Leverkusen rekent op de ervaring van Heynckes.

Afgelopen weekend, in de eerste ronde van de DFB-Pokal, overleefde Bayer Leverkusen slechts ternauwernood. De ploeg van coach Jupp Heynckes (64) maakte totaal geen indruk tegen Regionalligateam SV Babelsberg. Het was uiteindelijk alleen invaller Eren Derdiyok die tot scoren kwam.

Het was toch een beetje een smet na een vlekkeloos verlopen voorbereiding, waarbij volgens sportief directeur Rudi Völler “voor het eerst sinds jaren zo’n harmonieus gevoel overheerste. De spelers hebben weer plezier, een factor die de nieuwe coach hen teruggaf.”

Een mooi compliment aan het adres van Heynckes, die heel goed beseft dat hij alleen dankzij zijn korte intermezzo vorig seizoen bij Bayern München (een interim-opdracht na het vertrek van Jürgen Klinsmann) nu aan de slag is bij een Bundesligaclub. Het enthousiasme van de jonge spelersgroep – die ook de hulp krijgt van de routine van Sami Hyypiä (35) – werkte heel aanstekelijk op de coach, die als een integratiefiguur naar voren wordt geschoven. “Leverkusen is een serieuze club, met een goede en strakke organisatie”, weet hij. “We zitten met een overvloed aan jonge talenten, die een sterke mentor nodig hebben om zich volledig te ontwikkelen tot volwaardige topspelers. Die honger naar succes en resultaten, daarin herken ik mezelf. Met mijn ervaring en engagement wil ik graag deze groep naar een Europese plaats leiden. Bayern München is zoals jaarlijks de grote favoriet voor de titel, maar ook Werder Bremen, VfL Wolfsburg en Schalke 04 zullen straks meestrijden voor het kampioenschap.”

Aanvoerder Simon Rolfes raakte net als enkele ploeggenoten onder de indruk van Heynckes. “Hij maakt een heel ontspannen indruk”, verklaarde hij in die Welt. “Ik raakte geboeid door de natuurlijke autoriteit die hij uitstraalt.” Ook aanvaller Stefan Kiessling volgde die mening. “Hij streeft naar precisiewerk, let echt op alle mogelijke details.” Renato Augusto, de Braziliaanse middenvelder, was dan weer tevreden dat de nieuwe trainer hem in het Spaans kan aanspreken. “Daardoor begrijp ik nog beter wat men hier van mij exact verlangt.”

Een zware opgave wordt het alvast voor Heynckes om de langdurig geblesseerde topschutter Patrick Helmes (25) te vervangen. De Duitse international, die tijdens zijn vakantie de ligamenten van zijn linkerknie scheurde, mist nagenoeg zeker de volledige heenronde. Een ferme domper, want vorig seizoen eindigde de twaalfvoudige international met 21 treffers in 34 competitieduels nog vierde op de topscorerslijst. Theofanis Gekas en Derdiyok kennen net als jong talent Toni Kroos (gehuurd van Bayern München) hun voornaamste opdracht.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content