Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Dirk Deferme terug op de voorbije week van Anderlecht en Club Brugge.

Dinsdag eindigde Anderlecht-Bayern München op 1-1.

Dirk Deferme : “Qua amusementswaarde vond ik het geen onwaarschijnlijke hoogvlieger, als neutrale supporter was er niet veel lol aan te beleven. Anderzijds vond ik Anderlecht het eigenlijk wel goed en slim spelen. Misschien is dat de conservatief in mij die spreekt, maar als je tegen zo’n ploeg 1-0 voorkomt û na een weergaloze actie van Aruna û, vind ik dat je dat moet vasthouden. Wetende toch ook dat je tegen Duitsers speelt die op het atletische en technische vlak wat overschot hebben en ook met tien man nog wel wat kunnen klaarmaken. Ik bedoel : je moet ook rekenen. Op één fase heeft Anderlecht zich misrekend, de fase waarop het tegendoelpunt valt. Voor de rest heeft het eigenlijk niks weggegeven. Qua tactische keuze en manier van spelen vond ik het echt Champions-Leagueniveau.”

Wat vond je van Bayern München ?

“Ik heb ook niet wakker gelegen van wat Bayern heeft laten zien, maar was het niet Emilio Ferrera die zei dat de echt grote ploegen pas naar buiten komen met alles wat ze hebben vanaf de tweede fase, na de winterstop, als het alles of niets is. Ik bedoel : hoe groter de ploeg, hoe beter ze zijn in rekenen, hé.”

De nabeschouwing van Pär Zetterberg was interessant. Hij is de bank kotsbeu, bekende hij. Hij vroeg zich af hoeveel hij nóg moet scoren, hij meende op basis van zijn hattrick tegen Heusden-Zolder een basisplaats te kunnen claimen.

“Ik stuur mijn standpunt van begin dit seizoen niet bij, ik blijf een aanhanger van het idee van Hugo Broos dat je op het allerhoogste niveau niet met Baseggio én Zetterberg kunt spelen. Dan moet je een keuze maken en hij heeft voor Baseggio gekozen. Het is wel even schrikken, omdat Zetterberg wat dat betreft toch een geweldige prof is. Hij bewijst al twee maanden dat hij geen tafelspringer is, maar dat het je dan eens zuur opbreekt in combinatie met de ontgoocheling van het resultaat van de wedstrijd… Dan ga je zelf ook ongetwijfeld denken en aanvoelen dat je in vorm zit en makkelijk scoort, dat je er misschien wel één had kunnen intrappen en de man van de wedstrijd zijn. Maar de dag erna leek hij alweer gedisciplineerd.”

Van de voorzitter is al geweten dat hij een Pär-fan is, maar nu zei ook de erevoorzitter dat je een speler als Zetterberg altijd in je ploeg moet kunnen inpassen. Tikt er een bom onder Anderlecht ?

“Ik denk dat elke bom ontmijnd kan worden. Het hangt maar van de resultaten af, hé. Wat zou er kunnen gebeuren ? Broos die moet buigen en barsten en eruit moet ? Dat kan ik mij onmogelijk voorstellen met de resultaten die ze halen.”

Hugo Broos zette er tegen Bayern München ook Glen De Boeck naast ten voordele van Vincent Kompany.

“Ja, er kunnen er maar elf spelen en dan moet je keuzes maken. Ik vind het eigenlijk allemaal vrij voor de hand liggend. Al had ik misschien toch eerder De Boeck dan Tihinen in de ploeg verwacht. Omdat ik vind dat De Boeck meer ervaring heeft dan Tihinen en omdat Tihinen de volgende wedstrijd geschorst was.”

Woensdag verloor Club Brugge met 2-0 van Ajax.

“Bij die wedstrijd heb ik mij veel beter geamuseerd en dat had zowel met Brugge als met Ajax te maken. Ik denk dat we – Belgen – met de goals van Sonck toch ook een beetje gewonnen hebben. Dit was ook echt een ander soort wedstrijd. Ik had ook hier zeker het gevoel dat er voor Brugge meer in zat, op zijn minst een gelijkspel. Ik vind eigenlijk dat Brugge heel goed gespeeld heeft en dat het plan van Sollied met zijn bezetting op de flanken perfect heeft gewerkt. Het verschil tussen Ajax en Brugge zat voor mij in het verschil tussen Saeternes en Ibrahimovic. Ik vond Ibrahimovic ongelooflijk. Dat is een Kompany voorin, hé. Hij doet dingen waarvan je niet kunt zeggen of het per ongeluk of geniaal is. Maar Sonck mocht er met zijn twee goals gerust naast staan, al voetbalt hij op een heel andere manier. Vanaf de zijkant dook hij op het gepaste moment in de weinige gaatjes die er waren. Twee keer maakte hij het schitterend af. Vooral de manier waarop hij bij het eerste nog zijn linker zoekt, vond ik echt wereldklasse.

“Ik heb mij in die wedstrijd ook totaal niet gestoord aan wat op veel plaatsen in de krant het gebrek aan techniek van Club werd genoemd. Het is niet omdat je op het eind bij 2-0 plots voor een onmogelijke opgave staat en achter een bal moet lopen die nooit moe wordt, dat je technisch tekortkomt. Brugge had toen, na zijn vroege achterstand, fysiek ook al heel veel gegeven. Maar twee vrij lange periodes van zeker vijftien à twintig minuten vond ik ze echt de match in handen hebben. Natuurlijk, Mendoza was er niet en die heeft net dat tikkeltje meer genie dan Saeternes. Van Saeternes kan je bijna elke actie voorspellen. Ik heb het gevoel dat hij niet lekker in zijn vel zit en, zoals hij zelf aangeeft, nog niet honderd procent is.”

Wat is je conclusie na twee speeldagen in de Champions League ?

“Ik vind dat er degelijke wedstrijden zijn gespeeld. Er is zeker nog geen man overboord. Het is ook niet omdat je technisch minder in huis hebt dat je geen punten kunt pakken en niet derde of misschien zelfs tweede kunt worden in de poule. Voetbal is net zo mooi omdat het zo ingewikkeld is.”

Vrijdag maakte Aimé Anthuenis zijn selectie bekend voor de interland tegen Estland. Vincent Kompany (17) is er voor het eerst bij.

“Ik ben een onvoorwaardelijke fan van Kompany, ik geloof heel hard in hem. Ik hou van voetballers die in alle omstandigheden kaarsrecht blijven staan en het goed zien en de goeie keuzes maken en flair hebben en technisch hoog boven het gemiddelde zitten. Ik vind het een supertalent. Ik kan mij niet herinneren wanneer ik dat gevoel nog eens heb gehad met een Belgische voetballer, zeker niet voor die positie. In Timmy Simons zie ik nog altijd meer een middenvelder dan een verdediger, maar in bepaalde regionen zijn die wel een beetje familie van elkaar, vind ik.”

Zondag eindigde Anderlecht-Club Brugge op 1-1.

“Ik vond het een goeie topper met ook een billijk resultaat. Hoewel het verschil zeven punten bedraagt, zitten die ongelooflijk dicht bij elkaar. Dat hadden Anderlecht-Bayern en Ajax-Brugge mij al geleerd. Achterin en op het middenveld zijn ze elkaar waard, maar voorin heeft Anderlecht een surplus aan talent. Ze verschillen ook heel erg van stijl. Anderlecht leunt heel erg op de individuele actie van Aruna, Seol en Mornar. Brugge moet het meer van het collectief hebben.”

Bij Club Brugge stond Dany Verlinden weer in de goal.

“Hij heeft laten zien dat het een terechte keuze was. In de eerste helft heeft hij fabuleuze ballen gepakt. Hij is enorm goed in het anticiperen in mantegenmansituaties en op zijn lijn denk ik niet dat er een betere is in België.”

Wie wordt kampioen ?

“Daarvoor is het nog te vroeg, als je ziet hoe snel Brugge zeven punten verloor. Het kan ook Anderlecht overkomen, denk ik, zonder ze te onderschatten.”

door Christian Vandenabeele

‘Vooral de manier waarop Sonck bij die eerste goal nog zijn linker

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content