Na de anonimiteit waarin hij bij Getafe en Flamengo verzeild raakte, wil de Braziliaan Avelino Jackson Coelho (20) zich bij RC Genk weer op het voorplan werken en via de landstitel en de Champions League in de Europese spotlights treden. Geen onrealistische ambitie, blijkt uit de volgende getuigenissen. ‘Hij bezit de potentie voor de top.’

Het Spaanse mobiele nummer bemachtigen van Bernd Schuster, de Duitse trainer van Getafe, is via de hulp van onze collega’s van Kicker geen probleem, maar we werden wel meteen gewaarschuwd : de oud-international en gewezen speler van onder meer Barcelona, Real en Atlético Madrid is geen praatvaar en houdt er absoluut niet van om lastiggevallen te worden. Helaas kwam de voorspelling uit en raakten we niet verder dan het antwoordapparaat van de Blonde Engel, De beste vriend van AvelinoJackson Coelho (20) zal Schuster trouwens nooit worden.

De trouwe vriend : Ronny Gaspercic

Ronny Gaspercic : ” Jaja vertrok iets te vroeg naar Spanje. Sportief stelden er zich weinig problemen, want hij bezit de potentie voor de top. Jaja beschikt over een positief karakter, is leergierig – hij stak zijn kont niet in de haag – en heeft veel troeven : een verschroeiend schot met zijn linker, een heel goede doorsteekpass en veel balgevoel bij het nemen van een vrije trap. Zijn ballen nemen soms een rare curve. Daarnaast heb je ook nog zijn techniek en zijn versnelling, waarmee hij gemakkelijk iemand in de wind zet. Zijn verdedigend positiespel kwam er pas op het laatst wat door. Hij leerde bij ons tactisch meedenken.

“Alleen moet je in de Europese topcompetities ook rekening houden met het mentale aspect. De druk om te moeten presteren, is er echt keihard. Ik had hem vooraf gewaarschuwd : je treft niet langer vrienden, je zal egoïstischer moeten denken en handelen. Zeker in Spanje is het niet evident om zomaar eventjes een basisplaats af te dwingen. Je moet sterk zijn in je hoofd, want je wordt er wekelijks geconfronteerd met een moordende concurrentie. Je staat er alleen voor, want de Spanjolen kijken echt niet naar je om. Je krijgt daar financieel een lucratieve overeenkomst, maar daarna is het echt een survival of the fittest. Overleven. Ieder voor zich. Met aanpassingsproblemen wordt daar totaal geen rekening gehouden. Je moet er gewoon direct staan. Het woord geduld kennen ze niet.

“Via een vriend, met wie ik nog samenspeelde bij Extremadura en Betis, ving ik alleen maar negatieve geluiden op. Op negentienjarige leeftijd alleen wonen en je behelpen, zonder je dichte familie in de buurt, het blijft delicaat. Zeker voor Zuid-Amerikanen, die daar blijkbaar veel nood aan hebben. Toen hij nog voor Westerlo uitkwam, hadden we al gemerkt dat Jaja gemoedelijkheid en begeleiding nodig had. Zijn broer was hier als steun, regelde veel zaken voor hem en kookte. Jaja diende zich enkel op het voetbal te focussen.

“Met RC Genk nam hij de juiste optie. Het is ook een goede zaak voor het Belgische voetbal, want we krijgen er weer een smaakmaker bij. Als hij hetzelfde niveau haalt als destijds bij ons in Westerlo, dan zullen er nog veel tegenstanders zweten en kan Genk absoluut meedoen voor de titel. Alleen zullen ze hem wat tijd moeten gunnen. Ze mogen hem niet voor de leeuwen gooien en verbranden. Hij is slechts twintig. Jaja moet kunnen groeien, als voetballer én persoon. De zaken sterk relativeren, niet te rap dromen van het grote geld, maar alles in zijn juiste context plaatsen. Hij krijgt nu zes maanden de tijd om te tonen wat hij waard is.”

De ex-toeverlaat : David Paas

David Paas : “Naar Belgische normen is hij een absolute topper, daarover bestaat geen twijfel. We spreken hier over een pure stilist, ook al komt hij soms wat slungelachtig over. Technisch behendig, heel sierlijk en iemand met een schitterende trap. Zijn linker mag je als fenomenaal bestempelen. Voor zijn nog jonge leeftijd leest Jaja heel goed een wedstrijd, hij is een echte crack die ook perfect tussen de lijnen voetbalt. Het feit dat hij zogezegd mislukte bij Getafe komt omdat hij daar de tijd niet kreeg om te ontbolsteren. Dat nekte hem. Bij ons duurde het ook vrij lang vooraleer Jaja was geacclimatiseerd en zich aanpaste aan onze voetbalcultuur. Maar daarna ontplofte hij.

“Hij moest ook een taalbarrière doorbreken. Alle wereldtoppers beheersen snel de taal van het land waar ze voetballen. Ronaldo sprak meteen Nederlands bij PSV, Ronaldinho drukt zich probleemloos uit in het Frans en het Spaans. Je moet jezelf algemeen willen vormen en kunnen communiceren. Dat schept een beter en aangenamer werkklimaat. Voetbal is tegenwoordig meer dan alleen maar heel goed tegen dat stuk leder kunnen sjotten. Je moet op het veld ook sturen, bijsturen, coachen. Bij Jaja heb ik daar veel tijd en energie ingestoken, om het hem zo aangenaam mogelijk te maken.

“Ik verwacht dat hij bij RC Genk dé patron van het team wordt, zoals in Westerlo. Een verstandige keuze, want Jaja is duidelijk uit op revanche. Bovendien komt hij in een voetballende ploeg terecht, wat een voordeel is. Hij moet de bal kunnen voelen, zoekt hem ook constant op. Balvastheid is zijn grootste troef. Ik verwacht straks vuurwerk. Genk zocht en vond daarmee zijn wapen om mee te doen voor het kampioenschap. Een mooie joker. Hij is gretig en heeft duidelijk honger. Dat getuigt van veel ambitie. Genk realiseerde met zijn komst nu al dé transfer van de terugronde.”

De boezemvriend : Bobsam Elejiko

Bobsam Elejiko : “Voor Jaja is de terugkeer naar België een streven naar erkenning. Een unieke gelegenheid om een einde te maken aan de berichten over zijn sportieve terugval. Als je niet speelt, moet je vertrekken. Genk is een topclub. Ze zochten nog een dirigent, Jaja kan dat worden. Hij zet twee stappen vooruit en moet zich goed kunnen ontwikkelen naast Kevin Vandenbergh. Dat is de echte killer, Jaja blijft toch meer de man van de actie en de infiltraties. Dus lijken ze mij complementair, ook omdat ze met Wouter Vrancken en Wim De Decker in hun rug een goede dekking krijgen.

Jaja is de man van de verrassing. Dat maakt hem ook zo gevaarlijk. Hij doet me vaak terugdenken aan Rivaldo. Vaak ongrijpbaar met zijn slangenbewegingen en bijzonder efficiënt op stilstaande fasen. Bij acht van de tien vrije trappen is het bingo. ( lacht) Maar je moet hem wat vrijheid geven, niet te veel opzadelen met opdrachten. Creativiteit is nu eenmaal zijn voornaamste handelsmerk. Een echte artiest, die magische dingen uit zijn voeten kan toveren. Bij Genk zullen ze een nieuwe publiekslieveling leren ontdekken.

“Op training bij Westerlo pakte ik hem in de duels altijd bewust hard aan. Wilde hij op een hoog niveau voetballen, dan zou hij moeten leren omgaan met een bepaalde agressiviteit van de tegenstander. Alert zijn en sneller reageren, die boodschap onthield hij heel goed.”

De Spaanse journalist : José Damian González (AS)

José Damian González : “Coelho had zeker kwaliteiten, maar hij miste gewoon ervaring en vooral de maturiteit om zich door te zetten in de Spaanse Liga. Dat is ook de reden waarom het bestuur, samen met de technische staf, ervoor koos om hem uit te lenen aan eerst een Braziliaanse club, Flamengo, en nu een Belgische ploeg, RC Genk. Hij moet groot worden, aan kracht winnen en speelminuten opdoen in een vertrouwde omgeving. Pas dan kan hij terugkeren als een veel completere voetballer. Bij Getafe geloven ze nog in hem, anders hadden ze Coelho zeker definitief afgestaan. Hij werd nog niet definitief afgeschreven. Het is niet de eerste keer dat de clubleiding dergelijke handelwijze volgt met spelers, over wie ze oordelen dat ze nog te frêle zijn voor de Primera División.”

De tolk : Marcos Pereira

Marcos Pereira : “RC Genk is een goed doordachte keuze, want bij Flamengo zat hij in een moeilijk parket. De strijd aangaan met Renato Augusto, dat is echt onbegonnen werk. Hij is nog maar achttien, maar het grootste supertalent van Brazilië. Een hele goeie, een topper in spe. Een echte nummer tien die gemakkelijk scoort. Jaja moet niet beschaamd zijn dat hij voor zo iemand moest wijken.

“Ik merkte dat Jaja meer volwassen werd. Toen hij nog voor Westerlo voetbalde, was hij meer timide. Hij bloeide open als mens, ook al kende hij de afgelopen maanden een moeilijke periode. Getafe en Flamengo vormden een harde leerschool, maar ik denk dat hij voor zichzelf een aantal belangrijke conclusies trok. Alex Da Silva moet zijn integratie bevorderen. Want Jaja is iemand die warmte nodig heeft. Wij Brazilianen zijn sowieso veel sterker aan mekaar gehecht dan jullie Belgen. Als hij slim is, volgt hij zo snel mogelijk Nederlandse lessen.”

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content