Zondag begint voor AA Gent het seizoen al met een thuisduel in de eerste ronde van de Intertoto tegen het IJslandse Fylkir. De redenen om deel te nemen, liggen volgens manager Michel Louwagie voor de hand. “Eén : het is toch een beetje Europees voetbal. Twee : commercieel zeker interessant. Drie : het is financieel altijd al lonend geweest. Je houdt per ronde toch minstens 12.500 euro over. Als je dan in de eventuele derde ronde tegen een topper als Schalke 04 uitkomt, krijg je meteen een publiekstrekker voorgeschoteld. Sportief zoekt de trainer toch ook altijd tegenstrevers van enig niveau. Fylkir staat eerste in IJsland, hé. Er bestaan echt geen kleine ploegen meer. Het blijft in eerste instantie ook een voorbereiding. Echte ambities om door te stoten naar de Uefacup hebben we niet.”

Georges Leekens kan dit weekend nog geen beroep doen op zijn versterkingen. Volgens Louwagie mag dat geen probleem vormen. Ook over de eventuele extra belasting wil hij niks horen. “Jonge, jonge. Dat geklaag moet maar eens ophouden. Vier weken niksen tijdens de zomer, betaamt niet voor een professioneel sporter. Met Kerstmis zijn ze ook nog eens tien dagen thuis. Heb jij zoveel verlof per jaar ? Dat argument kan absoluut niet van tel zijn. Bovendien genieten ze sinds dit jaar voor het eerst van vakantiegeld. De belasting is eerder psychisch dan fysiek.”

Westerlo treedt net als RC Genk pas vanaf de tweede ronde (het weekend van 3 en 4 juli) in actie. Herman Wijnants hoopt op een leuke affiche tegen Atlético Madrid. “Voor een kleine provincieclub geeft dat een leuke weerklank”, redeneert hij. “Plus dat het voor de trainer ideaal is om na veertien dagen training uit te testen hoever de ploeg staat. Eerst moeten we natuurlijk nog voorbij een Tsjechische of Finse ploeg geraken. Dat kost geld, maar kan gecompenseerd worden met de komst van Atlético. Bovendien hoeven we geen buitenlandse stage te organiseren, want bij de verplaatsingen, die ongeveer vier dagen in beslag nemen, krijgen de spelers de kans elkaar beter te leren kennen.”

Paul Heylen van RC Genk weet dat René Vandereycken geen voorstander is van de zomerbeker, maar ziet de deelname vooral als toegift naar zijn eigen aanhang. “Het zijn onze klanten, hé. We hadden het hen beloofd bij de abonnementvernieuwing. De eerste twee ronden mogen die twintigduizend mensen gratis komen, waar ze anders minstens 25 euro kwijt zijn. Het Bulgaarse Marek Dupnitza of het Georgische Dila Gori spreken natuurlijk niet echt aan, maar Borussia Dortmund des te meer. Als je die gewoon contracteert, betaal je anders minstens 75.000 tot 125.000 euro. We krijgen sowieso van de Uefa ook een vergoeding van 25.000 Zwitserse frank. Bovendien zullen we proberen te onderhandelen over een gratis opvang vanaf de luchthaven tot het verblijf in een tophotel. Dan kun je je al niet bedrogen voelen. Alleen moet je daarvoor ook hopen op de goodwill van de tegenstanders. Maar ik zie alleen maar positieve effecten.”

(FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content