Potjanbreydel ! Heb je al gezien hoe dat Kroatisch roofdier daar in Brugge de laatste maanden aan het spelen is ? Hij legt de eieren in het korfje alsof het niets is. Hoe lang is hij nu bij Club ? Twee en een half jaar ? Als je voor elk van zijn belangrijke doelpunten een stuk vlees op de grill legt, dan kan de hele ploeg tot een stuk in de nacht smikkelen. Alleen al dit seizoen scoorde hij een derde van de Brugse doelpunten en méér dan alle andere Brugse spitsen samen. ” Balaban mag vertrekken”, lees je dan. Een klap tegen hun hersens, dát verdienen ze, daar in Brugge.

Zij die Bosko Balaban nog nooit in actie gezien hebben, hebben ongelijk. Van Bosko de Verschrikkelijke tot Bosko de Geweldige in vijf minuten tijd, hij kan het. Zelden een speler gezien die de supporters zo beroert. Dat Gaëtan Englebert in slaap valt op de middenstip, dat Birger Maertens de bal vooruitboert zonder kijken, dat Sven Vermant over zijn fijngeschoren sik valt, dat pikken de Brugse fans. Het gaat dan ook om gewone voetballers. En gewone voetballers maken fouten en mógen dat. Het wordt bijna van hen verwacht. Maar Bosko Balaban is van een andere orde.

Als er op 20 meter van het vijandelijke doel een vrijschop versierd wordt, dan leunt de Brugse supporter achterover in zijn zitje en kijkt triomfantelijk om zich heen. Hij weet : Bosko ranselt die bal tegen de netten. De vraag is alleen : wordt het de winkelhaak, de linkerbenedenhoek, recht door het midden, via de deklat tegen de rug van de keeper ?

Iemand de vrijschoppen in de aangename finale van de UEFA Cup gezien ? Rampzalig ! Zet Balaban bij Espanyol Barcelona en die van Espanyol zwaaien na 90 minuten met de beker. Ik zweer het u, potjanbreydel ! Straks in de Belgische bekerfinale mag u er gif op innemen : de Rouches zullen ervoor moeten zorgen dat ze één keer meer scoren dan Balaban …

En wat te denken van Bosko’s reactie na het scoren van een doelpunt ? Trots als een pauw die net de knapste kloek bevrucht heeft, trippelt hij over het veld. Borst vooruit, gat naar achteren. Mochten er veren in zijn bilspleet zitten, hij zou ze allemaal openslaan. In die pose loopt hij nog makkelijk een halfuur rond. “Ik ben de man”, zou Raymond van het Groenewoud zingen. Hij ís de man. En hij weet het. Er is geen leven na Bosko.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

PEDRO DEL TORRE, BRUSSEL

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content