Dirk Geeraerd wuift spits Sanharib Malki Sabah uit, die vertrekt naar Germinal Beerschot. De trainer van Roeselare doet dat met gemengde gevoelens.
Toen hij ongeveer een jaar geleden bij Roeselare aankwam, was Sanharib Malki Sabah (23) nog een nobele onbekende. In de terugronde van het vorige seizoen startte de Syrische Belg, overgekomen van Union, bij de West-Vlamingen vijf keer in de basis en scoorde hij één keer. Het was een beetje zoeken en aanpassen. Dit seizoen ontbolsterde hij al wat meer. In de heenronde van de competitie gaf hij één assist en vond hij zes keer de weg naar het doel. Driemaal trof hij raak in de beker en in Europa scoorde hij vier keer. Dat alles wekte interesse van grotere ploegen, niet in het minst van Germinal Beerschot, waar Malki trouwens vroeger al eens getest had.
Het contract van Malki bij Roeselare liep op het einde van dit seizoen af en dus kwam er met deze transfer voor wit-zwart-blauw nu nog wat geld in het laatje. Anderzijds boeten de West-Vlamingen op het sportieve vlak wat in. Of Roeselare een goede zaak deed, weet trainer Dirk Geeraerd niet. “Ik ben veel te jong in de eerste klasse om te zeggen wat een club moet doen”, zegt hij. “Ik heb met onze manager Luc Devroe de voor- en nadelen afgewogen en een belangrijk gegeven daarbij was dat je niet kan inschatten hoe zo’n jongen zal reageren als je hem niet laat gaan.
“Maar een spits als Malki ziet niemand graag vertrekken. Persoonlijk denk ik dat hij de stap te vroeg zet. Ik hoop dat hij bij Germinal Beerschot slaagt, gun hem dat, maar vrees dat hij een belangrijke passage overslaat. Malki is vorig jaar komen piepen op dit niveau, heeft zes maanden de tijd gehad om te rijpen, is dit seizoen van start gegaan en heeft vervolgens een heel snelle vlucht genomen. Dan vind ik het logisch dat je probeert in de tweede ronde even goed te doen en volgend seizoen de pannen van het dak speelt, zodat niet meer naast jou gekeken kan worden.
“Bij Roeselare, een middenmoter, kon hij rustig voort ontbolsteren, zonder druk op zijn schouders. Hij kon het zich ook permitteren om eens minder goed te presteren. Het hoefde niet elke week koekenbak te zijn, wij begrepen dat. Op zijn gemak mocht hij hier progressie boeken op het technische vlak, zich tactisch ontwikkelen en sterker worden op het fysieke vlak. Bij Malki is dat allemaal des te belangrijker, omdat hij zo laat is beginnen voetballen ( hij sloot zich pas op zijn vijftiende aan bij een voetbalclub, nvdr). Als je zeven of acht jaar jeugdopleiding gemist hebt, kun je nog veel verbeteren. Een fijne technicus zal Malki nooit worden, maar heel wat knepen kan hij nog onder de knie krijgen ; details bij het aannemen van de bal, bij het zich vrijlopen, het zich positioneren. Het is voor hem ook mogelijk om die zaken bij een andere club te leren, alleen maak ik mij de bedenking : als een ploeg een speler haalt rond Nieuwjaar, wil die onmiddellijk rendement. Tenzij Germinal Beerschot heeft gezegd : kijk, je krijgt hier zes maanden de tijd om alles op te snuiven, wij verwachten pas volgend jaar prestaties van jou. ”
Bij Roeselare speelde Malki vooraan vaak samen met Sébastien Dufoor, een heel ander type dan bijvoorbeeld François Sterchele. “Ik denk dat bij Germinal Beerschot De Wilde eerder de man is die naar de bal toekomt, het leer bijhoudt en kaatst, zoals Dufoor bij ons. Misschien zullen ze Malki nu al vormen voor het moment dat Sterchele vertrekt, ik weet het niet.
“Maar je hoort me niet beweren dat Malki eerder complementair is met De Wilde dan met Sterchele. Hij is iemand die zich makkelijk aanpast. Ik denk dat hij met beiden kan samenspelen. Ook met Cavens trouwens. Het wordt daar vooraan wel drummen voor de plaatsjes. Ik heb gezien dat ze ook een Argentijn ( Vicente Monje, nvdr) gekocht hebben. Die speelde in de laatste beloftewedstrijd tegen ons mee en kon ook goed uit de voeten, hoor.”
Geeraerd beseft dat hem na het vertrek van Malki, op wie het spel van Roeselare toch wat afgestemd was, puzzelwerk wacht. “Het kaartenhuisje stort niet in elkaar, maar de automatismen vallen wel weg. Elke beweging die je deed, moet een andere beweging worden.
“Je kan gerust stellen dat Sami Allagui, de twintigjarige spits die we van Anderlecht lenen, cruciaal wordt in de opvang van het vertrek van Malki. Hij moet zijn vervanger worden, maar is wel een ander type. In ieder geval zullen we, net als bij Malki, van die jongen weer een betere trachten te maken.”
KRISTOF DE RYCK