Dit seizoen geven vijf mediawatchers beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM), Marc Delire (RTBf-tv) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week is Gui Polspoel aan de beurt.

België speelde in zijn kwalicifatiewedstrijd voor het WK 2006 thuis 1-1 gelijk tegen Litouwen.

Gui Polspoel : “Dat bewijst nog maar eens wat we al een aantal jaren weten : dat wedstrijden waarin ze het zelf moeten doen tegen een tegenstander die zegt ’tot hier en niet verder’, wel eens de moeilijkste zijn voor de nationale ploeg. Dan blijken nog maar eens de lacunes in zo’n ploeg : het gebrek aan vindingrijkheid en creativiteit om de boel open te breken. Dan moet je dat proberen op kracht te doen en wat dat betreft hadden die van Litouwen ook wel iets in huis. Ze gingen er potig in. Ik had de indruk dat de Belgen, op Goor na, zich daar in de eerste helft wat door lieten afbluffen. De scheidsrechter had misschien wel wat strenger kunnen optreden omdat het mee tot de tactiek behoorde van de Litouwers om een soort van intimidatievoetbal te spelen.”

Dan merk je aan sommige spelers dat ze ritme missen omdat ze bij hun club op de bank zitten.

“Mja, maar mag ik er, om het relatieve daarvan aan te geven, op wijzen dat Griekenland Europees kampioen is geworden met niks dan bankzitters ? Het laatste kwartier zag ik Kompany centraal op het middenveld spelen en dan dacht ik : is dat niet wat wij ontbreken ? Een jongen die tezelfdertijd een atletisch vermogen heeft en een behoorlijk goede verdediger is, maar die als hij die bal heeft ook meteen denkt hoe hij daar op de meest creatieve manier mee kan omgaan. Dat vooruit voetballen heb ik daarvoor niet gezien. Misschien is hij wel de combinatie van Baseggio en Clement samen. Baseggio heeft dat vooruit voetballen in een goeie dag wel, maar schiet dan tekort in de recuperatie en Clement het omgekeerde. Ik vraag me af of daar niet eens aan gedacht moet worden voor de nationale ploeg. Ik vond het indrukwekkend wat hij deed : diepe oplossingen zoeken én vinden. Ik vrees dat in wedstrijden waarin weinig ruimte is ook aangetoond wordt dat Buffel geen diepe spits is. Hij moet in een soort vrije rol achter twee spitsen fingeren. Misschien was het wel het moment om dat eens te proberen.

“Uiteraard waren er wel wat verzachtende omstandigheden : aan de rust waren ze de hele rechterkant kwijt. Maar de twee punten die nu verloren gegaan zijn, zijn wel terug te pakken. Ik zie het niet zo zwart in. Iemand wees er in de krant op dat het minder erg is dan tegen Bulgarije, want toen hadden we niks. Wel, het is een beetje dat, hé. Ik vind niet dat dit een geslaagde start is, laat dat duidelijk zijn, maar om nu te zeggen dat hier de kwalificatie serieus door is gehypothekeerd, dat denk ik niet.”

Er leek vooraf wat twijfel over te bestaan, maar Aimé Anthuenis koos dan toch voor Wesley Sonck in de spits.

“Heb je een betere diepe spits met een neus voor goals ? Neen, zegt Anthuenis ook in de kranten. Maar in de wetenschap dat je moest winnen en tegen een muur ging opbotsen, moest Sonck in die ploeg staan. Punt. Maar misschien had je met én Mbo centraal én Sonck en daarachter Buffel durven spelen, al krijgen je flanken dan natuurlijk een andere rol.”

Dinsdagnacht sloot de transfermarkt. Wie vind je de grootste winnaars en verliezers ?

“Er is eigenlijk al bij al weinig gebeurd. Grootste verliezer lijkt mij Standard. Zolang dat een soort interimbureau blijft in plaats van een club met echte ambities… Zes of zeven basisspelers laten ze weer vertrekken en nu komen er wat mensen bij van wie niemand goed weet wat ze waard zijn of hoe ze spelen… De voorbereiding begint op 1 september voor Standard, maar ondertussen zijn ze al veel punten kwijt in de competitie. En misschien zou Anderlecht daar ook bij kunnen zijn, bij de verliezers. Aruna heeft als kapitaal nog altijd zijn talent en vroeg of laat verzilvert hij dat wel. Wat een understatement is, denk ik ( lacht). Hij kan op middellange termijn bekeken onmogelijk de verliezer zijn. Maar welke Aruna krijgt Anderlecht terug ? Wordt er gespeculeerd op het feit dat hij op het eind van het seizoen voor een miljoen euro weg zou kunnen ? Dan is Anderlecht serieus de verliezer. Met welke kop gaat hij in de Champions League en de competitie duiken ? Anderlecht zou daarin de verliezer kúnnen zijn.”

Westerlo verloor Tosin Dosunmu, de topschutter uit de competitie, aan Austria Wenen.

“Vroeger moesten we onze spelers laten gaan naar Frankrijk, Engeland, Duitsland, maar als je nu ook al niet meer meekan met een competitie als de Oostenrijkse, waar het geld toch ook niet bij beken stroomt… Pas op, Westerlo is goed gerund op Belgisch niveau, maar als iemand een miljoen euro op tafel legt kunnen zulke clubs zich dat niet permitteren ‘neen’ te zeggen. Laten we hopen dat dit soort ploegen creatief genoeg is om elk jaar weer talent te vinden.”

Wat vind je van de transfers die Genk, toch met enige ambitie aan het seizoen begonnen, heeft gedaan ?

“Genk reken ik op papier ook bij de verliezers. Als je ziet wie weg is gegaan : Thijs, Roussel, Zokora… Wat er mij vooral tegenvalt, is dat vroeger, toen ze met een sportieve commissie werkten, jan en alleman zijn gedacht moest zeggen en nu eens Jef en dan Piet een speler mocht kopen. Ik dacht dat het nu met een nieuwe structuur en een nieuwe technisch directeur allemaal wat meer slagkracht zou krijgen, maar dat blijkt dus van niet. Een centrumspits voor Roussel is er niet gekomen. De eerste wedstrijden die ik van Engelaar gezien heb, hebben mij niet doen denken dat daar de problemen opgelost zijn. En dan zoeken ze nog een centrale verdediger. Tja, dat is op drie centrale belangrijke plaatsen dat je er nog niet bent. En op twee van die plaatsen hebben ze gewoon nog niemand bijgehaald, terwijl ze overal gezegd hebben dat ze dat wel wilden. Genk komt alleszins verzwakt uit de transferperiode.”

Davy De Beule wacht ondertussen nog op een club.

“Dit is chantage van de voorzitter van Lokeren : hij mag weg, maar hij moet eerst een nieuw contract tekenen. Anders mag hij niet spelen en ik denk dat niet spelen voor een speler als DeBeule ook financiële consequenties zal hebben. Daarmee zal je voor de arbeidsrechtbank echt wel heel goeie papieren hebben, maar hoe het voor de bond afloopt, daar ben ik wel benieuwd naar. Hij hoopt dat hij gewoon vrijgegeven wordt, maar daar zal nogmaals blijken dat het arbeidsrecht en de voetbalbond wel eens haaks op elkaar kunnen staan. Ik vrees dat ze het een aantal keren gaan uitstellen in de hoop dat het zich vanzelf oplost.”

Johan Verbist is de nieuwe nummer één in de Belgische rangorde van scheidsrechters, Paul Allaerts nummer twee en Frank De Bleeckere nummer drie.

“Over en over verdiend, vind ik. We hadden Verbist vorig jaar toevallig heel veel in Canal+-wedstrijden en ik moet zeggen, ik heb hem zeven keer op tien vlekkeloos zien fluiten, met een rust, een overzicht, een aanvoelen en het grote talent dat je doet vergeten dat er een scheidsrechter is en het toch allemaal goed verloopt. Mij verbaast het absoluut niet, ik sta achter die een, twee, drie, al is het wat tegenstrijdige dat onze nummer drie internationaal onze nummer één is.”

door Raoul De Groote

‘Brengt Kompany op het middenveld niet wat we missen ?’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content