Alain Vanden Bossche

Wat is je beste eigenschap ?

(denkt heel lang na) Ik denk dat ik eerlijk ben. Ik stel het heel erg op prijs om vrienden rondom mij te hebben en dan apprecieer ik het ook dat ze eerlijk zijn tegen mij. Zelf probeer ik het ook altijd te zijn, hoewel ik zou liegen als ik zeg dat ik nooit een leugentje om bestwil vertel.”

Voor welke politieke partij stem je ?

“CD&V : ik ben dan ook katholiek opgegroeid. Mijn moeder was in de gemeentepolitiek ook lid van de CD&V. Voorlopig stem ik nog wel voor hen.”

Bovenal bemin één god, zweer niet ijdel vloek noch spot, heilig steeds de dag des heren … Welk gebod komt daarna ?

“Ik zou het niet weten.”

Vader en moeder zult gij eren.

“Ah, dat had ik absoluut moeten weten. Ik draag dat ook wel hoog in het vaandel. Mijn ouders offerden hele avonden voor mij op : vanaf mijn negende voerden ze mij op en af naar Brussel. Dat was toch telkens twee uren.”

Als CD&V-aanhanger, hoe belangrijk is geloof in je leven ?

“Eigenlijk niet belangrijk. Ik geloof wel dat er iets is en maak ook steeds een kruisteken voor ik het veld opkom, maar ik geloof niet in de kerk en alles wat daarbij komt kijken. Ik ben daar al een of twee jaar niet meer geweest.”

Ben je een danser of een tooghanger ?

“Meestal begin ik met tooghangen en als ik dan genoeg op heb, als ik al drink, ga ik dansen. Als ik nuchter ben, zal ik dat maar heel zelden doen. Maar als ik er na het seizoen eentje te veel op heb, dan durft dat wel eens gebeuren.”

Hoe ziet een ideaal avondje uit eruit voor jou ?

“Dat is sowieso met mijn vriendin erbij. Eerst samen koken en lekker eten en daarna naar de cinema of thuis gezellig voor de tv. Het mag wel rustig zijn, niet te veel mensen om ons heen, dat is meestal het leukste.”

Ben je een verwoed tv-kijker ?

“Ik kan naar alle programma’s kijken. Een favoriet programma heb ik niet onmiddellijk : ik kan evengoed naar Temptation Island kijken als naar Thuis. Ik vind altijd wel iets dat ik graag zie. Maar eigenlijk ben ik meer een filmkijker. Ik heb hier een collectie van vijf- à zeshonderd dvd’s.”

Welk genre kan jou bekoren ?

“Ik ben daar heel gemakkelijk in : ik wil alles zien. Wat mij het meeste boeit, zijn films met wat actie in of een goede thriller. Denzel Washington en Nicolas Cage zie ik toch wel heel graag spelen. Films zoals The Rock, daar kan ik meer dan één keer naar kijken.”

Welke zangeres kan jou betoveren ?

“Ik heb niet echt een favoriet, maar Fergie van de Black Eyed Peas ziet er wel heel goed uit en ze kan nog zingen ook.”

Wie is bij Genk de voortrekker in de kleedkamer als het op zingen aankomt ?

“Vooral de Brazilianen Alex en Coelho. Als die onder de douche staan, maken ze ter plekke hun liedje : een beetje op de muur kloppen, wat in de handen klappen en een deuntje erbij zingen. Ik moet toegeven : het klinkt nog ook. Maar een toekomstig idool zit er wel niet tussen.”

Welke onderwerpen zijn taboe onder voetballers ?

“In de kleedkamer spreken wij over alles : geld, vrouwen, wagens, voetbal, … Iedereen wil het strafste verhaal hebben. Geen onderwerp is te heet of te zwaar, maar over familie, vriendinnen en kinderen worden geen grapjes gemaakt. Dat is taboe : familie is heilig.”

Hoe ben je achter het stuur van de wagen ?

“Redelijk rustig, maar om de zoveel maanden heb ik wel eens een snelheidsboete. Het principe om ’s nachts op een autosnelweg maar 120 kilometer per uur te rijden is ronduit belachelijk. Daar moeten ze dringend iets aan veranderen. Het gebeurt wel eens dat ik 140, maximaal 145 rij. Dat is zeker niet te snel, toch niet als er niemand op de weg is. Ik moet hout vasthouden, maar ik heb nog geen zware ongelukken gehad, enkel twee kleine aanrijdingen.”

Ben je al slachtoffer geweest van verkeersagressie ?

“Af en toe, als ik voor iemand invoeg, gaat er wel eens een middenvinger omhoog, maar dan steek ik die van mij nog wat hoger. Ik kan er goed mee omgaan, relativeren is de boodschap.”

Hoe was je op school ?

“Ik heb altijd wiskunde gestudeerd in het middelbaar onderwijs. Tot het vierde jaar lukte het wel om er door te raken zonder studeren, maar vanaf het vijfde niet meer. Ik had dat nog nooit gedaan, ik wist niet hoe dat moest. Ik ging totaal niet graag naar school en studeerde ook bijna nooit. Langer dan twee uur zat ik nooit achter mijn boeken. Uiteindelijk koos ik voor het voetbal en dat bleek achteraf de juiste keuze.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content