Philippe Dufermont aanvaardt het voorzitterschap van Moeskroen. De Belgische bedrijfsleider van hoofdsponsor 02XA, die resideert in Valencia, had zich daarvoor kandidaat gesteld. Hij wou de functie opnemen op twee voorwaarden. Eén : de supporters en medewerkers van Moeskroen moesten hun steun geven. Twee : de overheid diende achter hem te staan.

Bij dat eerste stelde zich geen probleem. Een peiling bij 1667 fans en medewerkers leerde dat meer dan 99 procent van de ondervraagden Dufermont steunt. De andere conditie, dat lag moeilijker. Op het politieke vlak waren bezwaren gerezen tegen een nieuwe lening van twee miljoen van de intercommunale IEG aan de club. Hoewel interim-voorzitter Francis D’Haese beweerde dat die lening een wens was van Dufermont, geen breekpunt, stelde Jean-Pierre Detremmerie ( ex-voorzitter van Moeskroen en topman bij IEG, nvdr) toch alles in het werk om Philippe Courard, de Waalse minister van Binnenlandse Zaken die weerstand bood tegen die lening, tot inkeer te brengen. Dat lukte, maar Dufermont moest zich wel borg stellen.

De nieuwe preses pompt daarnaast twee miljoen in de club om het gat van ongeveer vier miljoen te helpen dichten. Maar dat mag geen gewoonte worden, zegt hij, want “nu twee miljoen, volgend jaar nog eens twee miljoen en nadien nog eens, dat zou zijn als een reddingsboei in zee gooien bij onweer. Iedereen klampt zich eraan vast, en uiteindelijk verdrinkt alleman.” Toch zeggen insiders dat Dufermont de volgende jaren telkens 1,2 miljoen in de club zal pompen.

Als hij gepeild wordt naar zijn ambities, praat Dufermont over kampioen worden. “Utopisch ? In eerste instantie zonder twijfel. Maar als je me vraagt naar mijn hoogste doelstellingen …” Dufermont zou trouwens goede contacten hebben bij Valencia, wat mogelijkheden zou creëren om spelers die daar uit de boot vallen, te verhuren aan Moeskroen. Ook zijn er geruchten over een galamatch van Valencia tegen de Henegouwers.

Het ziet ernaar uit dat, in het zog van Dufermont, nog een Spaanse firma in onroerend goed vijf miljoen in de clubkas zal storten. “Veel clubs zouden maar al te graag beschikken over de financiële gezondheid van Moeskroen”, aldus de voorzitter, die ook belooft dat de spelers ( die eerder wel al eens te maken kregen met betalingsachterstanden) voortaan keurig zullen betaald worden, plus dat de licentie zonder problemen zal behaald worden. “Eventuele lokale partners zijn nog altijd welkom, maar de Kazachse investeerders van wie sprake was, zijn hier niet meer nodig.”

DANIEL DEVOS & KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content