Zaterdagnacht overleed Isaac Gálvez (lees ook het ooggetuigenverslag op pagina 90 en 91) na een zware valpartij in de zesdaagse van Gent. Tijdens de laatste ploegkoers van de dag kwam de Spanjaard in contact met Dimitri De Fauw. Hij werd tegen de balustrade aan de buitenkant van de piste gekatapulteerd, met zware interne bloedingen tot gevolg. Gálvez werd ter plekke nog gedurende een halfuur gereanimeerd, maar overleed terwijl hij werd overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis van Gent.

Isaac Gálvez was 31 jaar en net enkele weken getrouwd. Samen met zijn ploeggenoot Juan Llaneras werd hij in april wereldkampioen ploegkoers in Bor-deaux. De Spanjaarden eindigden daar in dezelfde ronde als de Oekraïners, de Argentijnen en de Britten, maar wonnen dankzij de sprintsnelheid van Gálvez op punten. Zeven jaar voordien, in zijn eerste profjaar, haalde Gálvez samen met Llaneras ook al de wereldtitel ploegkoers binnen tijdens het WK op de piste van Berlijn. Een jaar later werd het duo tweede op het WK in Antwerpen. En in 2000 won het duo de zesdaagse van Grenoble. Maar daarna concentreerde Gálvez zich meer op zijn wegcarrière.

Dankzij zijn snelle benen stond Gálvez ook goed zijn mannetje op de weg. Begin dit jaar gaf hij nog spurtles in de Ronde van Mallorca, waar hij de eerste twee ritten won en onder andere Paolo Bettini het nakijken gaf. In zeven jaar tijd boekte Gálvez twaalf zeges, waaronder vijf ritten in de Ronde van Mallorca en etappes in de Catalaanse Week, de Ronde van Catalonië en de Vierdaagse van Duinkerke. Gálvez reed verschillende keren de Tour en de Giro, waar hij zich vaak mengde in de massasprints en meermaals op een zucht van winst strandde. Zo werd hij in de afgelopen Tour nog tweede achter Robbie McEwen in de vierde rit van Huy naar Saint-Quentin. Gálvez reed drie jaar voor Kelme en kwam daarna uit voor Illes Balears, later Caisse d’Epargne.

Door zijn drukke wegprogramma reed Gálvez tussen eind 2000 en begin dit jaar geen zesdaagsen meer. De zesdaagse van Gent was nog maar de zestiende in zijn carrière. Samen met de meer ervaren Llaneras (48 zesdaagsen) vormde hij echter een zeer complementair duo. Llaneras was de man van de uithouding in de ploegkoersen, Gálvez zorgde met zijn snelheid voor de punten en het nodige vuurwerk wanneer hij in de ploegkoers de aanval lanceerde.

Dit jaar was het duo goed op weg om door te groeien naar de top van de zesdaagserenners. Zo werden ze vorige maand tweede in de zesdaagse van Amsterdam en eindigden ze in de sterk bezette zesdaagse van München op de vierde plaats. Bij de ploegenvoorstelling voor de start van de zesdaagse van Gent noemde Etienne De Wilde Gálvez en Llaneras nog als grote favorieten omwille van de enorme vooruitgang die ze gemaakt hadden in de ploegkoers. Op het moment van het ongeval lagen Gálvez en Llaneras op de tweede plaats in Gent, achter Iljo Keisse en Robert Bartko.

DOOR JEF VAN BAELEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content