Even zag het ernaar uit dat Jan Moons (41) uit het

voetbal zou verdwijnen. De ex-doelman van onder meer Lierse, Germinal en Genk ging zich toeleggen op het

organiseren van evenementen. Maar in die hoedanigheid is hij toch weer in het voetbalwereldje terechtgekomen, bij Heist, de club die hij als 22-jarige verliet.

Een kleine nuance: de club waar Jan Moons destijds vertrok om zijn kans te wagen bij Lierse, heette Heist Sportief. Na een fusie met SV Heist-op-den-Berg is dat ondertussen KSK Heist geworden. En de derdeklasser van toen speelt nu in tweede, ook al waren daar twee ommetjes langs provinciale voor nodig.

Voor de rest is er niet zo veel veranderd, zegt de voormalige keeper. Ja, de atletiekpiste rond het veld is weg, dat scheelt in ambiance. Maar veel gezichten zijn nog dezelfde, al lopen er ook wat jongeren tussen. Een van hen is de voorzitter, Patrick Wijns, leeftijds- en studiegenoot van Moons. “We hebben tijdens onze studie geneeskunde samen op kot gezeten in Diepenbeek, twee kamertjes naast elkaar. In tegenstelling tot Patrick heb ik mijn studie niet afgemaakt. Ik ben gestopt in mijn zesde jaar.”

Enkele maanden geleden werden de banden tussen de studievrienden weer wat nauwer aangehaald. Wijns ondernam nog eens een poging om Moons bij KSK Heist te krijgen. Dat was niet de eerste keer, zegt die: “In de periode dat ik mijn carrière afsloot bij Wezet hadden we al eens samengezeten, er was toen bijna een akkoord. Maar uiteindelijk zei mijn gevoel me dat ik eerst wat afstand moest nemen van het voetbal. Eens een tijdje niet meer in het teken van die weekends leven, die ook eens in familieverband kunnen doorbrengen. Ik zou dan wel zien of ik er later opnieuw in belandde. Een tijdje geleden zag ik Patrick weer. Die vroeg om nog eens iets te gaan eten en toen dacht ik: oké, waarom niet?”

Marco Borsato

Toen hij bij Wezet speelde, startte Moons een bedrijfje op, samen met David Paas, met wie hij nog bij Genk had gespeeld. MC&E zou zich toeleggen op ‘management, consulting & events’, al bleef het vooral bij dat laatste. In de Kempen organiseerden ze afterworkparty’s. “Het concept van dergelijke fuiven, zoals ik dat in Hasselt en Antwerpen had gezien, stond me wel aan. In de Kempen heb je niet zo één grote stad en dus zijn we vier jaar geleden met seven2one begonnen in Kasterlee, dat centraal lag tussen Herentals, Geel en Turnhout. Ik heb altijd al dingen georganiseerd, van in de humaniora. Ook bij Heist regelde ik de fuif na het seizoen. Dat was dan met vrienden en voetbalmakkers, maar ik deed ook veel dingen op mezelf. Toen ik al bij Ekeren speelde, heb ik in Lier in het Azelhof nog een concert van Marco Borsato georganiseerd. Ik heb ook Donnafuiven gedaan, op de grootste had ik meer dan 4000 man. Dat deed ik eigenlijk allemaal alleen, van a tot z. Het organiseren zit me dus echt in het bloed. Daarom dacht ik na het voetbal: waarom daar niet in doorgaan?”

De laatste jaren zijn er in de afterworkbusiness nog kapers op de kust gekomen, maar ondertussen heeft MC&E weer wat nieuws: Allegria, afterworkparty’s in het weekend, zoals vorige zaterdag in Putte, voor een keertje wat dichter bij huis.

Uithangbord voor Heist

Ook dicht bij huis is zijn club KSK Heist, waar hij ondertussen twee maanden aan de slag is. Niet in een sportieve functie, maar – helemaal in de lijn van zijn roeping – een commerciële. Wat houdt dat dan precies in? Moons: “Het is de laatste jaren snel gegaan voor Heist: van bevordering naar derde en onmiddellijk naar tweede. Sportief heeft men zich vrij snel kunnen aanpassen, maar op andere vlakken is het moeilijker om het gat dicht te fietsen, hoe goed de mensen die dat voorheen deden ook gewerkt hebben. Mijn voorganger Jan Dieltjens heeft andere uitdagingen gevonden, maar blijft bijvoorbeeld nog wel het businessgebeuren en het onthaal van de gasten verzorgen. Momenteel ben ik aan het inventariseren welke contracten er zijn, wat die inhouden en wat er aangepast moet worden. Het is de bedoeling om ook naar sponsoring te gaan zoeken buiten onze regio, we zitten tenslotte in tweede nationale. Gemakkelijk wordt dat wel niet, want ik mag dan al een bekende kop hebben, de tijd dat ze voor iemands mooie ogen hun portemonnee al opentrokken, is voorbij. In deze crisistijden moet je een goede sponsormap hebben en return kunnen bieden.”

Wat Moons echt over de streep trok om de functie te aanvaarden, was de nieuwe accommodatie die KSK Heist gaat bouwen, met kantoren en ontvangstruimtes voor gasten. “Dat sprak me heel erg aan”, zegt hij. “Daarmee gaan we sponsors en supporters meer comfort kunnen bieden. De gemeente Heist-op-den-Berg heeft die bouw al goedgekeurd, ze staat helemaal achter KSK. Het domein is tenslotte ook van de gemeente en een club in tweede nationale vormt een mooi uithangbord.”

Misschien kan Moons binnenkort zelf wat op de besluitvorming gaan wegen, want hij besloot een tijdje geleden om in de politiek te stappen. “Goh ja,” zegt hij, “ook dat is iets wat al een tijdje sluimerde, waar er links en rechts wat vragen kwamen. Ik heb dat altijd geweigerd, maar een halfjaar geleden heb ik me dan toch geëngageerd, zonder dat dat toen in de media kwam.” Drukte Jan Moons op studiegebied de voetstappen van zijn vader, die huisarts was, op politiek vlak was dat niet anders: “Mijn vader was jarenlang een boegbeeld van de Volksunie in Heist, dus was het logisch dat ik bij N-VA terechtkwam. Maar het is niet omdat ik een schepenambt of zo ambieer dat ik erin gestapt ben, het is echt wel uit overtuiging. Over een plaats op de lijst bij de komende verkiezingen is nog niet gesproken.”

Molenzonen

De gemeente Heist-op-den-Berg wil nog op een andere manier een rol spelen binnen het voetbal, stipt Moons aan: “Het stimuleren van de samenwerking tussen de verschillende clubs van groot-Heist. Het lijkt misschien dat KSK daar het meeste baat bij heeft, maar ik denk dat persoonlijk niet. Een goeie speler kan effectief het best bij KSK doorgroeien, maar wie dat niveau net niet haalt, kan perfect bij andere clubs in lagere reeksen zijn gading vinden.”

Af en toe trapt de ex-doelman zelf nog een balletje bij een van die clubs uit de deelgemeenten: FCM Hallaar, beter bekend als de Molenzonen. Hij legt uit: “Ik heb altijd gezegd dat ik ooit bij de veteranen van Heist zou gaan spelen, dan was de cirkel mooi rond. Maar net voor ik stopte bij Wezet hebben ze de veteranenploeg van Heist opgedoekt. Zo ben ik in Hallaar terechtgekomen.”

Als Moons terugkijkt op wat hij als voetballer gepresteerd heeft, mag hij tevreden zijn: twee titels, Champions League gespeeld, enkele keren opgeroepen voor de nationale ploeg – zij het nooit een cap gehaald. “Om zo laat in het profvoetbal beland te zijn, heb ik zeker nog een heel mooie carrière gehad. Dat ik enkele jaren verloren heb door mijn studie geneeskunde vind ik ook niet erg, al had ik achteraf bekeken beter een economische richting gekozen. Het enige gemis vind ik dat het nooit tot een buitenlands avontuur is gekomen. Die ervaring, een andere taal en cultuur, had ik graag eens meegemaakt. Er zijn ooit wel contacten geweest, maar er kwam nooit iets concreets uit de bus. Het buitenland, dat zal dus via de commerciële weg moeten gebeuren”, lacht hij. Al is Europees voetbal iets wat ze bij KSK Heist nog niet zo direct voor ogen hebben.

door Peter Mangelschots

“Organiseren zit mij echt in het bloed. Op mijn grootste Donnafuif had ik meer dan 4000 man.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content