Nu eens niet, dan eens wel, maar de laatste tijd vaker : bij RC Genk trad de jeugd naar voren. ‘Het mes snijdt aan twee kanten.’ Wie zijn ze en wat kunnen ze ? Zes keer Genks en jong.

Na een trits blessures, slap spel, de uitschakeling tegen Litex Lovech en de sterke invalbeurt van Steven Defour was de conclusie in Genk snel getrokken : “Nu kunnen we maar beter jongeren een kans geven.” En aldus geschiedde : op Germinal Beerschot mochten Steven Defour en Kenneth Van Goethem de wedstrijd aanvatten. Maar met Sinan Bolat, Jordan Remacle, Marvin Ogunjimi en Sébastien Pocognoli heeft Genk nog meer jonge beloften in zijn A-kern zitten. Behalve in de competitie vielen sommigen ook Europees al in. Wie zijn ze eigenlijk, de zes die Faris Haroun en Logan Bailly, twee seizoenen geleden respectievelijk bij Genk en Heusden Zolder frequent in de basis, naar de kroon kunnen steken ? Een overzicht, met het aantal gespeelde minuten en wedstrijden (vóór RC Genk-Standard) en een typering van jeugdcoördinator Roland Breughelmans, die ze doorheen de jeugdreeksen volgde.

Steven Defour

°15-04-88

190 minuten gespeeld (3 wedstrijden, waarvan 1 als titularis en 20′ Europees)

Roland Breughelmans : “Nummer 10, maar kan ook op 6 of 8 spelen. Speelde bij KV Mechelen dieper, maar is altijd dreigend, nooit aflatend, heeft overzicht en denkt collectief, wat zijn grote pluspunt is, hoewel hij in de jeugd altijd al de foerier was en alle aandacht naar hem ging. Heeft zijn gestalte niet tegen, maar ook niet mee. Staat daardoor wel stevig op zijn benen. Explosief en wendbaar.”

Steven Defour : “Lens, PSV, Feyenoord, Manchester City, Arsenal, Aston Villa : allemaal hebben ze destijds geïnformeerd, maar ik heb in overleg met mijn vader en manager beslist om bij Genk te blijven. Het is niet ver van huis, wat een hele steun is op moeilijke momenten, en je kan hier relatief gemakkelijk bij de eerste ploeg komen. Vooral dankzij Ronny Van Geneugden, die de afstand verkleind heeft tussen de beloften en de eerste ploeg. Toen ik Theo Janssen hier vroeger in de eerste ploeg zag spelen, sprak die mij meteen enorm aan. Hij is een van mijn idolen : een prachtige pass en een heel goeie techniek. Ons kapsel is ook wat hetzelfde, maar dat is toeval.

“Ik denk dat ik het verste sta van alle jongeren, ja, vooral ook door de vele blessures die er zijn. Maar ik moet vooral nog kracht kweken om bij de echte top te kunnen horen. Soms merk ik op training in duels tegen Soley of Oliseh bijvoorbeeld dat ik daar nog tekortkom. Ze zeggen ook dat ik nog meer moet doseren om naar het einde toe de frisheid niet te missen, maar het zit nu eenmaal in mijn spel om veel te doen voor de ploeg. Ik dacht dat ik pas volgend jaar of het jaar daarna veel zou kunnen spelen, dus dit is allemaal mooi meegenomen. Ik kan nu verder bouwen op deze prestatie. Ik denk dat ik de techniek heb om als nummer 10 aanwezig te zijn en als je beweeglijk blijft en tussen de lijnen loopt, is dat moeilijk te verdedigen. Elke ploeg heeft zo iemand nodig.”

Kenneth Van Goethem

°13-02-84

90 minuten gespeeld (1 wedstrijd als titularis, 1 gele kaart)

Roland Breughelmans : “Kan centraal in het middenveld of de verdediging, maar is ook al op rechts als noodoplossing gebruikt door het vertrek van Priske. Zuivere voetballer die zich ten dienste ván kan stellen, met inzicht en voldoende hardheid. Zal nooit klagen of zagen. Daardoor misschien soms braaf, maar wel nuchter en positief ingesteld.”

Kenneth Van Goethem : “Vroeger speelde ik bij Diest, nu in eerste provinciale, maar toen ik naar Genk kwam nog in derde klasse. Met de jeugd van Diest heb ik vaak tegen die van Genk gespeeld, toen beide ploegen nog in tweede zaten. En altijd verloren we met 6-0 (lacht). Mustapha Yilmaz trainde mij daar bij de min 16-jarigen. Iedereen had schrik van die trainer en dat is bijna altijd goed, hé (grijnst). Hij was redelijk streng en zei het zoals het was én hij was op die manier altijd bezig met zijn spelers. Hij heeft mij van in het begin het vertrouwen gegeven dat ik nodig heb om goed te spelen. Na bijna elke wedstrijd praatte hij met mij. Niet dat ik mij gemakkelijk laat gaan als ik geen vertrouwen krijg – ik werk dan gewoon wat harder – maar vertrouwen kan deugd doen. Als je elke week speelt, ga je je vanzelf beter voelen.

“Ik scheel drie, vier jaar met de rest, dus ik ben de veteraan onder de jongeren (lacht). Het begint tijd te worden, ik hoop dat een van de komende seizoenen de definitieve doorbraak komt. Dat ligt dan volledig aan mijzelf, met wat geluk en vertrouwen van Genk uit ook. Vorige zomer wilden ze mij één jaar uitlenen aan een andere eersteklasser, maar die is er niet gekomen, wel tweedeklassers, maar daar stonden Genk en ikzelf niet achter. Ik ben blij dat dat niet doorgegaan is, want ik wil hier nog lang blijven.”

Jordan Remacle

°14-02-87

43 minuten gespeeld (2 wedstrijden, 12′ Europees)

Roland Breughelmans : “Is rechtsvoetig maar kan op beide flanken spelen omdat hij op links naar binnen kan komen en dreigen. Snelheid is zijn grote troef en hij evenaart daarin Beslija. Misschien zoekt hij soms eens iets te veel de acties, maar daardoor voelt hij zich dan ook wel elke keer weer goed in zijn vel. Moet telkens keuze maken tussen één tegen één uitspelen of collectief denken. Kan voor diepgang zorgen en de achterlijn halen.”

Jordan Remacle : “Misschien is het niet zo evident voor iemand die erg van dribbels houdt, maar ik hou ook erg van Bayern München. Maar dat komt vooral omdat mijn vader daar ook supporter van is. Verder zie ik vooral graag spelers bezig die net als ik snel zijn, zoals Thierry Henry bijvoorbeeld. Vroeger was ik soms nogal impulsief, maar nu ben ik, vind ik, toch rustiger geworden.

“Volgens wat ik hoor van Belgische jongeren bij de nationale ploeg die bij buitenlandse clubs zitten, kent het Belgische voetbal een structurele achterstand wat betreft de entourage van jongeren. Hoewel er best goeie jongeren zijn, hoor. Ik zat bij Standard, maar van het moment dat je daar belofte wordt, raak je geblokkeerd. Bij Genk gaat het nochtans heel goed : een familiaal karakter, niet te veel druk en ze geven je vertrouwen. Ik kon ook naar Vitesse en ik ben ook al eens gaan testen bij Ajax, maar mijn ouders vonden mij daar te jong voor. In het begin van dit seizoen heb ik voor drie jaar bijgetekend in Genk.”

Marvin Ogunjimi

°12-10-87

24 minuten gespeeld (2 wedstrijden, 21′ Europees)

Roland Breughelmans : “Targetman, sterk, goeie linker, enorm schot en goed met de rug naar de goal. Heeft een lijf zoals Vanden Borre er een heeft en moet op termijn een Bob Peeters kunnen worden. De tegenstander heeft er de handen vol mee.”

Marvin Ogunjimi : “Ik ben in België geboren, maar mijn vader is Nigeriaan en mijn moeder Belgische. Sunday Oliseh lacht daarom wel eens, dat ik beter voor de Nigeriaanse nationaliteit zou kiezen dan voor de Belgische. Vorig jaar is er bij de nationale selectie na een 7-0-nederlaag tegen Turkije een probleem gerezen tussen mij en Van Geersom, de trainer, omdat ik volgens hem de bal niet vroeg, waardoor hij mij niet meer oproept. Maar de nationale ploeg gaat mijn carrière niet maken, denk ik. Ik moet mij op Genk concentreren. Oliseh ziet mij hier een beetje als zijn kleine broertje, maar mijn echte grote broer is Orlando Engelaar. Omdat ik wat problemen kreeg in mijn gastgezin heb ik twee weken bij hem gewoond. Fijne kerel en wat hij allemaal kan met een bal is ongelooflijk.

“Twee keer problemen gehad, ja, ze zeggen wel eens dat ik koppig ben. Maar het probleem met mij is dat ik een eigen mening heb en je die soms beter voor jezelf kan houden. Ik zég het als het mij te veel wordt. Toen ik nog bij KV Mechelen zat, kreeg ik last van een schildklierziekte, waardoor ik naar Racing Mechelen moest. Ik ben toen op een week tijd tien kilo vermagerd en ik was altijd vermoeid, lag de hele tijd te slapen. Na twee jaar, toen de ziekte over was, wou KV mij terug en dat heb ik, omdat mijn moeder dat het beste vond, dan toch maar gedaan. Mijn beste vriend is Moussa Dembele, die vroeger bij GBA zat. Met hem ben ik samen op vakantie geweest en samen hebben we gelopen, een uur, anderhalf uur per dag. Daar ben ik er fysiek op vooruitgegaan. Ook door te fitnessen in Genk : ik stond wat te zwaar, maar door te trainen heb ik nu vet weggewerkt en spieren bij gekregen.”

Sinan Bolat

°03-09-88

0 minuten gespeeld

Roland Breughelmans : “Je hoort hem niet veel, maar hij heeft een natuurlijke uitstraling op het veld. Dwingt respect af door er te staan. Heeft in de miniemen geregeld meegevoetbald en heeft daardoor goeie voeten. Durft in het pak gaan, heeft een heel goeie trap met rechts, maar, merkwaardig, hij gooit uit met links.”

Sinan Bolat : “Ja, ik schrijf met links en voetbal met rechts, maar hoe dat komt, weet ik eigenlijk zelf ook niet. Behalve de Belgische heb ik ook de Turkse nationaliteit, want ik ben ginder geboren en pas op mijn vijfde of zesde naar hier gekomen. Ik heb al voor de Belgische min 19-jarigen gespeeld, maar tot mijn achttiende – ik ben nu 17 – kan ik nog kiezen of ik voor de Belgische of Turkse ploeg wil spelen.

“Maar ik zal eerst proberen door te breken in Genk en daarna zullen we wel zien (lachje). In de voorbereiding heb ik wel al wat mogen spelen, maar ik zal geduld moeten oefenen. Ik geloof er in elk geval in. Ik ben nu al 1,88 m en dat was in de jeugdreeksen een groot voordeel : ik was altijd de grootste van de ploeg. Neen, er zijn niet veel kopbaldoelpunten tegen mij gemaakt.”

Sébastien Pocognoli

°01-08-87

0 minuten gespeeld

Roland Breughelmans : “Kan de hele linkerflank bespelen. Enorm loopvermogen en goeie crossbal. Kwam oorspronkelijk van Standard als aanvaller, waar hij links vooraan stond en Remacle rechts vooraan. Kan infiltreren, goeie assist. Positioneel nu nog misschien wat twijfels, maar deed het in de jeugd goed.”

Sébastien Pocognoli : “Standard, waar ik in de jeugd zat, bood mij twee jaar geleden een contract aan, maar wat school betreft, werden we het niet eens. Zij wilden mij naar de topsportschool sturen, maar ik bleef liever naar mijn oude school in Luik gaan. Ik had al eens één jaar topsportschool gedaan en dat werd een catastrofe : ik was vaak ziek, moe, geblesseerd en studeren liep moeilijk. Dus ik wou dat liever geen tweede keer. Nu rij ik telkens op en af tussen Genk en Luik. Als jongere doorbreken is moeilijk bij Standard, maar ze hebben nochtans een goeie jeugdwerking : Tahamata leerde mij de basistechniek en Czerniatynski dat je nooit mag opgeven, maar Van Geneugden leerde mij bij Genk voetballen. Snel, in één tijd spelen, het hoofd omhoog houden als je de bal hebt.

“Tegen Germinal Beerschot kon ik voor de eerste keer op de bank zitten dit seizoen, al had ik gedacht dat ik dat al meer zou hebben kunnen doen. Maar ik begrijp de trainer : het is altijd moeilijker een jonge aanvaller in te brengen dan een jonge verdediger. Ik zal mijn kans nog wel krijgen, als ik blijf werken aan mijn positiespel en harder wordt in de duels. Want echte linksachters lopen er niet veel rond in België.”l

RAOUL DE GROOTE

‘Mijn kapsel is hetzelfde als dat van theo janssen, maar dat is toeval.’ (Steven Defour)

‘vertrouwen krijgen kan deugd doen.’ (kenneth van goethem)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content