Ook voor liefhebbers zonder veiligheidskaart : 69 vragen over de nieuwe voetbalcompetitie, alsook de antwoorden.

Gertje & die Hossam

Anderlecht wordt gewoon weer kampioen, voorspelt niet alleen Michel Verschueren, maar het is blijkbaar niet het moment om dat Yves Vanderhaeghe mede te delen. “Anderlecht kampioen ? Ho, vorig seizoen vond ik het heel evident, maar nu toch minder, hoor”, zegt hij. “Toen hadden we echt een ferm geheel en konden we constanter zijn, denk ik. Vergeet niet dat er in Brugge een collectief staat dat weet hoe het moet spelen en elkaar aanvoelt. Onderschat dat maar niet. Terwijl de competitie zaterdag al begint, zijn wij nog volop aan het zoeken.”

Wat is het probleem ?

Yves Vanderhaeghe : Probleem ? Zie Tiraspol. We speelden er het resultaat, kenden wat geluk bij de doelpunten en verdedigden onze voorsprong goed, maar we moeten durven toegeven dat zij gewoon een betere balcirculatie hadden. Onze doelpunten komen ook niet uit de spits, wat zéker moet veranderen. Het kan natuurlijk snel omslaan, maar normaal gezien is er een mirakel nodig om hetzelfde als vorig seizoen te presteren.

In de Champions League, bedoel je ?

Maar ook in de competitie, jaja. Toen hadden we echt een hele goeie groep, nu staat er nog te weinig een blok op het veld, moet na het succes ook de honger naar de bal teruggevonden worden. We zoeken ook nog naar de goeie veldbezetting. Ik denk niet dat de trainer er al uit is hoe hij constant gaat voetballen. Tot nu toe deden we het met drie controlerende middenvelders, maar de balcirculatie moet nog veel beter. We houden voorin ook enorm moeilijk een bal vast. Iedereen praat over Koller, blijkbaar onderschat iedereen Radzinski, die altijd aanspeelbaar was in de diepte.

Werd er misschien niet al te goed ingekocht ?

Toch wel, vind ik, ook toekomstgericht. El Said wordt een vedette, denk ik, die binnen een paar jaar doorverkocht kan worden. En als Jestrovic blijft scoren zoals bij Moeskroen zal ook hij wel gegeerd raken in Europa. Op korte termijn denk ik dat Anderlecht vooral hoopt dat De Bilde zijn honger terugvindt en het helemaal zal maken. Er is zéker kwaliteit gekocht, maar het moet ook nog passen in het plaatje, in het systeem, in het blok. Ik ben optimistisch, want er is veel progressie mogelijk, maar die moet toch nog altijd blijken.

Is er wel voldoende geïnvesteerd ?

Er is, denk ik, een goeie inspanning geleverd. Het is trouwens al vaker gebleken dat spelers die minder kosten ook uitstekend kunnen zijn. Er is niet gekeken naar grote vedetten, maar naar wat financieel haalbaar was. En misschien verdienen de nieuwe spelers ook wel een ietsje meer dan zij die vertrokken zijn.

En misschien kregen zij die bleven ook wel de gevraagde contractaanpassing.

Daar heb ikzelf dan alleszins nog niks van gemerkt. Ik denk dat de blijvers het minst krijgen, maar misschien wordt daar straks wel iets aan gedaan.

Welke speler die niet werd gekocht, had je het liefst bij Anderlecht gezien ?

Wel, omdat ik vorig seizoen met dat onevenwicht op rechts dikwijls het gevoel had dat ik tussen twee tegenstanders stond, zei ik toen altijd : hadden we op rechts Gertje Verheyen gehad, dan waren we in de Champions League nog verder geraakt. Maar als ik moet kiezen uit de spelers die in beeld zijn geweest, dan toch misschien die Hossam.

Uit beleefdheid

Club Brugge, die worden toch gewoon weer tweede ? “Dat weet ik niet”, zegt Trond Sollied. “Op vijf mei zal ik je dat kunnen vertellen.”

Hoe hoog schat je de titelkansen van Club Brugge ?

Trond Sollied : Op vijftig procent, wat mij betreft.

Waarom is Anderlecht favoriet ?

Omdat het over een goeie combinatie van jonge, talentrijke en ervaren spelers beschikken. De enige surplus van Anderlecht is ervaring.

Waarom drong je niet harder aan op de komst van ervaren spelers ?

We hebben al 29 spelers, wat moet ik er dan nog meer gaan vragen ? Ik moet er geen 40, hé.

Ben je niet verrast door de lage financiële limieten van de topclub Club Brugge ?

Club heeft een politiek van kopen en verkopen, een filosofie aangaande leeftijd ook. Zelfs al ga ik er niet mee akkoord, uit beleefdheid kan ik het enkel accepteren. Mijn hoofdtaak is niet iedere week naar boven te lopen om een dispuut te hebben, maar zo goed mogelijk proberen het mij ter beschikking gestelde potentieel te ontwikkelen. Zij weten wat we hebben en wat we nodig zouden kunnen hebben, want we legden het hen allemaal zeer duidelijk uit. Maar dat is natuurlijk interne keuken.

Misschien is het hen gewoon een zalige gerustelling dat straks ook de vice-kampioen toegang krijgt tot de voorrondes van de Champions League.

Misschien, maar dat is mij niet gezegd.

Zal Club sterker of minder sterk voor de dag komen dan vorig seizoen ?

Normaal sterker, als de groep stabiel blijft tenminste, want met dezelfde groep groei je als individu. Zo althans is de logica, maar in een teamsport is het niet makkelijk om een tijdsperspectief te geven. Of we meer of minder dan 78 punten zullen halen, weet ik dus niet. Dat hangt ook af van onze tegenstanders.

Wat vind je van Nastja Ceh ?

Soms zie je a touch of class. Hij beschikt over kwaliteiten die voor ons zeer belangrijk kunnen zijn, maar heeft tijd nodig. Net als Sven Vermant is hij een passeur met een goed schot. Waar hij in moet verbeteren, is : loopvermogen en duels.

Wat wordt het in Brugge met Rune Lange ?

Scoren zal hij, want hij is koel voor doel. Ik weet wat hij kan, maar om spelers optimaal te laten renderen, moet je daar ook de omstandigheden voor creëren. Als we echt willen dat Rune slaagt, moeten we zorgen dat de crosses goed zijn – iets waar we momenteel niet in uitblinken. Ik bedoel : als je Josip Simic uit de wedstrijd wil spelen, moet je juist hoge ballen naar hem trappen.

Had je niet meer nood aan een spits die het individueel kan forceren ?

Toen Jochen Janssen verkocht werd, kenden we het beschikbare budget voor een nieuwe speler. Dat was niet voldoende om Ronaldo te kopen.

Klopt het dat je met het oog op het EK 2004 in Duitsland een aanbieding kreeg om Noors bondscoach te worden ?

Voor mijn vijftigste zal ik geen coach van Noorwegen zijn.

Dragutinovic blijft

Volgend seizoen, sprak Michel Preud’homme in januari bij zijn trainersdebuut bij Standard, doen we mee voor de titel. Nu dus ? “Ja, dat is de bedoeling”, zegt hij. “Al blijft Anderlecht mijn favoriet, vanwege de ervaring van twee titels en de Champions League. Club Brugge heeft dan weer het voordeel dat het al aan zijn tweede seizoen onder een trainer met een duidelijke spelvisie toe is, terwijl wij pas begonnen zijn met bouwen en werken aan automatismen. Maar ik ben tevreden met mijn ploeg, ook omdat er bij de transfers behalve naar kwaliteit ook naar mentaliteit is gekeken. Met mentaliteit kan je veel bereiken.”

Bouwen, zei je ? Toch niet bij het Standard van Luciano d’Onofrio ?

Michel Preud’homme : Ik ken al die verhalen uit de Vlaamse pers. Misschien was het vroeger zo, maar ik heb er sedert mijn komst nog niks van ondervonden.

Behalve misschien toen je bij je terugkeer van vakantie in Portugal vernam dat Daniël Van Buyten was verkocht.

Correctie : de onderhandelingen zijn dan wel begonnen terwijl ik weg was, maar de transfer werd pas afgerond toen ik terug was. Maar, hoe dan ook : voor zoveel geld, wat kan ik vertellen ? Ik weet natuurlijk niet hoe het er elders aantoegaat, want dit is mijn eerste club als trainer, maar voor alle transfers die hier gebeurden, was er altijd wel een reden die ik kon begrijpen.

Maar hoe kan je bouwen als D’Onofrio doorgaat met marchanderen ?

Dat zal zo niet doorgaan. Volgend seizoen worden er maar één of twee spelers verkocht.

Nog voor nieuwjaar, beweren insiders, speelt Dragutinovic bij Marseille.

Ik ken ook die geruchten, maar het bestuur zei me daar nog niets over. Zo lang het niet meer dan geruchten zijn, reageer ik daar niet op. Dragutinovic blijft tot het einde van het seizoen bij Standard. Ik sluit alleen niet uit dat er spitsen vertrekken, want momenteel lopen er hier toch vrij veel.

Misschien offensiever

Is AA Gent de subtopper die dit seizoen de top kan bestormen ? Wellicht, moet Jacky Peeters toegeven, had het antwoord op die vraag iets affirmatiever geklonken voor de wedstrijd in PSG.

Wat was jouw pronostiek voor PSG-Gent, want naar verluidt waren de verwachtingen nogal vrij optimistisch ?

Jacky Peeters : ( grinnikt) Ik weet niet meer juist of ik de kansen op 50/50 of 40/60 had geschat, maar achteraf bekeken had het toch wel heel duidelijk 0/100 moeten zijn natuurlijk.

Er zit toch niet alweer iets scheef tussen een deel van de groep en trainer Patrick Remy ?

Neen, ik denk het niet.

Waar zal Gent eindigen ?

We gaan voor de topvijf. Vijfde zou goed zijn, derde heel mooi. De titelstrijd wordt weer een aangelegenheid tussen Anderlecht en Club Brugge, daarna zal het volgens mij gaan tussen Gent, Genk en misschien ook Moeskroen. Belangrijk is ook dat we moeten proberen thuis aantrekkelijk voetbal te brengen om volk naar ons stadion te krijgen. Komt er nog een spits bij, dan kunnen we zeker even goed presteren als vorig seizoen, maar om daar bovenin te blijven, denk ik dat we vooral buitenshuis veel meer punten zullen moeten gaan pakken.

Hoe doe je dat ?

Een beetje offensiever gaan spelen buitenshuis misschien ?

Een beetje Afrikaan

Lokeren nestelde zich vorig seizoen hoog in de subtop en wil graag in de buurt blijven. Met Chris Jansens vertrok weliswaar de laatstovergebleven Belgische basisspeler, maar, zegt sportief manager Willy Verhoost, ondertussen zijn tal van jonge landgenoten op weg naar het eerste elftal.

Wie wordt de nieuwste Afrikaanse sensatie van Daknam ?

Willy Verhoost : De Noor Rudy ! Verder zie ik Seyfo een fantastisch seizoen spelen en verwacht ik de volledige doorbraak van Bangoura. De anderen moeten we nog wat tijd geven.

Heb je al die Afrikanen nog wel onder controle? Ze waren zeldzaam, zij die tijdig uit vakantie terugkeerden.

Dat moet je erbij nemen. Je kunt van die jongens niet verwachten dat ze meteen dezelfde cultuur hebben als wij. Een Afrikaan moet je toch altijd een beetje Afrikaan laten.

Lokeren geeft weinig uit aan transfers en contracten, terwijl er met veel winst verkocht wordt – nu weer Youla, Dago, Mbayo, Janssens, Olufade. Zijn jullie misschien aan het sparen voor een nieuw, multifunctioneel stadion ?

Dikke zever allemaal ! Denkt gij misschien dat we die overeenkomsten met Afrikaanse clubs gratis bekomen, en dat zij geen procent op de meerwaarde willen ? Gij gelooft toch niet dat Zéré zo maar voor drie jaar bijtekent, of dat Kristinsson en Gretarsson voor een minimumcontract naar hier zijn gekomen ? Denkt gij nu cht dat Bangoura hier nog had gespeeld, was het voor minder dan vier, vijf miljoen per jaar geweest ? En wie paste hier altijd al de tekorten bij ? De voorzitter ! Wie investeert er in het stadion ? Dat doen wij allemaal zelf. Juist door het feit dat we zo werken, kan Lokeren altijd leefbaar en schuldenvrij blijven !

Altijd ? Zal jullie Afrikapolitiek wel blijven duren ? Zowat iedereen trekt ondertussen naar Afrika. Wat de dag dat vele, grotere Europese clubs er simpelweg meer betalen dan Lokeren ?

Als iedereen gaat, is het een teken dat onze politiek goed is. We moeten er alleen voor zorgen dat we twee jaar voorop blijven, en er binnen onze mogelijkheden iedere keer op tijd bij zijn.

Manchester United

“Ooit spelen we kampioen, en zo lang zal dat niet meer duren”, sprak Moeskroenvoorzitter Jean-Pierre Detremmerie anderhalf jaar geleden in Voetbal Magazine.

Heb je er ondertussen al een beetje kijk op wanneer zo ongeveer ?

Jean-Pierre Detremmerie : Oh, dat is niet belangrijk, maar ik denk niet dat het nog tien jaar zal duren. Belangrijker is trouwens wat je het seizoen erna presteert. Kijk, wij willen een palmares, dat is het enige wat ons ontbreekt, maar het is niet met een keer in Cyprus te gaan spelen en de volgende ronde uitgeschakeld te worden dat je Europees naam gaat maken natuurlijk. Begrijp je ?

Het schiet toch nog altijd op met Excelsior ?

Natuurlijk. We zijn toch aan het uitgroeien ? Bekijk onze infrastructuur die we aan het uitbouwen zijn. We hebben er een indoorzaal bij, een groot scherm, een…

… jeugdspeler die belangstelling wekt van Manchester United.

Inderdaad. Een nieuwe belangrijke stap is dat drie uitstekende spelers uit ons opleidingscentrum naar de A-kern zijn doorgestroomd. Kijk, twintig jaar geleden was WS Lauwe geïnteresseerd in spelers van Moeskroen, tien jaar geleden Kortrijk en Harelbeke, dit jaar Manchester United. Dat is misschien toch een beetje een verschil.

Maar het volk staat nog altijd niet aan te schuiven tot in Kortrijk om een ticket te kopen.

Ach, tachtig procent van een budget gaat om al de rest. Welke club kan er leven van de toeschouwers ? Niemand. Wat moet je dan doen ?

Ze gratis binnenlaten ?

Een evenement creëren. Als je iedere thuiswedstrijd 10.000 man verzamelt, dan zeggen mensen die publiciteit willen maken : daar moeten we hangen. Nooit komen zij mij vragen : hoeveel betalenden zitten er tussen die 10.000 ?

Huisvader Sef

RC Genk was vorig seizoen met een twaalfde plaats de schaamte voorbij. In plaats van in te gaan op de externe suggestie om tijdens de thuiswedstrijden voortaan op de videowall een pittige nachtfilm te draaien zodat het volk toch minstens één hoogtepunt te zien zou krijgen, contracteerde het de heer Vergoossen, trainer. Geen betere, hoor je inmiddels alom in Genk, om er het puin te ruimen dan Sef. “Sef,” zegt manager Paul Heylen, “voelt goed aan dat Genk een beetje zijn familiale sfeer kwijt was. Hij heeft aangevoeld, denk ik, dat het een mooie club naar zijn hart is – dé mooiste, denk ik (lacht).”

Wat is zijn grootste kwaliteit ?

Paul Heylen : De organisatie is perfect, wat toch belangrijk is in ieders leven en werk. Sef heeft gezegd : kijk, dat is de technische organisatie, zonder iemand pijn te doen. Hij is een familiale huisvader bij wie alles tot in de puntjes in orde is. Op het veld idem dito : organisatie – waar je toch veel wedstrijden mee wint. Vorig seizoen kon iedere speler van onze kern overal in België meedoen, maar het kwam niet tot een geheel. Organisatie dus.

Jullie gaan toch al niet direct kampioen worden ?

We dingen naar de topvijf.

Je bedoelt : Europees voetbal.

We willen tot het einde meedraaien. Komt er dan een ticket, dan is dat mooi; indien niet, dan heeft het publiek toch op de banken gestaan.

Inmiddels in Antwerpen

In het economisch hart van Vlaanderen komt het tweeëneenhalf jaar geleden ietwat grotesk gepresenteerde project GBA ondertussen nog altijd onvoldoende van de grond. Al doet marketing- en communicatiedirecteur Guy Vandenbrouck nog zo hard zijn best, het geld noch het volk stroomt er binnen. “Het groeit, maar traag,” zegt hij. “Het is zoals in de entertainmentbusiness, waar je eerst een platina cd moet verkopen alvorens de zalen vollopen. In voetbal moet je op z’n minst laten zien dat je sportief belangrijk bent. De bekerfinale halen, had een accelerator kunnen zijn, want een Antwerpenaar associeert zich zoals geweten nogal graag met succes.”

Maar, beste Guy, er is geen geld voor succes. Sonck en Dagano waren er pas of moesten al verkocht worden. GBA kan niet eens Beloufa kopen.

Guy Vandenbrouck : Daar ben ik wel een beetje ontgoocheld in. Ik vind het jammer dat hoofdaandeelhouder Ajax niet verder in deze club investeert.

Zou een fusie met Antwerp misschien toch een goed idee zijn ?

Misschien moet dat ooit, op heel, heel lange termijn nog eens bespreekbaar zijn, maar laat ons eerst maar eens kijken wie de sterkste club in Antwerpen is.

Stel dat het toch ooit zo ver moet komen, dan hebben jullie dat met dat rode streepje in de uitrusting toch maar mooi voorzien, niet ?

Dat is zéker niet het rood van Antwerp; dat steepje rood en geel is een overblijfsel van Germinal Ekeren.

Zaliger ?

Die zijn er niet meer, neen, en dan zou mijn conclusie als reclameman bijna moeten zijn : op het Kiel in paarswit spelen, roepnaam Beerschot ! Omdat ik vind dat Beerschot een sterk merk is en de kleur van dat merk mauve en wit is.

De geruchtenmolen

In Lier werd warempel besloten om uitverkoop te houden en vanaf nul te herbeginnen. Dat komt, zo wordt ter plaatse uitgelegd, omdat Lierse een KMO is geworden en die Lierse KMO de verwachtingen niet had ingelost. Maar waarOm werden die verwachtingen ook alweer niet ingelost ? “Een aantal factoren speelden mee, zoals druk vanuit de club op het slechte moment”, zegt Frank Leen. “In oktober is het al begonnen. We stonden vijfde, verloren van Moeskroen en kregen plots alles over ons heen. Dat is iets dat ons constant is blijven achtervolgen, iets dat zeker zijn invloed heeft gehad op sfeer en prestaties. Als je een verwachtingspatroon krijgt opgespeld waaraan je niet kunt voldoen, is dat dodelijk voor een groep.

Als we alle verhaaltjes moeten geloven, dan werd er bij Lierse meer om vrouwen gestreden dan om de bal.

Frank Leen ( zucht) : Ik heb verhalen gehoord waarbij ik mij afvroeg : jongens, hoe komen ze er in godsnaam bij. Je merkt dat de zin voor realiteit er snel verloren gaat. Zeker als het sportief minder gaat, breidt die geruchtenmolen almaar uit. Meestal heeft het dan niks meer met voetbal te maken en is het compleet uit de lucht gegrepen. Zonder meer.

Wat nu ?

Er is potentieel, maar in eerste instantie heel veel werk voor de boeg. Ik loop er iedere dag tussen, dus ik kan het weten.

Allerhande miserie

Wie moet er straks tegen de degradatie strijden ? Aalst ? Antwerp ? La Louvière ? Sint-Truiden ? Lommel ? RWDM ? Beveren ? Wie kunnen we het beter vragen dan Emilio Ferrera, die de voorbije twee seizoenen de gedoodverfde zakker SK Beveren vrij makkelijk van het behoud verzekerde ? “Wat ik ga vertellen is theorie,” waarschuwt hij, “maar de praktijk kan er soms heel anders uitzien, zoals het afgelopen jaar in Beveren is gebleken. Ik heb dit seizoen 16 nieuwe spelers, waarvan 13 nog geen minuut in eerste klasse speelden. Als het voor Anderlecht moeilijk is drie nieuwelingen in te passen, wat moeten wij dan ? In theorie heeft Beveren alles om te degraderen, inclusief toch vrij ernstige extrasportieve problemen, maar dat wil nog niet zeggen dat we zullen zakken natuurlijk.

“In theorie krijgen RWDM en Lommel het moeilijk, want beiden komen uit tweede klasse. Voor hen worden het nieuwe wedstrijden, wat nooit makkelijk is – zie La Louvière vorig seizoen. In theorie misschien ook weer La Louvière. En Antwerp, dat niet meer over Seol, De Roeck en Chadwick kan beschikken en met Regi Van Acker een trainer verloor die overal waar hij werkt resultaten haalt. Onderschat dat niet. Kan jij mij vertellen van welk niveau hun nieuwe spelers zijn ? Eerste, tweede of derde klasse ? Aalst ook, met toch ook een klein budget en veel problemen binnen de club. Sint-Truiden niet. Ik heb niet goed begrepen waarom zij het vorig seizoen zo moeilijk kregen, want alles is er aanwezig om een hele goeie middenmoter te zijn – de club op zich, het publiek, een spelersmix van jeugd met ervaring. Bovendien haalden ze er met Dalibor Mitrovic een goeie spits bij.”

Wie degradeert ?

Emilio Ferrera : RWDM, de rest ken ik onvoldoende om erover te oordelen.

Wat zijn de belangrijkste parameters ?

Wie draait goed in eerste klasse ? Ploegen met veel ervaring – zie Westerlo; zie ook La Louvière vorig sezoen in de terugronde. Of : ploegen die al lang samenspelen. Twee parameters waar wij slecht op scoren, inderdaad. Wat Lommel doet, als kampioen van tweede nauwelijks iets veranderen, is ook gevaarlijk, want in eerste krijg je te maken met andere tegenstanders, een andere doelstelling en een andere druk. La Louvière probeerde het ook, tot het vaststelde dat het onvoldoende was. De resultaten kwamen er maar nadat het vier, vijf man had bijgehaald.

Wie transfereerde het best ?

Twee belangrijke posities voor ploegen die tegen de degradatie spelen, zijn die van keeper en van spits. Dan zeg ik : Aalst zit goed met Stojac en Kujovic. Wij misschien ook, omdat we met Demkine, Zézéto en Danilevicius voorin toch kracht vonden.

Welke kwaliteiten vereist degradatievoetbal van een trainer ?

Tegen de degradatie spelen, is een speciale manier van werken, vooral omdat het niet altijd mogelijk is om zoals bij een goeie middenmoter of een topclub je principes te volgen. Je moet de principes van de tegenstander volgen en begrijpen en je strategie daaraan aanpassen. Je bent dus altijd aan het werken rond de filosofie van de tegenstrever. Als je van de ene degradatiekandidaat naar de andere vertrekt, is het ook telkens anders, want : andere club, andere problematiek. Altijd aanpassen dus, sportief en mentaal. Altijd je karakter en je gevoel blijven volgen, maar je werk en je sportieve strategie aanpassen.

Wie beschikt er over de beste trainer om het te redden ?

Zonder twijfel – let wel, in theorie alweer : La Louvière, dat sedert de komst van Leclercq amper nog een wedstrijd verloor; en Aalst met mijn broer, die overal waar hij werkte zijn doelstellingen realiseerde. Manu hield er Seraing in, redde Sporting Charleroi en stond vierde toen hij er vorig seizoen werd ontslagen, en redde Aalst met een kapotte ploeg.

Tot slot, kan – in alle en allerhande miserie onderaan de rangschikking – een tikje gevoel voor humor helpen ?

Ik heb alleszins nog niet veel gelachen. Neen, humor wordt hier almaar moeilijker.

Gunter Demeyer is er nochtans nog altijd.

( Schiet in een onbedaarlijke lach)

door Christian Vandenabeele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content