Elke week verzamelt Sport/Voetbalmagazine meningen over een pertinente vraag.

KV Kortrijk is momenteel de verrassing in de top zes. Genkspeler Thomas Buffel vindt dat het over de kwaliteiten beschikt om in de strijd voor een plaats in play-off 1 zijn mannetje te staan. “Als iedereen fit is,” zegt hij, “heeft het een heel goeie ploeg: wat kracht achterin; op het middenveld slimme voetballers die weinig balverlies leiden en in steun spelen van jongens die tussen de linies kunnen voetballen; en voorin twee efficiënte aanvallers, één die snel is en een targetspits. Dat is dus een goed uitgebalanceerd elftal. De start was moeilijk, maar Yves Vanderhaeghe kreeg alles heel goed op de rails. Hij startte zijn trainerscarrière als T2 onder Hein Vanhaezebrouck en zal van hem wel veel geleerd hebben, maar anderzijds: hij zal toen zelf ook wel zijn input gehad hebben. Die rol trok hij nu door. Hij stond ín de groep en staat daar nog steeds. Als T1 gaat hij er niet boven staan, maakt hij correcte keuzes en verantwoordt hij ze. Op die manier krijgt hij iedereen mee. Dat is Yves en dat is een meerwaarde, denk ik. Hij is natuurlijk ook een winnaar. Zaterdag schold hij langs de lijn een paar keer op mij, maar na de wedstrijd is dat voorbij en stuurde hij mij zelfs nog een berichtje. Dat typeert hem. Een echte winnaar, maar ook nuchter. Hij kan een groep scherp krijgen, denk ik.

“Kortrijk kan er in play-off 1 net bij zijn maar ook net niet bij zijn”, concludeert Buffel. “Hun thuisreputatie kan doorslaggevend zijn, de ervaring van enkele jongens en de fitheid van de spelers, want in de breedte zijn ze misschien wel iets minder sterk.”

Motivatie

“Het wordt moeilijk”, vindt Elimane Coulibaly, die in het tussenseizoen van KV Kortrijk naar KV Oostende verhuisde. “Ze moeten zoals nu voor Standard en Charleroi zien te blijven en ik sluit ook ons niet uit als kandidaat voor play-off 1. Ik ben wel niet verrast door hun goeie prestaties. Uiteindelijk is het op Marusic en Poulain na dezelfde ploeg gebleven, al die anderen kennen elkaar door en door. De Smet vind ik een van de beste spelers van de competitie, Santini is een onderschatte spits en Chevalier is onvoorspelbaar en gevaarlijk als hij ruimte krijgt. Vorig seizoen misten we play-off 1 omdat we veel punten lieten liggen tegen kleinere ploegen: verliezen thuis tegen Bergen, nul op zes tegen Lierse en tegen KV Mechelen onder meer. Die ervaring zijn al die mannen die zijn gebleven dus rijker.

“Wat mij wel wat verrast, is dat Yves Vanderhaeghe het meteen zo goed doet als T1. Plots een groep gaan leiden waarvan je jaren T2 bent geweest, is niet vanzelfsprekend, vind ik. Daar kwamen in het begin dan nog eens al die blessures bij. Maar Yves is wel iemand die altijd heel belangrijk is geweest voor de groep, vooral om de spelers die ernaast vielen te blijven motiveren. Dat deed hij destijds ook met mij en dat zijn dingen die je niet vergeet. Zo doet hij het nu met iedereen, denk ik. Hij heeft uiteraard zijn spelerservaring op hoog niveau, is rustig, maar als er grenzen worden overschreden, kan hij ook wel eens ontploffen, hoor. Ook daar kan ik over meepraten.” (lacht)

Plezier

Play-off 1 of niet? Ex-KVK-speler en ex-KVK-scout Stefaan Tanghe scout tegenwoordig voor FC Utrecht in de Belgische competitie en is in elk geval gecharmeerd van de ploeg uit zijn geboortestad. “Ze spelen heel collectief én attractief”, zegt hij. “Er is altijd wel wat te zien. Ik zie in eerste veel matchen waarin er veel breed en naar de keeper wordt gespeeld. In Kortrijk is het de bedoeling om vooruit te voetballen en gaat het ook redelijk snel vooruit. Het spelsysteem is een beetje hetzelfde als onder Hein, maar de verdienste van Yves is dat enkele spelers die onder Hein niet speelden bij hem wel renderen.”

Bij Excelsior Moeskroen destijds was hij ploegmaat van Vanderhaeghe. Sindsdien zijn ze met elkaar in contact gebleven. “Yves doet voort zoals hij als voetballer was”, weet Tanghe. “Hij wordt een brave en een stille genoemd en naast het veld is hij dat ook, maar op het veld is hij altijd een grote winnaar geweest. Ik denk dat hij dat op zijn spelersgroep kan overbrengen op een familialere manier dan sommige andere trainers. Voor een speler is zo’n trainer aangenaam. Wat trainingen en voorbereidingen betreft, denk ik dat hij een beetje te vergelijken is met Hugo Broos: niet te veel tralala, voetbal is geen wetenschap, plezier in het voetbal is belangrijk, de juiste dingen zeggen, veel vrijheid voor de spelers en ingrijpen indien nodig. Dat is een beetje zijn succes, denk ik. Yves is een nuchtere Vlaming die nooit hoog van de toren zal blazen.”

Balans

“Play-off 1 halen, wordt moeilijk”, oordeelt Stijn De Smet, KVK-speler sinds vorig seizoen. “Maar als we tegen Nieuwjaar nog in de top zes staan en daarna de ploeg samen kunnen houden, maken we een goeie kans. Dan zijn er van de negen nog resterende wedstrijden veel tegen ploegen uit de rechterkolom. Ik denk dat Anderlecht, Club Brugge en Lokeren er zeker bij zullen zijn. Dan zijn er nog Gent, Genk en Standard. Die laatste twee zijn een beetje wisselvallig, misschien kunnen we de concurrentie aan met één van hen.”

Is dit KVK beter dan dat van vorig seizoen? “Beter zou ik niet zeggen. Maar er is wel een betere balans in de ploeg.” Vorig seizoen deed KVK het na de komst van Coulibaly meestal met twee torens voorin, Santini en Coulibaly. Nu voetbalt het weer met de bezetting van daarvoor en is er met Chevalier diep in de spits en met Marusic op rechts meer snelheid en diepgang. Voor Chevalier is dat het ideale spel. “Hij zoekt graag de ruimte achter de verdediging en we hebben wel een paar spelers die die ballen daar kunnen leggen”, zegt De Smet. “De laatste weken is hij in een heel goeie vorm en kon hij het verschil maken. Maar we mogen het belang niet vergeten van Pavlovic en De Mets. Zij komen niet zo veel in de picture, maar zijn van cruciaal belang voor de balans in de ploeg. Zij zijn de motor van het team, ze vormen het fundament ervan.”

Wat zijn de verdiensten van Yves Vanderhaeghe? “De trainer werkte lang onder Vanhaezebrouck, qua tactiek en dergelijke trekt hij die lijn door en de nieuwe jongens pikten die snel op. We doen het gewoon samen goed, zowel de spelers als de trainersstaf. Het klikt, we vormen echt een groep en dat zie je op het veld terug. Daar ligt vooral de verdienste van de trainer en blijkbaar maakt hij toch ook de goeie keuzes.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE – BEELDEN: BELGAIMAGE

“Yves is iemand die een groep scherp kan krijgen.” Thomas Buffel

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content