Bij de start van het seizoen leken er even twijfels te zijn rond Bojan Jorgacevic (30). Tot zijn eigen verbazing begon hij het seizoen op de bank. Maar net toen zijn zenuwachtigheid begon toe te nemen, werd hij weer nummer één. Heeft Club Brugge een keepersprobleem? Drie meningen.

Geert De Vlieger: ‘Kwaliteiten voor een topclub’

Geert De Vlieger, een van zijn voorgangers bij Club: “Dit seizoen moest hij na een blessure tijdens de voorbereiding zijn tijd afwachten. Dat leek hem te verrassen, maar net dat is het verschil tussen AA Gent en Club Brugge. Bij Gent keer je, eens fit, sowieso terug onder de lat na een blessure. Daar was hij de onbetwiste nummer één. Bij Club gelden andere normen. Doet je vervanger het goed, dan is er niet direct een reden om te veranderen. Dat VladanKujovic na de duels tegen Kopenhagen en KV Mechelen ( toen in totaal vijf keer een voorsprong uit handen werd gegeven, nvdr) weer uit doel verdween, was niet omdat hij slecht speelde, maar omdat er geen punten werden gehaald. Bij een topclub liggen de eisen anders.

BojanJorgacevic heeft de kwaliteiten voor een Belgische topclub, sowieso. Hij heeft één zwak punt: het meevoetballen. Af en toe is dat pijnlijk en dan weet je dat er bij een topclub op wordt gefocust. En dat vreet aan het vertrouwen, dat zie je. Ik vind meevoetballen voor een doelman bij een topclub wél essentieel. Het is voor voetballende verdedigers handig als ze via hun doelman kunnen passeren. Er is aan de top ook meer ruimte achter de verdediging, die moet je kunnen bestrijken. Als je dan als verdediger niet zo zeker bent van je doelman, gaat dat wegen. Maar alles is training, hij kan daar nog altijd in verbeteren.

“Bojan is laat bij een topclub gekomen, dat lijkt me geen voordeel. Want het duurt toch even voor je met die eisen om kan. Waarom maken goeie spelers bij een subtopper het soms niet aan de echte top? Omdat ze niet met de druk om kunnen. Die leggen ze zichzelf niet op, dat doet de buitenwereld wel. Een goeie bal pakken is normaal, een fout bij het uitvoetballen heeft iedereen gezien.”

Dejan Veljkovic: ‘Last van de transfer’

Dejan Veljkovic, zijn makelaar: “Bojan is dit seizoen in de voorbereiding op KV Kortrijk serieus geblesseerd geraakt aan de enkel. Hij is daarna te vroeg herbegonnen. Tegen Getafe was hij niet honderd procent. Daarop was er een gesprek met Leekens, die zei: revalideer tien dagen, tot je volledig fit bent. Dat was hij voor de wedstrijden tegen Kopenhagen en KV Mechelen. Kujovic is nog even blijven staan, maar daarna werd er weer van doelman gewisseld. Tegen Beerschot is Bojan weer in de ploeg gekomen, en vanaf dan is hij opnieuw sterk gaan spelen. Ik heb ondertussen nog met Vincent ( Mannaert, nvdr) gepraat, en die heeft me verteld dat ze zéér tevreden zijn over Bojan, die nog vier jaar contract heeft.

“Ik ben ook manager van Kujovic, maar ik zie geen conflict. Het zijn twee van mijn kinderen hé. Toen Vladan naar Club kwam, tekende hij een contract als tweede doelman. Vladan heeft dat aanvaard. Dat contract tekende hij vóór de komst van Bojan, maar daarna is er niks veranderd. Bojan is nummer één.

“In het begin had hij last van de wissel Gent-Club, omdat het de grote rivaal was. Bojan woonde aanvankelijk nog in Wetteren, daar kwam hij fans van Gent tegen, hij kreeg brieven, werd lastiggevallen aan de schoolpoort van zijn dochtertje. Dat woog. Inmiddels is hij verhuisd naar de kust…

“Slecht in het meevoetballen? Wie klaagt daarover? De media. De trainers niet, ik heb daar nog geen enkele opmerking over gehoord. Bojan is goed met het hoofd en met de handen. Als hij goed met de voeten was geweest, werd hij wel middenvelder.”

Wim De Coninck: ‘Uitstekende lijnkeeper’

Wim De Coninck, ex-doelman en analist: “Zijn naam is op dit moment nog steeds groter vanwege zijn prestaties bij AA Gent dan bij Club Brugge, constateer ik toch. Bij blauw-zwart speelt hij achter een verdediging die hoger voetbalt en dat is niet zijn sterkste punt. Bojan zou om dat om te draaien een keer matchwinnaar voor Club moeten zijn in een topper. Pas dan zal hij écht worden gerespecteerd. Dat Club hem vorig jaar na Nieuwjaar Europees niet op de spelerslijst zette, was ook al vreemd. Dat en dat meevoetballen zijn dingen die een beeld bepalen.

“Bojan was omwille van zijn kwaliteiten zéér geliefd bij de supporters van Gent, al had ik de indruk dat de club niet echt rouwig was om zijn vertrek. Hij liep ooit met Gent een zware knieblessure op tegen Beerschot en daarna vond ik hem een tijdje geen 100 procent. Ik kan er moeilijk een percentage op plakken, maar mij leek hij fysiek maar over 60 à 70 procent van zijn mogelijkheden te beschikken. Voor een doelman die het toch moet hebben van dat panterachtige, had dat consequenties.

“Maar de fans droegen hem op handen. Zijn rituelen, de sjaal, de manier waarop hij een doelpunt vierde,… Voor de supporters van Gent was hij een Buffalo. Dat hij zo snel een ‘Brugge boy’ werd, hebben ze hem moeilijk vergeven. Ik denk dat ook Bojan er even moeite mee had dat het Club werd. Niet vergeten: hij was op dat moment international, en al die Serviërs spelen toch in grotere competities. Dat was ook zijn droom.

“Hij kwam naar Gent als tweede doelman. Dat zijn er ook al veel vergeten. Hij heeft al een hele progressie gemaakt, in de schaduw. Tweede bij Gent, een wissel op de toekomst. Opgeleid in de Servische school: uitstekende lijnkeeper, er staat een man in de duels. Weinig spelers zullen tegen die brok graniet in duel gaan. Sterk, goeie handen, behoorlijk klemvast, maar één heel zwak punt: dat meevoetballen. Daar zal al zeer hard op zijn gewerkt, maar de perceptie gaat daar wel meestal over. En dat gaat zo’n doelman op de duur ergeren. Ik vind zijn uittrappen van uit de hand verbeterd, maar op een rollende bal of een terugspeelbal is het soms erg. Daar op trainen vereist psychologisch werk, denk ik. Je kan dat elke dag wel even meenemen, maar als je daar te veel op wijst…

“Ik denk wel dat de wissel Dany Verlinden PhilippeVande Walle als keeperstrainer te maken had met de vraag: wie kan Bojan nog beter maken? Vande Walle heeft er al veel gehad die achteraf een sterk seizoen speelden.”

DOOR PETER T’KINT – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Als hij goed met de voeten was geweest, werd hij wel middenvelder.” Dejan Veljkovic

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content