoen opnieuw inzetbaar zijn.

Voor het EK 2008 debuteert Italië met een thuiswedstrijd tegen Litouwen op 2 of 3 september. Op 5 of 6 september wacht de Squadra de moeilijke uitmatch bij Frankrijk.

Woensdag 22 maart vinden de heenwedstrijden voor de halve finales voor de Italiaanse beker plaats : Palermo-AS Roma en Inter-Udinese.

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content