Augusto Cesar Lendoiro wil nog lang voorzitter blijven van Deportivo.

In het Spaanse profvoetbal is de 59-jarige AugustoCesarLendoiro de voorzitter die al het langst aan de macht is. Zestien jaar geleden nam hij immers het roer in handen bij Deportivo La Coruña en hij lijkt vooralsnog niet van plan om de teugels snel aan iemand anders af te staan. “Zelfs in mijn slaap lig ik voortdurend te denken aan wat ik voor mijn club zou kunnen doen”, liet hij onlangs optekenen.

Lendoiro was als speler een gewaardeerde rechtsbinnen, maar blonk vooral uit op de universiteitsbanken, waar hij zijn rechtenstudies cum laude afrondde. Een echte verpersoonlijking van ‘het hoofd en de benen’. De combinatie van zijn belangstelling voor sport en zijn intellectuele eigenschappen maakte hem geknipt voor het sportmanagement en in 1988 werd hij voorzitter van Deportivo, dat toen nog in tweede klasse speelde.

Na de promotie naar de Liga in 1991 ging alles razendsnel. Het eerste seizoen kon de club net het behoud verzekeren, wat voor Lendoiro het sein vormde om in de geldbuidel te tasten en spelers als MauroSilva en Bebeto aan te werven. Gaandeweg maakte zijn team naam als Super Depor. Deportivo vierde ondertussen één landstitel – in 2000 – twee Spaanse bekerzeges – 1995 en 2000 – en drie Spaanse supercups (1996, 2001 en 2003). Dit seizoen vergaat het de ploeg minder goed. Deportivo sprokkelde slechts dertien punten, precies de helft minder dan leider Barcelona, waar het vorige zaterdag nog de boot in ging. En hoewel ook de financiële toestand niet rooskleurig is, blijft Lendoiro optimistisch : “Binnen zeven jaar willen we beursgenoteerd zijn en een eigen krant en televisiestation opstarten. De club zal sportief en financieel haar sterkte bewijzen.” (DDV)

Raúl scoorde vorige woensdag in Kiev zijn 48e Champions-League-doelpunt voor Real Madrid. Daarnee nadert hij tot op één goal van clubrecordhouder Alfredo Di Stefano, de legendarische spits die Real op het einde van de jaren vijftig naar vijf opeenvolgende zeges leidde in wat toen nog de Europebeker voor landskampioenen was. Stefano Fiore, de Italiaanse middenvelder die eerder al had aangegeven tijdens de komende mercato weg te willen bij Valencia, werd omwille van ongedisciplineerd gedrag door coach Claudio Ranieri uit de kern verwijderd. Carlos Idriss Kameni, de Kameroense doelman van Espanyol, mag zich verheugen over de belangstelling van Manchester United. Zijn eventuele vertrek naar Engeland zou perspectieven openen voor Erwin Lemmens, die zich tot nu toe tevreden moest stellen met een bankzittersrol. (DDV)

TOPSCHUTTERS : 1. Eto’o (Barcelona) 9 goals ; 2. Rodriguez (Espanyol), Villa (Zaragoza) 6 goals.

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content