Zaterdag greep RWDM ook in beroep naast de licentie.

Op lange termijn zijn die licenties een goeie zaak. Bij de supporters doet het natuurlijk pijn als je club op die manier buiten het veld wordt genomen. Maar geen van de probleemgevallen komt uit de lucht vallen, het gaat om clubs waarbij je jaren van tevoren zag dat ze op een kunstmatige manier een bepaald niveau wilden behouden. Misschien jammer dat men niet van de gelegenheid profiteerde om nu al het aantal eersteklassers te reduceren. Beveren verzamelde sportief toch wel erg weinig punten om aanspraak te maken op een plaats in eerste. Hoewel, gezond laatste zijn, is misschien wel evenveel waard als ongezond veertiende worden.

Intussen spelen Aalst en RWDM gewoon door. Is dat competitievervalsing ?

Nee, want RWDM wint nog van Lierse. Het zijn allemaal beroepsvoetballers die spelen voor een nieuw contract elders, die willen zich tonen. Dan kan je evengoed zeggen dat Standard, dat in de eerste en de tweede ronde met een gans andere ploeg speelt, aan competitievervalsing doet.

Wordt Genk straks toch kampioen ?

Ze laten allemaal steken vallen, Genk nog het minst van al. Het is niet spannend omdat ze allemaal winnen, maar omdat ze punten laten liggen. Wie kampioen wordt, zal het meeste geluk gehad hebben, maar het zal geen overtuigende kampioen zijn. Genk heeft nog de grootste verdienste. Van Anderlecht en Brugge kan je niet zeggen dat ze goed gespeeld hebben. Ze gaan bijna tegen hun goesting kampioen worden. Wat een kansen die al lieten liggen om de titel nu al op zak te hebben ! Een kampioen moet iets meer laten zien dan wat de drie bovenin nu toonden. Voor Anderlecht ziet het er het slechtst uit. Als Brugge naast de titel pakt, zal dat een ferme klap zijn, maar zij hebben nog altijd Champions League. Anderlecht niet. Veel spelers bij Anderlecht presteren zwak. Dat komt vooral doordat de aflossing voorin niet goed verloopt.

Standard wordt wel eens de sterkste ploeg genoemd, met een manier van voetballen die op de betere momenten aansluit bij wat je aan de top in Europa ziet.

Op papier is Standard even sterk als Brugge, Genk en Anderlecht. Een tweede plaats was logischer geweest dan een vijfde. Het is ook de enige topploeg die geen enkele topwedstrijd verloor. Een team met kracht én talent. Maar het hechtste team is Genk, waar de nieuwe trainer een frisse wind bracht. Terwijl de sfeer in de coulissen bij de andere drie slecht was.

Preud’homme wordt technisch directeur en stopt als trainer. Een goeie zaak ?

Ik vind dat hij rap stopt als trainer. Misschien verdroeg hij de stress van de bank niet zo goed. Wellicht brengt hij als technisch directeur Standard wat het mist, maar ik ga daar geen voorspellingen over doen. Telkens je denkt dat de trein bij Standard vertrokken is, valt hij stil. Eigenlijk is die trein sinds de affaire in ’84 nooit echt vertrokken in wat je gerust de meest veranderlijke club in België kan noemen.

Wie moet hij als trainer halen ?

Gerets, zeker ? Dat is een echte veldtrainer, een type dat zowel Standard als Anderlecht goed kunnen gebruiken op dit moment. Gerets is iemand die er even het vuur doorjaagt, dat werkt dan een jaar of twee. Qua structuur zou het voor hem een hele stap terug zijn, van PSV waar alles goed georganiseerd is, naar België. Voordeel is dat hij Standard en Luik kent, weet wat hem daar wacht. Bij PSV beschermt de voorzitter hem, maar ik heb de indruk dat Gerets aan een nieuwe uitdaging toe is. Voor het geld moet hij het niet doen. Het is eerder de club die hem nodig heeft dan omgekeerd. Voordeel is ook dat hij Preud’homme kent. In zo’n constructie, met een technisch directeur die de lijnen uitzet, is een goeie onderlinge verstandhouding heel belangrijk.

Is Sollied een kandidaat voor Standard ?

Die kan overal werken. Het is ook niet iemand die gaat zeuren omdat hij deze of gene speler niet krijgt, hij werkt met wat hem ter beschikking staat. Wel is de hype uit zijn Gentse periode wat afgenomen. Sollied is een automatismentrainer, een saaie trainer. Die elke dag hetzelfde programmeert en niet à la Sef Vergoossen elke dag nieuwe dingetjes bedenkt om de spelers te doen nadenken en feestjes organiseert voor de spelersvrouwen. Ik vind Sollied een interessante man, maar misschien is zijn aanpak net iets te veel gevraagd voor de modale voetballer. Maar waarom zou hij weggaan als hij met Club kampioen wordt ? Als hij naast de titel pakt, zal hij wel gaan. Ik heb de indruk dat er sleet op de samenwerking komt. Als ze de titel missen, zal dat erger worden.

Moet het contract van Waseige voor het WK verlengd worden ?

Ik zie Waseige bij Standard niet meer dag in dag uit op het veld gaan. Maar ik vind niet dat hij voor het WK een nieuw contract moet krijgen. Eerst zien wat hij daar doet. Het WK is een goeie test. Euro 2000 vond ik niet zo’n succes. Tegen Tsjechië verraste hij me met een paar ingrepen die goed uitdraaiden. Maar in de maatschappij van tegenwoordig moet je presteren. Stel dat je net zijn contract vernieuwde en je eindigt laatste in je WK-groep : dan moet je hem toch ontslaan en twee jaar uitbetalen. Ik zou wachten tot na het WK.

Zijn eerste selectie tegen Slowakije is in feite de preselectie voor het WK. Verrast die jou ?

Die preselectie is vooral duidelijk voor wie er niet bij is : Crasson, die niet goed bezig was en De Bilde, die de laatste weken stilaan beter speelt. Zoveel supertalent voorin hebben we niet. Ik had hem erbij genomen. Als Moons echt niet meegaat omwille van die paspoortaffaire, vind ik dat een flauw argument. Zeg dan dat hij niet goed genoeg is. Vandendriessche gun ik een selectie wel, maar ik was toch eens met De Wilde gaan praten. De Vlieger is de onbetwiste nummer één. Als je met De Wilde duidelijke afspraken maakt dat hij nummer twee is, moet dat toch kunnen ? Blijkbaar wil Waseige dat niet.

Moet Strupar mee naar Japan ?

Een fitte Strupar heeft zijn plaats in de kern. Hij heeft het speldoorzicht dat vele anderen missen. Snel is hij niet, hij loopt trager vooruit dan anderen achteruit. Maar hij heeft een sterk lijf, kan scoren, beschikt over een goeie assist. Het is geen countervoetballer, maar als je dieper wil voetballen, bijvoorbeeld Tunesië moet wegdrukken, vind ik hem nuttig.

Europees haalt het technische Real het van het Duitse Bayern.

Het was écht genieten van topvoetbal. Door de resultaten in de heenwedstrijden kon niemand rekenen, iedereen ging er helemaal voor. Als je beneden langs de lijn zit, zie je pas echt hoe snel het gaat. En hoe goed die mannen kunnen voetballen. Maar van een nationale stijl kan je niet meer praten. Bayer Leverkusen is echt een aardig voetballend ploegje dat het helemaal niet op zijn Duits doet. Voor mij zijn zij een outsider voor de eindzege. Maar Duits voetballen ze dus niet. Ook Bayern speelt voorin met een Paraguayaan, een Peruviaan en een Braziliaan. Het begint op topniveau allemaal op elkaar te lijken. Je hebt geen aparte stijlen meer die verbonden zijn aan een nationaliteit of een cultuur.

Net als vorig jaar haalde geen Italiaanse club een finale.

Maar daarom van een crisis van het Italiaanse voetbal spreken, is overdreven. Het Franse voetbal, dat zit in crisis : topspelers zat, maar niks op clubniveau. Met wat meeval zaten Juventus en AS Roma in de kwartfinales van de Champions League. En Inter schakelde toch de leider in Spanje, Valencia, uit. Wel vind ik bij de Italiaanse topteams het uitverdedigen technisch en tactisch te beperkt. Bij Inter en Juventus voetballen ze achterin te rudimentair, ze kunnen niet meer improviseren, maar crisis noem ik zoiets niet.

Real wint, denk jij.

Mijn mening is niet veranderd. Wat ik me wel afvraag is welke gevolgen al dat energieverlies gaat hebben voor het WK. De meeste internationals zitten bij die Europese topploegen, die zijn aan het eind van hun bobijntje. De Champions Leaguefinale is gepland op 15 mei, maar op 31 mei moet Zidane met Frankrijk al de openingswedstrijd op het WK spelen en heeft hij al een lastige reis en een paar bijkomende oefeninterlands in de benen. Voor sommige WK-deelnemers wordt het niet zo simpel.

door Geert Foutré,

“Als Club geen kampioen wordt, zie ik Sollied niet blijven.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content