Een jaar geleden won hij de Gouden Schoen, nu kreeg hij in de tweede stemronde amper nog punten – in tegenstelling tot Philippe Clement. Wat is er inmiddels van Timmy Simons ?

“Wel, de vraag wordt gesteld of hij niet iets minder was in de voorbije heenronde, maar ik vind de vraag hoe het mogelijk is dat hij zo lang op zó’n hoog niveau heeft gepresteerd méér aan de orde. Timmy kan zowel verdedigende middenvelder als centraal in de verdediging spelen, maar als je constant moet switchen, is dat natuurlijk niet bevorderlijk voor de continuïteit. In dienst van de ploeg doet die gast zijn best. Meer kan je niet verlangen.”

( Willy Hox, manager van Simons)

“Gouden Schoenen worden altijd gekozen uit ploegen die draaien. Club Brugge had vorig seizoen een topjaar en daar profiteerde iedereen van. De laatste tijd was het wat minder op het collectieve vlak en dan valt iedereen terug in zijn eigen rol. Ik ben er ook van overtuigd dat de beste plaats van Simons centraal achterin is. Daar is hij internationale klasse. Voetbaltechnisch zeer goed voor een verdediger, niet snel in paniek, snel en wendbaar ondanks zijn lengte, zeer sterk één tegen één, heel sober en dominant in zijn rol. Je kunt met hem redelijk hoog spelen, want hij kan iemand terugpakken. Ik begrijp dat Trond Sollied soms met hem schuift naargelang van de omstandigheden, maar het geregeld wisselen van plaats zal zijn spel toch niet ten goede komen. Ik denk dat het voor Simons zeer interessant zou zijn om naar vaste duo’s en automatismen te gaan. In zijn binnenste zou hij graag duidelijkheid krijgen, denk ik.

“Soms krijgt hij de kritiek dat hij te braaf is, maar daar ga ik niet mee akkoord. Hij is wél een leider, maar hij doet het op een sobere manier. Dat de voorbije maanden Philippe Clement meer in de picture stond, heeft te maken met het enorme vertrouwen dat hij putte uit het feit dat hij, die in het begin nog weg mocht, zich onder andere dankzij de nationale ploeg heeft kunnen herbewijzen en opwerken tot een vaste waarde. Centraal op het middenveld is zijn beste positie, hij werkt er van zestien tot zestien en beschikt over een enorm infiltratievermogen. In defensief opzicht is hij meer de centrale man. Simons zal iets meer de buitenkanten afschermen.”

( Aimé Anthuenis, trainer van Simons bij de nationale ploeg)

“Timmy zelf was altijd even scherp als voorheen, maar door omstandigheden was de ploeg iets minder. Ik denk niet dat er voor Timmy veel veranderd is, behalve dat hij als Gouden Schoen overal voor werd gevraagd. Als je niet tijdig stóp zegt, gaat het ten koste van je lichaam. De laatste maanden zette hij daar een beetje de rem op, ook omdat als de ploeg minder draait je direct iets krijgt van : Simons is ook minder. Neen. Simons was dezelfde, maar met drie man kan je geen ploeg dragen, hé. Simons heeft géén mindere periode gekend, maar als de resultaten eens minder zijn, gaat dat zo : dan is ook opeens de trainer uitgeblust, dan heeft iedereen opeens na drie jaar zijn systeem door et cetera. Neen, neen. Dat is een verkeerd beeld. De mensen willen natuurlijk altijd dat je nóg beter wordt en Timmy zál nog wel bijleren, maar als je je sport zuiver wilt beoefenen, is er toch ergens een grens.”

( PaulSimons, vader van Timmy)

“Je bent altijd afhankelijk van de prestaties van de ploeg en voor de rest denk ik niet dat Timmy in de heenronde minder presteerde dan vorig seizoen. Ik weet dat zijn rendement gewoon hetzelfde was. Als Gouden Schoen word je misschien een beetje anders bekeken, maar ik denk dat hij daar heel goed mee omgaat. Als je reageert, wordt dat niet in dank afgenomen ; dan word je soms nogal snel neergezet als iemand die moeilijk kritiek aanvaardt. Dan laat je ze beter doen en concentreer je je op je spel. Philippe Clement ? In zijn voordeel spelen zijn ongebreideld engagement en zijn kopbalsterkte op stilstaande fasen. Maar ik vind dat ze zeer volwassen omgaan met de keuzes van de trainer. Ze stellen zich in het clubbelang volledig beschikbaar. Grote klasse, van beiden.”

( Yves Vanderhaeghe, verdedigende middenvelder van Anderlecht en ploegmaat van Simons bij de nationale ploeg)

“Je moet het zo zien : Timmy is van Diest over Lommel uit het niets gekomen en heeft zich door zijn professionele houding, zijn zin voor leiderschap en zijn tomeloze inzet in zeer korte tijd opgeworpen als één van de sterkhouders van Club Brugge. Timmy is geen figuur die tot de verbeelding spreekt, hij zal geen vier man dribbelen, maar hij is een droom voor elke trainer, voor elke vereniging. Geen Aruna, maar iemand die er elke dag staat. Met de Gouden Schoen verhoogt het verwachtingspatroon en word je enorm kritisch bekeken, maar de realiteit is gewoon dat hij nog beter is geworden, vind ik : in het positioneel verdedigen boekte hij nog vooruitgang. Zie Milan, Celta en andere wedstrijden. Zijn passing was niet altijd honderd procent, maar dat heeft te maken met het grote verschil dat er op het middenveld was. Vorig seizoen was dat daar een geoliede machine, veel loopvermogen gecombineerd met de geniale traptechniek van Nastja Ceh. Ons middenveld was toen zeer moeilijk uit te schakelen, omdat er zeer veel complementaire bewegingen in zaten. Nu vielen die automatismen weg ; factoren die het moeilijker maken voor een ploegspeler als hij.

“Omdat we noodgedwongen veel moesten wisselen, kwam Timmy geregeld achterin terecht, maar ik denk dat als we op het middenveld tot een constellatie kunnen komen zoals vorig seizoen û met welke namen ook û hij daar voor de ploeg toch iets meer kan bijbrengen. Maar in sommige wedstrijden blijft hij natuurlijk ook van goudwaarde achteraan. Die discussie zal wel tot het einde van zijn carrière duren. Zelf vind ik het geen discussie waard, zoals ook niet : Simons of Clement ? Zowel in de verdediging als op het middenveld kunnen ze trouwens ook náást elkaar spelen. Dat Philippe de laatste tijd in de media iets meer naar voren werd geschoven dan Timmy, heeft ook te maken met de, laat ons zeggen, heroïek van zijn verhaal : de manier waarop hij bijna getransfereerd was, door omstandigheden is moeten blijven, terugvocht, enkele belangrijke doelpunten maakte en een nieuw contract tekende. Philippe is iemand die makkelijk voor doel opduikt en ook dagelijks aan zijn techniek is blijven werken. Ze zijn vergelijkbaar. Het zijn twee Flandriens, met elk een verschillende stijl. Freddy Maertens en Michel Pollentier ? Neen, ik zou eerder zeggen : Eddy Merckx en Johan Museeuw(lacht).”

( Chris Van Puyvelde, één van de trainers van Simons bij Club Brugge)

“Of Brugge nu goed of slecht speelt, op het middenveld of achterin : Timmy is altijd heel constant en sober. Je zou kunnen zeggen dat het beter is altijd op dezelfde positie te spelen, maar anderzijds leer je misschien wel meer bij door vaak te moeten wisselen. Ik denk dat Timmy daar zelf ook wel de positieve dingen uithaalt. Hij is natuurlijk ook niet iemand die de pers zoekt, hij blijft op de achtergrond. Maar hij neemt altijd wel zijn verantwoordelijkheid, zie de cruciale penalty’s die hij al nam. Clement valt meer op door zijn goals op stilstaande fasen. Hij mag van de trainer ook inschuiven, terwijl Timmy achterin moet blijven omdat hij sneller is, korter op de man zit en veel makkelijker een bal kan recupereren dan Clement.

“Wat ook speelt : hoe langer je bij een club speelt, hoe meer de negatieve dingen van een speler worden gezien. Maar daar tilt hij niet zo heel zwaar aan, ook omdat hij iemand is voor wie er nog andere dingen dan voetbal zijn. Zo wordt hij binnenkort voor het eerst vader. Hij is gelukkig in Brugge en als hij echt naar het buitenland wil, zal dat er op een dag ook wel van komen. Het best vind ik hem als verdediger, omdat hij één tegen één kan spelen, snel is, het goed ziet en uitstekend de opbouw van achteruit kan starten. Als middenvelder is hij niet de speler die het individueel gaat forceren. Hij is een dienende speler.”

( Wim Mennes, middenvelder van Westerlo, gewezen ploegmaat bij Lommel en vriend gebleven van Simons)

“Timmy is identiek dezelfde gebleven als voorheen. Heel sober, heel intelligent en keihard werkend speelde hij zijn matchen. Misschien dat het feit dat hij steeds maar moet wisselen van positie het beeld van de mensen wat vertekent. Ik denk wel dat hij het een beetje jammer vindt als hij weer eens achteraan moet spelen, want hij speelt graag op het middenveld. Hij speelt, denk ik, liever op het middenveld dan als verdediger. Maar hij klaagt niet en dat siert hem. Dan doet hij ook daar zijn best en blinkt hij ook op dié positie uit, want hij heeft natuurlijk ook alles om centraal in de verdediging te spelen.”

( Peter Van der Heyden, ploegmaat en slaapmaat van Simons bij Club Brugge en de nationale ploeg)

“Ik denk dat Timmy iets minder gepresteerd heeft. Van een heel goeie Timmy naar een goeie Timmy. Hij kreeg wat kritiek, maar ik denk dat er verzachtende omstandigheden zijn. Door de blessures van Ceh en Englebert werd hij bij momenten iets te veel belast. Ik herinner mij wat foutjes in de passing en ook een paar in het positiespel. Happen en uitgespeeld worden bijvoorbeeld. Maar het is nog altijd een stuk beter als je hem vergelijkt met de concurrentie op de plaats van verdedigende middenvelder.

“Philippe is meer de aanjager geweest en maakte natuurlijk ook zijn doelpuntjes met de kop. Misschien is Philippe op het moment dat je dreigt te verzuipen een betere oplossing. Tijdelijk, want ik denk toch dat je wat meer en ook beter hebt aan een Timmy Simons : twee goeie voeten, weinig balverlies, overal tussenzitten, inspelen, het spel kantelen… Philippe is een type dat door zijn stijl altijd meer zal opvallen als het elftal minder goed draait, terwijl als het heel goed draait niemand zal zeggen : Philippe Clement is de beste van Club Brugge. Je ziet ook dat als het echt belangrijk is Sollied Timmy naar achteren haalt wegens zijn snelheid. Hij kan beide posities heel goed spelen.”

( Franky Van der Elst, trainer van Lokeren, gewezen verdedigende middenvelder van Club Brugge en de nationale ploeg, en Gouden Schoen 1996)

“Ik denk niet dat Timmy slechter speelt, maar in een ploeg die het minder goed doet, wordt hij naar achteren gehaald en krijgt hij het daar soms allemaal op zijn nek. Daar is hij een klein beetje de dupe van. Hoe journalisten reageren op bepaalde dingen heeft ook zijn invloed. Onrechtstreeks manipuleert de pers een beetje de boel. In mijn vak is dat net hetzelfde : van iemand een ster maken of als het een beetje minder goed gaat er… ook over schrijven. Je ziet dat Clement bijvoorbeeld een beetje door de pers mee de hoogte in werd gestuurd. Terecht, want hij deed het zeer goed. Timmy zal hem dat zeker ook gunnen. Maar bij hem lag de druk als Gouden Schoen in een ploeg die wat minder draait veel hoger. Ik denk dat hij zich ook een klein beetje met de vinger gewezen en in de hoek gedrumd voelt door de pers. Maar Timmy is een ploegspeler, zeer realistisch en zeker nooit hoogmoedig. Geen individu dat gefrustreerd zal rondlopen. Het feit dat de trainer hem in moeilijke momenten absoluut nodig heeft achterin, volstaat voor Timmy om dat als een overwinning te bekijken.”

( Davy Gilles, zanger, acteur, gewezen jeugdinternational en jeugdvriend van Simons)

door Christian Vandenabeele

‘In zijn binnenste zou hij graag duidelijkheid krijgen, denk ik.’

‘Hoe langer je bij een club speelt, hoe meer de negatieve dingen worden gezien.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content