Louis van Gaal ging op zijn perfectionistische manier aan de slag bij AZ.

Louis van Gaal is terug op de plaats die hij op dit moment het liefst inneemt. Bij zijn vertrek als technisch directeur bij Ajax nam hij zich voor alleen als trainer nog terug te keren in het Nederlandse betaalde voetbal. AZ bood hem de kans op de plaats van de naar FC Porto vertrokken Co Adriaanse het maatkostuum te verruilen voor een trainingspak. Op de eerste dag van de voorbereiding posteerde Van Gaal zich in zijn karakteristieke pose aan de rand van het trainingsveld : de armen over elkaar en het oog voortdurend gericht op hardwerkende spelers en zijn strak geïnstrueerde assistenten.

Al snel blijkt dat hij ook in andere zaken nog altijd dezelfde is gebleven. Naast de spelers draagt nu ook de technische staf van AZ shirts met een vast nummer. Van Gaal heeft uiteraard nummer 1, assistent Martin Haar nummer 2 en kinesist Martin Gozeling weet met 5 ook zijn plaats in de hiërarchie.

Grote veranderingen zijn niet te verwachten in Alkmaar. Daarvoor sluit de banadering van Van Gaal ook te nauw aan bij die van zijn voorganger. Toen hij voorstelde van zijn laatste training voor de wedstrijddag een besloten bijeenkomst te maken om te voorkomen dat tegenstanders zich vooraf van zijn tactische bedoelingen kunnen vergewissen, werd hem prompt voorgehouden dat in de winderige Alkmaarder Hout niet, net als in Nou Camp bij Barcelona, ‘de gordijnen’ kunnen worden gesloten om pottenkijkers buiten te houden.

De perfectionist Louis van Gaal laat zich niet graag en evenmin snel verrassen. Hij is duidelijk niet naar Alkmaar gekomen om na enkele mindere jaren in Catalonië, het Nederlandse elftal en Ajax eerherstel af te dwingen. “Ik hoef me toch niet meer te bewijzen !”, zo sprak hij zelfverzekerd in de Volkskrant. “Mijn ambitie is om met deze selectie Europees voetbal af te dwingen en aantrekkelijk voetbal te brengen. Ik ben blij dat de komst van Marcel Brands (ex-RKC) als de nieuwe technisch directeur nu zeker is.”

In totaal vijf nieuwkomers werden aan de selectie toegevoegd : Shota Arveladze (Glasgow Rangers), Danny Mathijssen (Willem II), Pius Ikedia (Ajax, via RBC), Danny Koevermans (Sparta) en Stijn Schaars (Vitesse). De kans dat de nog altijd in het buitenland begeerde Jan Kromkamp de club alsnog verlaat, wordt met de dag groter. Vooral FC Porto en Valencia tonen onverminderde interesse voor de Nederlandse international. Ze lijken alsmaar meer bereid om aan de financiële eisen van voorzitter Dirk Scheringa te voldoen. “Kromkamp is de beste rechtsback van Nederland. Met zijn vertrek zullen we veel geld ontvangen, maar daarmee kunnen we nog niet dezelfde kwaliteit terughalen. Tegen het buitenland zijn we kansloos, of je nou Ajax heet of AZ. We zullen dus creatief moeten zijn. De voorzitter bepaalt wat er gebeurt”, weet Van Gaal.

Jan Vennegoor of Hesselink (26) verlengde zijn overeenkomst bij PSV tot 2008. –

(FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content