Is Claude Puel de coach van het jaar ?

In Frankrijk stond de voorbije week de nieuwe coach van Marseille Philippe Troussier volop in de belangstelling, terwijl ook Luigi Pieroni, die in de Uefacup drie keer scoorde voor Auxerre, heel wat aandacht kreeg. Ondertussen is Lille in alle stilte op een schitterende manier bezig aan het seizoen. De Noord-Franse club staat niet alleen tweede in de competitie, maar heeft zich ook al geplaatst voor de 16e finales van de Uefacup, terwijl de slotwedstrijd tegen FC Sevilla nog moet worden gespeeld op 15 december.

Coach Claude Puel zet daarom nog geen hoge borst op. Hij blijft liever uit de schijnwerpers. Ook in zijn tijd als speler was hij een stille werker. Van 1977 tot 1996 was hij als verdedigende middenvelder actief bij Monaco en hij bouwde een mooie palmares op. Hij speelde 488 wedstrijden in eerste klasse, werd kampioen van Frankrijk in 1982 en 1988 en won de beker van Frankrijk in 1991. Ook als coach van Monaco trok hij tussen 1999 en 2001 de lijn door, met een titel in 2000 en een beleid dat werd gekenmerkt door een duidelijke lijn. Toen het bestuur tot elke prijs een aantal spelers aan zijn selectie wilde opdringen, wilde Puel daar onder geen beding van weten, wat uiteindelijk tot een breuk leidde.

Bij Lille vroeg en kreeg hij zo goed als carte blanche. In het begin had hij het niet makkelijk om er een monument als Vahid Halilhodzic op te volgen, want die had met de kwalificatie voor de Champions League het team naar een ongekend niveau geleid. Zoals gewoonlijk trok Puel zich niets van de commentaren aan en bouwde hij het team volledig uit volgens zijn eigen ideeën. Hij wil er als algemeen manager voor zorgen dat Lille ook op lange termijn in de top kan meedraaien. Afgelopen zomer werd hij door Porto benaderd om er de naar Chelsea vertrokken José Mou-rinho op te volgen. Hij kreeg van de Portugese landskampioen een contract voor vier jaar aangeboden en kon acht keer meer verdienen dan bij Lille, maar Puel is een man van principes. Discreet en in alle stilte blijft hard werken zijn hoofdmotto. (PB)

Nantes wil absoluut Mamadou Diallo, de goalgetter van USM Alger, aantrekken. Fernando Morientes lijkt steeds dichter bij een terugkeer te staan naar Monaco, het team dat hij vorig seizoen mee naar de finale van de Champions League leidde. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Frei (Rennes), Pagis (Straatsburg), Pereira (Ajaccio), Kallon (Monaco) 7 goals ; 5. Pauleta (PSG) 6 goals.

PB

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content