Marco van Basten wil progressie blijven boeken.

Bij de afsluiting van het derde jaar onder Marco van Basten benadrukte de Nederlandse bondscoach bij de Aziatische trip dat idealisme hem blijft voortdrijven. Hoe hevig de kritiek ook is, onderscheidend voetbal brengen op zíjn manier blijft het streefdoel voor de oud-aanvaller. Wat het spel betreft, was het zeker niet altijd even goed. Maar Van Basten blijft op dat vlak vrij onverstoorbaar.

Door de gesel van aanhoudende commentaar op zijn functioneren en ingrepen werd hij iets minder openhartig. Hij richt zich volledig op het EK van 2008, mogelijk zijn laatste klus voor de KNVB. “We zijn op de goede weg”, oordeelde Van Basten in De Volkskrant. “Die moet leiden tot goed voetbal. Wij willen het anders doen dan een land als Italië.”

Zijn laatste jaar leverde in zes EK-kwalificatieduels maar acht doelpunten op en twee tegentreffers. Het aantal debutanten liep op tot 32, op een totaal van 54 gebruikte spelers (in drie jaar). Als voordeel van langdurige blessures bij vaste krachten als Robin van Persie, Khalid Boulahrouz, Arjen Robben en André Ooijer kan hij straks uit een grote groep kiezen.

Vermoedelijk geen land ter wereld verloor in 36 duels maar tweemaal, waardoor Van Basten een prachtig rapport kan voorleggen. Hij wijst graag op de hoge moeilijkheidsgraad voor zijn team, dat wil aanvallen en verstrikt raakt in de kleine ruimten, terwijl de sluwe tegenstander in het vrije veld achter de verdediging opduikt. Daarom bouwt Van Basten graag defensieve zekerheid in, ook al blijft hij consequent vasthouden aan vleugelaanvallers. “Je zou kunnen zeggen dat we realistisch zijn, terwijl we idealisme nastreven”, weet hij. “Maar het is goed om idealistisch te zijn en de lat hoog te leggen.”

Toen hij werd gepolst naar zijn wens voor zijn vierde jaar als bondscoach, antwoordde Van Basten even gevat als altijd. “Daar is in het verleden lacherig over gedaan, maar ik blijf bij mijn standpunt : progressie boeken. En Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder moeten hun medespelers beïnvloeden. Maar ze zijn nog jong. Zoiets moet groeien.”

Nederland

Oranje, met Rafael van der Vaart als aanvoerder door de afwezigheid van Edwin van der Sar en Giovanni van Bronckhorst, won in Bangkok van Thailand met 3-1. Al na drie minuten opende Van der Vaart de score, na een doorsteekpass van Wesley Sneijder. Johnny Heitinga (uit hoekschop) en Jan Vennegoor of Hesselink maakten de andere doelpunten.

Louis van Gaal (AZ) kreeg de Rinus Michels Award als beste trainer/coach van het seizoen 2006/07. Hij kreeg de meeste stemmen van zijn collega’s. Henk ten Cate (Ajax), Ronald Koeman (PSV) en Fred Rutten (FC Twente) waren ook genomineerd.

PSV haalde het in de strijd voor de Servische international Danko Lazovic (24). De aanvaller, die afgelopen seizoen achttien keer scoorde voor Vitesse, tekende voor vijf jaar. Doelman Bas Roorda (34) verlaat FC Groningen en wordt de komende twee jaar de doublure van Gomes. De Deen Kenneth Perez (32), die weg mag bij Ajax, verkiest PSV boven Feyenoord.

Frank Demouge verruilt FC Den Bosch voor Willem II. De 24-jarige aanvaller tekende een contract voor een jaar, met een optie voor nog eens twee seizoenen.

De oud-internationals Frank de Boer en Rob Witschge slaagden in hun opleiding Coach Betaald Voetbal.

Gill Swerts is nog altijd niet verlost van zijn knieproblemen. De Rode Duivel van Vitesse scheurde in november de voorste kruisband en de buitenmeniscus van de linkerknie. Nu werd zijn rechterknie schoongemaakt.

Richard Danilo Maciel Sousa Campos, de zoon van Wamberto, kreeg van Ajax een profcontract tot 2010. Aron Winter traint ook volgend seizoen het belofteteam. Vurnon Anito (18), een middenvelder, werd vastgelegd tot 2011.

Jelle Ten Rouwelaar (26) keert terug naar Nederland. De doelman van Austria Wenen kreeg een tweejarig contract bij NAC.

AGOVV is met de middenvelders Dries Mertens (20, AA Gent, tot 2011) en Christian Tshimanga Kabeya (19, Aston Villa, tot 2010) twee Belgen rijker.

Zeljko Petrovic moet proberen RKC terug te brengen naar de eredivisie. De Montenegrijn tekende voor een jaar, met een optie voor nog een seizoen.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content