Dinsdag 5/8

In onze befaamde rubriek ‘Stachanov’ brengen we, een beetje laattijdig, hulde aan Michel De Wolf, bondscoach van Gabon. De Wolf in VM : “Omdat het kampioenschap maar vier à vijf maanden duurt ginder, heb ik ook zes maanden niks gedaan en het land wat bezocht (lacht). Ik was nooit echt moe, want ik sliep lang en ik moest maar een halfuurtje per dag werken. Om tien uur ’s morgens kwam ik aan op de bond en om half elf was ik er al weer weg.”

Het is jammer voor Herman Van Holsbeeck, maar de ware opvolger van Michel Verschueren is hiermee gevonden.

Woensdag 6/8

Hebben wij goed gelezen ? Tellen in het Europees voetbal doelpunten op verplaatsing die in de verlengingen worden gescoord niet meer dubbel ? Rik Pauwels ! De naam Rik Pauwels dringt zich hier onafwendbaar op. Beveren-IFK Göteborg, het seizoen ’84-’85. Beveren was in Göteborg met 1-0 gaan verliezen, en stond in de terugmatch op de Feethiel 1-0 voor na negentig minuten. Verlengingen dus. In de Belgische beker gold dat seizoen de regel dat doelpunten op verplaatsing die in de verlenging werden gemaakt niet dubbel telden. U merkt het : zoals gewoonlijk was de Belgische bond de rest van Europa weer negentien jaar vooruit.

Rik Pauwels meende verkeerdelijk dat deze regel ook in de Europese competitie gold. Na 120 minuten was het 2-1 voor Beveren, en begon Rik de namen van de vijf Beverse strafschopnemers op een blaadje te noteren, terwijl verder op het veld de Zweden de kwalificatie vierden.

Wat later zaten wij toevallig – nu ja, wat heet toevallig – in een café met Carl Huybrechts. Plots kwam Rik Pauwels binnen. Waarna Carl met luide stem door de kroeg brulde : “Twee pintjes hier en wat moet gij hebben, Rik ? Een penaltieke ?”

Donderdag 7/8

Het kan zo achteloos in de krant staan : “Figo op links, Beckham op rechts, Zidane centraal en voorin Raul en Ronaldo.” Het betreft hier de nieuwe opstelling van Real Madrid. Nog eens bekijken : Figo op links, Beckham op rechts, Zidane centraal en voorin Raul en Ronaldo. Tja, tja… wij zijn niet overtuigd. Er ontbreekt iets, maar wij zouden niet meteen weten wat. Waren wij trainer Carlos Queiroz, wij zouden toch ‘boven’ eens op tafel gaan kloppen. Als Madrid zich niet snel versterkt ziet het er slecht uit.

En dat voor hun laatste seizoen. Want zoals u weet is voor Europees spelende ploegen volgend jaar de Uefalicentie verplicht en dan is het afgelopen met Real Madrid. En met Barcelona. En met Deportivo La Coruña. En met Valencia. En met Inter Milaan. En met Lazio Roma. En met AC Milan. En met Juventus. En met AS Roma. En met Benfica. En met Hertha Berlijn. En met Galatasaray. En met Panathinaikos. En met Olympiakos Piraeus. En met Arsenal. En met Leeds. En met Feyenoord. En met PSV. En met Marseille. En met Paris Saint-Germain. En met Sporting Charleroi.

Vanaf 2005 zal het Europese voetbal er heel anders uit zien. Dat worden Belgische finales, net als in het tennis.

Zaterdag 9/8

Bij het begin van het seizoen mogen wij graag voetbalkenners confronteren met enkele fundamentele vragen over hun sport. Hoe diep is de kleine rechthoek en hoe breed de grote ? Hoe groot moet de afstand zijn tussen de doellijn en het net ? Hoe hoog is een cornervlag ? Of hoeveel is de diameter van de middencirkel, en moet die op een kleiner veld even groot zijn als op een groter veld ? Zelfs met dit laatste weten sommigen geen raad.

Wij hebben ooit Ivan Sonck horen uitleggen dat als men de vier kwartcirkeltjes aan elke cornervlag op de juiste manier bijeen voegt, men een volledige cirkel krijgt ! Dat was voor de meesten van ons al een ongrijpbare redenering, maar Ivan ging verder. Hij beweerde dat de alzo gevormde cirkel zich tot de middencirkel moest verhouden als drie tot achtentwintig. En nóg sterker : dat pi in beide gevallen gelijk was aan 3,1415926535. Die Sonck was te slim voor de sportredactie van de televisie. Voor de televisie in het algemeen trouwens. Speelt nu bridge met oude madammekes.

door Koen Meulenaere

‘Hoe hoog is een cornervlag ?’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content