Het rommelt stevig bij kampioen Marseille.

Nadat Marseille vorig jaar na zeventien jaar eindelijk nog eens de titel haalde, hoopte het dit jaar opnieuw te kunnen schitteren in de CL. Maar na twee competitiewedstrijden, die nochtans niet van de moeilijkste waren, haalde de kampioen een beschamende 0 op 6. Ook op de transfermarkt loopt het allesbehalve gesmeerd. Omdat de financiële middelen beperkt zijn, slagen de verantwoordelijken er niet in om grote namen aan te trekken of het team echt te versterken.

Ondertussen is het hommeles in de kleedkamer en roept de ene na de andere speler dat hij liefst zo snel mogelijk weg wil. Eerst hield de Senegalese aanvoerder Mamadou Niang koppig het been stijf, toen voorzitter Jean-Claude Dassier en coach Didier Deschamps hem een lucratieve transfer naar Fenerbahçe leken te willen ontzeggen. Uiteindelijk moesten ze de aanvaller voor 8,5 miljoen euro toch laten vertrekken. Daarop kondigden ze de komst aan van Luís Fabiano, de Braziliaanse vedette van FC Sevilla. De onderhandelingen bleven echter aanslepen en zitten nu kennelijk helemaal in het slop.

Ook rond de transfer van Hatem Ben Arfa (23) blijft onduidelijkheid heersen. De aanvallende middenvelder onderhandelt al een maand met Newcastle, dat Marseille zelf aanzocht om zo af te geraken van een naar verluidt bijzonder moeilijk karakter. Omdat Marseille echter geen degelijke vervangers vindt, wil de club hem nu toch behouden.

Vandaar dat Ben Arfa weigerde nog te trainen. “Ik keer niet meer terug naar het oefencomplex”, verklaarde hij aan L’Equipe. “Desnoods speel ik een heel jaar gewoon niet.” Kortom, het bestuur heeft er in het tussenseizoen een potje van gemaakt. Het haalde ook niet de beoogde 18 miljoen euro binnen uit spelersverkopen, om zo eventueel publiekslieveling Didier Drogba terug te halen.

Ondertussen halen sterkhouders als Steve Mandanda en Gabriel Heinze lang niet hun normale niveau, maken de fans ruzie met de trainer en lijkt ook de verstandhouding tussen Deschamps en Dassier steeds meer zoek.

Bondscoach Laurent Blanc bracht bij zijn debuut de volgende onuitgegeven ploeg tussen de lijnen: Ruffier, Fanni, Rami, Mexès, Cissokho, Mvila, Nasri, Sissoko, Nzogbia, Rémy en Hoarau. Frankrijk verloor als gevolg van flagrante defensieve tekortkomingen weliswaar van Noorwegen met 2-1, maar het legde wel aantrekkelijk voetbal op de mat. De generatie van 1987 ( Ben Arfa, Ménez, Nasri en Karim Benzema) speelde zich in de kijker. Yann Mvila, de verdedigende middenvelder van Rennes, ontpopte zich tot een heuse revelatie.

Middenvelder Camel Meriem (30) verliet Aris Saloniki en tekende voor een jaar bij Arles-Avignon. De promovendus haalde ook de Grieken Angelos Charisteas en Angelos Basinas.

Bordeaux betaalde 3,5 miljoen euro om de 22-jarige spits Anthony Modeste over te nemen van Nice.

Middenvelder Ludovic Obraniak (25), die nochtans het hof werd gemaakt door Auxerre, blijft nog een jaar langer bij Lille.

Patrice Evra gaf een opgemerkt interview aan Le Figaro. Over Lilian Thuram zei hij: “Lilian denkt dat hij tegelijk bondscoach, bondsvoorzitter en president van Frankrijk is. (…) Het is niet omdat hij een bril en een hoed draagt en met boeken rondloopt over de slavernij dat hij een nieuwe Malcolm X is….” En over Raymond Domenech: “Er was geen dialoog meer met hem. Vóór de wedstrijd tegen Costa Rica vroegen enkele spelers hem om meer richtlijnen te geven, maar hij vond dat ze hem met rust moesten laten. Na elke training kwamen spelers bij mij met klachten. Ze vonden dat de coach niet tactisch genoeg werkte en dat er een te brede kloof gaapte tussen zijn methodes en die waaraan ze bij hun club gewoon waren. Ik probeerde die boodschap over te brengen bij zijn assistenten, maar dat hielp niet. Vandaar dat de groep geleidelijk aan afhaakte.”

STÉPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content