De door de Fifa uitgesproken schorsingen voor Bart Goor en Eric Deflandre naar aanleiding van hun uitsluitingen tijdens Spanje-België zorgden op de voetbalbond voor veel interne discussie. Goor kreeg voor spuwen vier speeldagen schorsing en zit nog een vijfde match aan de kant voor twee gele kaarten. Dat betekent dat hij de twee duels tegen Servië en Bosnië mist en de uitwedstrijd tegen San Marino. Pas op 7 september 2005 is hij thuis tegen de dwergstaat weer beschikbaar. Eric Deflandre mist drie duels en komt pas op 4 juni 2005 voor de uitwedstrijd tegen Servië weer in aanmerking. Na een lange discussie over de wenselijkheid én financiële haalbaarheid van eventueel beroep, werd beslist daarvan af te zien. In ruil nam de bond wel op zich om de boetes die beide spelers kregen (respectievelijk ongeveer 6500 en 5000 euro) te betalen.

Dat liep evenwel niet van een leien dakje. Op de vergadering van het Uitvoerend Comité vrijdagavond moesten de aanwezige zeventien leden hierover stemmen. Slechts tien leden waren voor het betalen van de boetes. Drie onthielden zich, vier stemden ronduit tegen. Die vier waren vertegenwoordigers uit de hoogste reeksen, de profliga én tweede nationale, min of meer rechtstreeks betrokkenen. Verrassend ? Neen. Het gaat om het principe, hoor je. Goor én Deflandre moeten zich niet in de steek gelaten voelen door de bond, het is omgekeerd, zij hebben hun ploegmaats en de nationale ploeg in de steek gelaten. Daarvoor mochten ze op zijn minst worden gestraft met een boete, al mocht die wat hun betreft gerust nationale proporties aannemen. De komende maanden wil men binnen de bond hierover een soort protocolakkoord opstellen.

Op de achtergrond speelt nog een andere zaak, de strijd om onafhankelijkheid. De profliga wil meer financiële autonomie en vroeg de bond een audit uit te voeren naar wat het profvoetbal kost en opbrengt aan de KBVB. De resultaten van die audit zijn nu bekend en vallen tegen. Het profvoetbal staat in voor de volledige kost van de nationale ploeg én voor veertig procent van de werking van het bondsgebouw. De onvrede daarover (wel de lasten en niet de baten van bijvoorbeeld de Rode Duivels) bepaalde mee een stukje houding in de stemming.

Intussen mogen wel vragen worden gesteld bij het disciplinair systeem van de Fifa, dat spelers straft zonder ze te horen, al waren in dit geval de beelden duidelijk. Opvallend is de vriendelijkheid waarmee men zich binnen de KBVB bij die gang van zaken neerlegt. Om de hoge bonzen in Zwitserland, die ook voor Belgen plaatsjes inruimen, niet tegen de haren te strijken ? (PTK)

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content