Deze zomer werd het bericht de wereld in gestuurd dat oud-international Eric Deflandre (37) zou verkassen naar derdeklasser FC Luik, waar hij in 1991 zijn profcarrière begon. Die overstap ging echter niet door. “Ik had geen sportieve garanties dat ik daar in een goede ploeg zou terechtkomen”, vertelt Deflandre. “Ik wil gerust in derde klasse voetballen, maar dan wel bij een solide club.”

Bij Lierse, waar hij vorig seizoen nog meer dan 20 wedstrijden speelde, kreeg hij na het behalen van de titel te horen dat er voor hem geen plaats meer was in de vernieuwde spelerskern. “Dat vond ik erg jammer. Er was mij altijd beloofd geweest dat indien Lierse zou promoveren, ik mee zou gaan naar eerste. Anderzijds ben ik blij dat ik de laatste wedstrijden van het seizoen nog mee op het veld heb mogen staan. Het zag er even slecht uit toen Herman Helleputte me naar de B-kern verwees. Dat was een gebrek aan respect, plots had hij me totaal niet meer nodig. Aimé Anthuenis viste me gelukkig op. Ik denk dat ik kan stellen dat ik mijn aandeel heb gehad in de titel.”

Hoe kijkt Deflandre aan tegen de huidige malaise van Lierse? “Een spijtige zaak, maar ergens niet volledig onverwacht. Lierse heeft gekozen voor beslagen spelers in de aanval, maar mist duidelijk ervaring achterin. Ervaren verdedigers kunnen veel vlotter de rest van de ploeg coachen, qua positiespel bijvoorbeeld. Maar er zit ook kwaliteit in het team, ze zullen binnenkort wel punten pakken.”

Voorlopig zit De-flandre zonder club, maar dat deert hem niet echt. “Ik heb deze zomer na jaren nog eens echt een lange vakantie gehad. Ideaal om veel tijd door te brengen met mijn gezin.” Toch zet de rechtsback de deur naar een verlengstuk in zijn carrière op een kier. “Ik blijf in conditie. Bij een goede aanbieding sluit ik niet uit dat ik opnieuw in eerste, tweede of derde klasse aan de slag ga.”

Net als Lierse ligt ook de nationale ploeg Deflandre nog na aan het hart. “Met Georges Leekens en Marc Wilmots staat eindelijk het ideale duo aan het roer. We hebben veel tijd verloren onder Dick Advocaat en René Van-dereycken.” Deflandre speelde zelf bij de Rode Duivels op de tegenwoordig moeilijk in te vullen positie van rechtsback. “Voor mij is Guillaume Gillet dé man die daar moet staan. Een groot loopvermogen en echte aanvallende intenties.” S

Eric Deflandre is 37 en speelde voor Club Luik, Germinal Ekeren, Club Brugge, Olympique Lyon, Standard, Brussels, Dender en Lierse. Hij verzamelde 57 caps voor de Rode Duivels.

BREGT VERMEULEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content