‘Ik ben geen fatalist, maar een realist’

© BELGAIMAGE

Elisha Owusu panikeert niet snel, al zag de 22-jarige Franse controlerende middenvelder met het mislopen van de CL-groepsfase wel een ambitie wegvallen. ‘Topspelers als Vadis Odjidja en Sven Kums kunnen me nog veel bijbrengen.’

‘Een eer’, zo bestempelde Elisha Owusu de aanvoerdersband die hij van Wim De Decker kreeg voor de wedstrijd tegen OHL. Dat werd mede mogelijk gemaakt door de afwezigheid van Vadis Odjidja, Sven Kums en Laurent Depoitre. Het tekent de status van de Franse nummer 6, die in de zomer van 2019 voor 1 miljoen euro werd overgenomen van Olympique Lyon en wiens marktwaarde momenteel wordt ingeschat op 7,5 miljoen euro.

Het voetbalmilieu is nogal hypocriet, met veel egoïsme en opportunisme.’ Elisha Owusu

Nederigheid

‘Die lockdownperiode vanaf midden maart tot de eerste groepstraining eind juni was misschien bizar, maar verliep verrassend genoeg beter dan verwacht’, zegt de goedlachse Fransman met Ghanese roots. ‘Ik kreeg de kans om maximaal te profiteren van wat quality time met mijn echtgenote. We konden samen dingen doen waar we anders nooit aan toekwamen. Veel met elkaar praten, tv-series bekijken en soms wat gamen. Daarnaast kende ook het kledingmerk Egéries des Cités, dat ik samen opstartte met mijn broer en een vriend, een ferme groei.

‘Ik liet de mogelijkheid ook niet onbenut om boeken te lezen en me mentaal en spiritueel te concentreren op mezelf. Zo kon ik eindelijk De alchemist van Paulo Coelho volledig doornemen. Maar er was ook het boek Martin Eden van Jack London, waarin een arme jongen, die op een boot werkt, wil omgaan met een meisje uit een rijkere familie. Hij doet aan zelfstudie om haar te kunnen veroveren, wordt een succesvol schrijver en slaagt uiteindelijk in zijn doel. Dat verhaal deed me wat terugdenken aan wat ik hier beleefde bij KAA Gent. Ik kwam hier vrij anoniem binnen en plukte uiteindelijk de vruchten van de grote inspanningen.

‘Maar ik besef evengoed dat het voetbalmilieu hypocriet in elkaar steekt, met veel egoïsme en opportunisme. De ene dag houden ze van je, het volgende moment krijg je te horen hoe waardeloos je bent. Ik schenk daar weinig aandacht aan. Daarom ben ik zo gefocust op de kleine bubbel van mijn familie. Zij adviseren me op de juiste manier. Mijn vader is daarbij heel belangrijk als klankbord. Als protestants priester is hij heel sterk begaan met mijn leven en net als ik rekent hij op de juiste weg via le bon Dieu. Ik lees dagelijks de Bijbel, waaruit ik veel inspiratie haal. God helpt me ook om alle goede en slechte momenten te relativeren. Eén gouden raad van mijn vader probeer ik altijd te volgen: geen stappen overslaan. Mijn entourage is bijzonder bescheiden. L’humilité précède la gloire. Nederigheid voor roem. Een belangrijke levensboodschap, vind ik.

‘Ik heb nog veel te leren. Ruim één seizoen speel ik nu bij een Belgische topclub, vorig jaar proefde ik van de Europa League en eindigden we tweede na kampioen Club Brugge. Topspelers als Vadis Odjidja en Sven Kums kunnen me nog veel bijbrengen.’

Realist

‘Ik ben heel zelfkritisch. Dat mag je gerust opschrijven. Op het vorige seizoen gaf ik mezelf als evaluatiecijfer een zeven op tien. Er is dus nog behoorlijk wat ruimte voor verbetering. Persoonlijk was ik niet tevreden over mijn optreden in de thuiswedstrijd tegen Anderlecht. Ik werd toen, geheel terecht, aan de rust al vervangen. Daartegenover stond de match tegen AS Roma, toen ik bij een hogere snelheid van uitvoering en een hogere duelkracht goed standhield. Daarom is het zo jammer dat we nu die groepsfase van de Champions League niet haalden.

‘Ik ben geen fatalist, maar een realist. We waren blijkbaar niet klaar voor de groepsfase. De twijfel haalde de bovenhand op het vertrouwen in onszelf. Dat moet je leren te aanvaarden, verder kijken naar de toekomst en nieuwe doelen stellen.

‘Ik ken mijn werkpunten en heb er geen moeite mee om die kenbaar te maken: de balbeheersing en de offensieve impulsen, daar ligt nog behoorlijk wat progressiemarge. Mijn sterkte ligt nu in de recuperatie, maar ik kan echt wel meer dan knokken voor de bal. Let op, ik zal nooit een speler worden die vijf tot tien doelpunten per seizoen maakt of een opvallende doorsteekpass verstuurt, maar ik moet met infiltraties voor gevaar en meerwaarde kunnen zorgen.

‘Ik heb een mooi voorbeeld dat ik wil volgen, namelijk Yaya Touré. Fysiek beresterk, altijd in beweging en aanspeelbaar, technisch vaardig, iemand die alle looplijnen zag en verbrak. Dat wil ik ook leren en kunnen doen. Via YouTube kijk ik vaak naar de hoogtepunten van zijn wedstrijden. Interessant lesmateriaal om de bal af te pakken zonder het duel aan te gaan, dat kan ik je garanderen. Theoretisch lijkt het allemaal super eenvoudig, maar in de praktijk vergt het veel precisie en innerlijke rust. Voetbal is geen exacte wetenschap, maar vraagt veel training, herhaling en inzicht. Tegen Lyon gaf ik in de voorbereiding een risicovolle pass, die leidde tot balverlies waaruit een goal viel. Voor mij het bewijs dat hetgeen ik in mijn hoofd had, niet door mijn benen en voeten perfect werd uitgevoerd. Dus moet ik veel sneller denken en handelen. Vadis en Sven beheersen dat aspect wel. Net als in het snooker kunnen zij al drie bewegingen of fases verder redeneren. Daarom noem ik hen niet voor niks beiden ‘maestro’. Ik wil hen nog beter kunnen steunen.’

‘Jo is een superster in wording’

Elie, zoals hij door de ploegmaats wordt genoemd, ontdekte vorig seizoen bij KAA Gent een bijzondere stylist met wie het direct klikte op en naast het veld. Elisha Owusu trok samen met Dylan Mbayo en Ibrahima Cissé vaak op met Jonathan David (20), die afgelopen zomer voor 32 miljoen euro werd aangeworven door het Noord-Franse Lille OSC. Tot op vandaag heeft hij contact met het timide Canadese toptalent. ‘Hij werd een heel goede vriend’, beweert Owusu met opengesperde ogen. ‘Een uitzonderlijk talent. Een ongelofelijke crack, een superster in wording. Een nuchtere kerel, bescheiden, zelfverzekerd, heel sereen, intelligent en bijzonder rijp voor zijn jonge leeftijd. Bij de spelers met wie ik ooit samenspeelde, staat Nabil Fekir op de eerste plaats. Hij wordt gevolgd door Tanguy Ndombélé, Houssem Aouar en Memphis Depay. Maar Jo zit hen op de hielen, hoor! Hij is een fenomeen. De Ligue 1 zal voor hem de springplank worden voor nog iets hogers. Voor het doel is hij een echte killer, koelbloedig en daardoor bijzonder efficiënt. Maar hij deed er ook veel voor. Ik kan het aantal uren niet opnoemen dat hij na training achterbleef om individueel zijn traptechniek bij te schaven en mankementen weg te werken. Echt cool!’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content