Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Beveren koestert opnieuw zijn ex-spelers. Marc Van Britsom coacht sinds dit seizoen het tweede elftal.

Omdat zijn zoon Anton, dit seizoen bij de min 11-jarigen, al een tijdje voor SK Beveren voetbalt, passeerde Marc Van Britsom geregeld op de Freethiel. Als vader en supporter. Van Britsom voetbalde vijftien jaar voor SK Beveren, maar verliet die club in 1994. Lachend : “Ik ben dat jaar twee keer getrouwd, een keer met onsMartine en één keer met KV Mechelen.” Van het ene kwam het andere en omdat Beveren weer de Belgische toer opging, werd aan de gewezen middenvelder gevraagd of hij geen zin had om het tweede elftal te coachen.

Van Britsom : “Toen ik moest stoppen met voetballen omwille van problemen met de heup, ben ik twee seizoenen hoofdcoach geweest bij Nieuwkerken. Maar daar was ik mee gestopt. Terugkeren in het voetbal zei me iets, ook omdat er op dat moment sprake was van Johan Boskamp en ik met hem goede tijden meemaakte. Uiteindelijk werd het WalterMeeuws, eveneens een oude bekende, want ik werkte nog met hem bij KV Mechelen. Voor de mensen van de jeugd was dat mooi meegenomen, dat ik de brug kon vormen met de A-ploeg. Organisatorisch is het allemaal wat beredderen, ik baat samen met een collega immers nog een krantenwinkel uit. Daardoor ben ik soms te laat op de avondtraining, maar dat vangen we op in overleg met de andere trainer.”

Als de reserven op vrijdag spelen, treden vooral jeugdspelers aan. Spelen ze op maandag – in zeventig procent van de gevallen tot dusver, dan komen er jongens van de A-kern in actie. Van Britsom : “Wij opteren voor wedstrijden op maandag, maar niet alle clubs doen dat. Het is soms wat schipperen, want de jeugd die je vrijdag opstelt, moet ook op zaterdag nog aan de bak in hun categorie. Op de profliga willen ze dat we de jeugd wat promoten in die reserven, maar wij vinden dat A-kernspelers ook ritme nodig hebben. De trainer heeft niet graag dat ze op vrijdag spelen, hij houdt er liever achttien fris. Maar gebeurt het dat we drie weken na mekaar met de reserven op vrijdag voetballen, dan hebben die jongens die met de A-ploeg weinig spelen geen ritme meer. Vandaar.”

Onlangs gingen er weer stemmen op om de reserven in de derde klasse, in een échte competitie, te laten voetballen. Is Van Britsom pro ? “Dat zou een oplossing kunnen zijn voor clubs als Anderlecht of Brugge, met grote budgetten. Bij ons is dat krap. Ik zie eerder wat in een samenwerking met een derdeklasser, waar je pakweg vijf spelers zou kunnen stallen.”

Vijf jaar Guillou met amper doorstroming zorgde voor een uittocht van talent. Van Britsom : “Wij zien dat veel jongens uit onze jeugd nu in de eerste of de tweede klasse voetballen. Er is talent gebleven, maar misschien zijn die jongens nog wat groen om nu al voor de A-kern in aanmerking te komen. Ik probeer voor hen wat ruimte te vinden zodat ze minstens af en toe met de A-kern kunnen meetrainen. De bedoeling is om iedereen duidelijk te maken dat er vanaf nu wél weer doorstroming is naar boven.” l

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content