In tegenstelling tot de A-ploeg, die eigenlijk weinig opschoot met het gelijkspel in Servië, tenzij als mentale opsteker, hebben de beloften het allemaal nog wel in eigen handen. Het team van Jean-François de Sart speelde eerder op deze campagne al 1-1 gelijk in Spanje en deed nu net hetzelfde tegen Servië & Montenegro. België blijft daarmee groepsleider. De beste twee landen plaatsen zich voor een barragetoernooi, waarbij de winnaars naar het EK mogen.

De jonge Rode Duivels toonden twee gezichten in Novi Sad. Technisch de betere, maar fysiek minder sterk dan hun tegenstander lagen ze onder voor de rust. De 1-0 kwam er na een ongelukkig misverstand achterin en een foutje van doelman Glenn Verbauwhede, maar de voorsprong was verdiend, want de Serviërs kregen nog een paar mooie kansen. Na de rust een compleet ander spelbeeld : de thuisploeg verloor zich in individuele acties en het betere spel was voor de Belgen. Toen de Serviërs ook nog eens twee keer rood kregen, werd de overmacht te groot. Maarten Martens maakte gelijk op corner. Uitblinkers onder de Belgen waren Günther Vanaudenaerde (Club Brugge), die heel constant speelde als rechtsachter, JanWuytens (PSV) die imponeerde met zijn rust en klare kijk, en invaller Dieter VanTornhout (Club Brugge), die met zijn kracht en lengte amper duels verloor. Gelukkig kreeg hij in het opstootje waarin wat rake klappen werden uitgedeeld, geen rood. Voor een paar jongens ( Mohammed Messoudi, Faris Haroun, Tom De Mul, Benjamin De Ceulaer) was het seizoen wat lang, zij maakten niet veel meer klaar.

In principe was ook dit een gehandicapte ploeg. Er waren wat spelers geblesseerd, onder meer Jonathan Blondel, en een paar zitten al bij de A-ploeg ( Silvio Proto, Anthony Vanden Borre, Vincent Kompany en Kevin Vandenbergh). De Sart : “We klagen altijd over onze opleiding, maar er is dus wel degelijk jong talent.” Vaak zit het wel in Nederland, zo kon Wuytens vorige winter naar Westerlo, maar de jonge Limburger û die weg mag bij PSV û wil het over de grens blijven proberen. Opvallend was toch wel het verschil in kracht. De Sart : “Wij zijn technisch heel goed, maar gemiddeld kleiner. Je merkt op dit niveau duidelijk dat een paar jaar scheelt. Dit is een heel jonge selectie. Van de 18 spelers die meereisden, zijn er negen die ook de volgende keer nog bij de beloften mogen spelen. Een Vanden Borre zou nog drie campagnes mogen meedoen. Dat merk je op deze leeftijd, zeker na een lang seizoen.” (PTK)

PTK

‘Er is dus wel degelijk jong talent.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content