Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal +), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBF-tv). Deze week is Marc Delire aan de beurt.

Je was vrijdag op Bergen-Club Brugge. Welke indruk lieten de kampioenen in spe je ?

Marc Delire : “Ongeveer duizend keer moeten ze die wedstrijd winnen als ze mogen herbeginnen. Maar je zal zien, net die ene keer lukt het niet als het moet. Ik zat tijdens de match te denken aan Anderlecht-Oostende van een paar maanden terug. Die moesten de Brusselaars ook altijd winnen. Er stond vrijdag echt maar één ploeg op het veld. De kans die NicolasGoussé op het einde nog miste, is er een die Bergen, vrees ik, veroordeelt tot degradatie. Want als dit weekend klaarheid bracht over een ding, is het de degradatie. Bergen moet wel volgend weekend nog thuis spelen tegen Moeskroen, dat verre van gered is en daarna naar Anderlecht. Maar vier punten halen in twee wedstrijden lijkt me heel veel.”

Wat viel je op bij Club Brugge ?

“Ik verveelde me een uur en daarna amuseerde ik me met de vraag hoe lang het zou duren voor Club scoorde. Irritant vond ik het veld, wellicht een van de slechtste in eerste klasse. Brugge was niet slecht tegen een ploeg die alles naar achteren trok, maar er was stress en nervositeit. Ik weet niet of ze het zelf zo erg vonden, nu geen kampioen te worden, maar anderzijds is het in mijn ogen nog niet gelopen. Kampioen spelen tegen Anderlecht, er blijft in mijn ogen een addertje onder het gras schuilen. En ik vraag me af of die spanning al niet wat in de benen van de spelers zat. Ik vond ze veel zenuwachtiger dan normaal. Voor ons is het een droom natuurlijk, een topper met die inzet. Een soort apotheose van het jaar. Maar wat als Anderlecht daar gaat winnen ? Dan moet Club Brugge op de laatste speeldag naar Sint-Truiden. Nogmaals stress, nog meer zenuwen. Ik hou al een seizoen lang vol dat Anderlecht kampioen wordt, zeg dat nu niet te luid meer, maar het kan nog. Anderzijds vind ik wel dat Brugge de verdiende kampioen zou zijn. Het was de regelmatigste ploeg. Dat geven ze zelfs in Anderlecht toe.”

Betreur je de degradatie van Bergen, dat nu drie jaar in eerste klasse speelt, maar alleen in het eerste seizoen wat indruk kon maken ?

“Ik vind het eerder onbegrijpelijk wat daar allemaal gebeurde. Kort na de winterstop leek de redding moeiteloos te zullen gebeuren, maar nadien lieten ze het afweten. En waar het dan aan lag ? In mijn ogen is hun kern eerste klasse waard, maar ik heb niet gesnapt waarom ze JosDaerden aan de deur zetten. Als ik terugkijk op die drie jaar, vond ik hun voetbal wel een sympathieke kant hebben, maar met de komst van SergioBrio is er toch wel wat veranderd. Die nieuwe tribune heeft dat ook gedaan. Niet de supporters, maar de rest van de club kreeg een beetje een dikke nek. Heel bizar. Ik vind dat een club als Bergen zijn plaats in eerste klasse heeft. Het doet me denken aan Westerlo. Met dat verschil dat ze daar nooit een dikke nek kregen. Dat is in mijn ogen een club die de komende vijftig jaar in eerste klasse gaat voetballen. Bergen had ook zo’n club kunnen zijn. Oostende is geen groot verlies, vind ik, ook al heb ik me altijd geamuseerd als ik die aan het werk zag. Ze hebben geprobeerd en verloren. Ik vraag me af of dat al niet op voorhand in hun plannen was opgenomen.”

In de strijd om Europees voetbal laat Charleroi het afweten.

“Ik was op de wedstrijd tegen FC Brussels. Dat verdiende de zege, zonder twijfel. Deed het feit dat Charleroi dicht bij een soort mirakel stond, de spelers een deel van hun mogelijkheden verliezen ? Het kan. Ik had het gevoel dat die wedstrijd tegen Brussels ze geen bal kon schelen. Het was een mooi seizoen, maar zo eindigen is jammer. Het beste nieuws van de avond was nog de contractverlenging van doelman BertrandLaquait. Opvallend, ik heb ook Mogi Bayat niet meer gehoord noch gezien. Een goeie les. Het Belgische voetbal heeft zulke mensen nodig. Personen met goeie contacten en een visie, maar dat mag hen niet zo sterk maken dat ze dingen schreeuwen die niet horen. Dat Robert Waseige voorbijgestreefd is, dat soort zaken. Misschien is het zo, maar je zegt het niet openlijk. Waseige heeft vrij sober gereageerd, maar zal in zijn vuistje wel gelachen hebben.”

Wie haalt het uiteindelijk in de strijd om Europees voetbal ? Standard of RC Genk ?

“Standard. Als Brugge de titel verdient, dan verdient Standard dat Europees ticket. Ik hou ook meer van de Luikse stijl. Ik denk dat de supporters van Genk misschien ook wel minder tevreden zijn met het spel van hun ploeg dan die van Standard. Nu is de terechte vraag allicht of het voetbal iedereen plezier moet doen. Allicht denkt René Vandereycken daar het zijne van, maar in mijn ogen is het belangrijk. Dat Dominique D’Onofrio er straks mee ophoudt, is tegelijk een verrassing en ook weer niet. Het is zijn beste jaar, hij vertrekt met een goed gevoel, maar tegelijk heeft hij ongetwijfeld geleden onder het gebrek aan erkenning. Op de duur kan de aanwezigheid van zijn broer tot een soort minderwaardigheidscomplex leiden, terwijl ik vind dat het niet hoeft. Standard heeft talent in zijn kern, maar geen makkelijke spelers. Van die bende heeft hij toch wat gemaakt, ook al was hij allicht niet de enige die de boel leidde. Het probleem voor die ploeg is nu allicht weer wie gaat blijven.”

Belgacom bood vorige woensdag 36 miljoen euro voor ons voetbal. Was je verrast door dat bedrag ?

“Toch wel. Anderzijds is het nog steeds peanuts vergeleken met het buitenland. In Frankrijk krijgen ze 600 miljoen euro. In mijn ogen lopen we nog steeds vijf tot tien jaar achter op de Fransen, qua opleiding en tv-gelden. Anderzijds is dit toch weer een stap vooruit. Uit de resultaten van AZ en PSV blijkt dat je met spelers die geen wereldtoppers zijn nog altijd mooie resultaten kan boeken.”

In Vlaanderen lijkt de VRT op de boot van Belgacom te zullen meevaren. Hoe zit het met de RTBf ?

“Ik kan me niet inbeelden dat we niks meer hebben. Het was al een slag zonder Champions League en nationale ploeg. Maar ook geen competitiebeelden meer, dat is iets onvoorstelbaars. Catastrofaal zelfs, want de kijkcijfers zijn goed. Op dit moment is RTL-TVi geen speler. Maar ik zal maar gerust zijn als het partnership op papier staat. Want als ik me even in de plaats stel van de concurrentie en ik kan die echt afmaken, dan doe ik het. Belgische rechten zijn gewoon ontzettend belangrijk.”

Is het Belgische voetbal 36 miljoen euro waard ?

“Neen, dat geeft de profliga ook grif toe. Maar het is een product dat bepaalde mensen nodig hebben in iets wat ze willen lanceren. Het toeval heeft dit geprovoceerd. Als Belgacom zich niet had gemeld als speler, was alles gewoon bij het oude gebleven, zonder een manifeste stijging. Op dat vlak is het misschien wel eens goed dat een nieuwe speler vaste routines door mekaar schudt. Ik denk dat wij als RTBf ons ook maar eens moeten bezinnen over de manier waarop we het voetbal in beeld brengen.”

Volgende maandag wordt de Profvoetballer van het Jaar gekozen. Wie is dat in jouw ogen ?

“Iemand van Brugge. Gert Verheyen heeft een uitstekend seizoen achter de rug, maar ik zou gaan voor Timmy Simons. Een beetje symbool voor Brugge : regelmaat, constant spel. Als je gaat voor puur individueel talent, kom je uit bij iemand van Anderlecht, genre VincentKompany. Maar mocht ik kunnen stemmen, dan werd het dit keer een Bruggeling.”

door Peter T’Kint

‘Uiteraard is ons voetbal geen 36 miljoen waard.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content