Assistent-trainer Glen De Boeck analyseert de paars-witte kampioenen.

DE DOELMANNEN

Silvio Proto

Beoordeling : “Had in het begin wat tijd nodig om zich aan te passen, zoals elke speler die bij Anderlecht komt. In die zin was het spijtig dat hij vrij laat arriveerde. Maakte gaandeweg veel progressie, gebruikte zijn talent helemaal en toonde heel veel mentaliteit toen er zoveel commotie was rond zijn manager. Ik denk dat je heel sterk in je hoofd moet zijn om dan stand te houden en dat heeft hij gedaan. Jammer van die knieblessure, die zal hem voor een stuk in zijn progressie afremmen. Laat ons hopen dat we hem tegen januari 2007 topfit hebben. Een rem op zijn evolutie, maar anderzijds komen we weer bij het mentale. Daarom zeg ik dat ik niet bang ben, dat Silvio terugkeert op het hoogste niveau.”

Progressiemarge : “In de lucht. Ballen vanop de zijkant, het gevoel, de ervaring krijgen wanneer hij kan gaan en wanneer niet. Meevoetballen ook, hij heeft bij La Louvière nooit moeten meevoetballen, omdat zijn verdedigers op de backlijn stonden. Hier staan ze veertig meter hoger.”

Daniel Zitka

Beoordeling : “Er is nooit een definitief nummer één gekozen, maar Daniel is geleidelijk iets uit beeld verdwenen. Mentaal was het niet altijd evident. Op bepaalde momenten had hij het moeilijk, al ging hij daar zelf niet altijd mee akkoord. Maar nu hij weer speelt, merk je dat er een heel andere, bevrijde Daniel staat. Maar aan zijn mentale weerbaarheid hebben we nooit getwijfeld, anders kan je nooit zo’n wedstrijd spelen zoals hij tegen Standard. Wat hij daar liet zien, is wat we willen van een doelman : aanwezigheid rond de zestien, mee de stilstaande fasen beheren.”

Progressiemarge : “Net als Silvio is hij vrij compleet, vind ik. Alleen ook hier : het meevoetballen – maar dat is vaak zo met een keeper die naar Anderlecht komt.”

Jan Van Steenberghe

Beoordeling : “Speelde niet, maar toonde vorig seizoen, toen hij wél in actie kwam, dat je op hem kunt rekenen. Was in invallerswedstrijden een voorbeeld qua leiderschap. Dat Anderlecht na de blessure van Proto niet inderhaast op zoek moest naar een alternatief is dankzij hem. Goede mentaliteit.”

Progressiemarge : “Weinig, denk ik.”

DE VERDEDIGERS

Roland Juhasz

Beoordeling : “Ik ben een fan, heb hem zelf gehaald. Kwam in de ploeg toen die niet optimaal draaide. We slikten veel domme goals, de resultaten vielen wat tegen, hij leerde Anderlecht meteen als club kennen. Raakte vervolgens geblesseerd, kende in een eerste jaar veel pech. Is sterk en verstandig in de positie. Niet echt snel, maar heeft een goeie inspeelpass en is gevaarlijk voor doel. Sterk met de kop, zowel offensief als defensief. Geen doetje, vergis je niet, ik denk dat hij het zal maken.”

Progressiemarge : “Is nog groot. We zullen hem ook moeten pushen om communicatief te zijn. Van nature is hij dat niet, Mark evenmin trouwens.”

Vincent Kompany

Beoordeling : “Moeilijk seizoen, was geen enkel moment top. Sukkelde lang met de rug, kon vaak niet trainen, terwijl hij dat nodig heeft. Was nooit blessurevrij en het gebrek aan training was niet bevorderlijk voor zijn niveau. Een verloren jaar in zijn ontwikkeling.”

Progressiemarge : “Ik zie hem meer als verdediger. Iedereen pushte hem naar het middenveld omdat hij zogezegd als verdediger niks meer kon leren, maar daar ben ik het niet mee eens. Het is een sterke en snelle atleet, maar zijn kop- en positiespel kunnen nog veel beter. De concentratie ook. Misschien moet hij daarom wel naar een andere club, waar hij verplicht wordt daaraan te werken. Hier maakt hij foutjes qua positie vaak nog goed door zijn snelheid, maar op een ander niveau zal dat veel moeilijker zijn.”

Mark De Man

Beoordeling : “Maakte enorm veel progressie. Iedereen zag er een verdedigende middenvelder in, maar hij ontwikkelde zich tot een stabiele verdediger. Dat was niet altijd zo, Mark is een twijfelaar. Is het aan zichzelf of aan de ploeg, ik weet het niet. Daar is hij nu wat uit. Ik steun hem, omdat hij de kwaliteiten als verdediger heeft. Zelf is hij daar minder van overtuigd, hij zag zichzelf als middenvelder. Problemen bij de omschakeling waren : interventie ja of neen, tackle ja of neen ? Beetje bij beetje groeit hij, Mark is bezig een heel betrouwbare verdediger te worden en dat moet Anderlecht hebben. Echte verdedigers. Kracht ? Hij heeft vooral genoeg snelheid. Ik zie hem nog het best evolueren als vrije verdediger in een defensie met drie.”

Progressiemarge : “Soms is de ploeg nog te lang en voor mij is dat mee de schuld van de centrale verdedigers. Het is een collectief gegeven, een teken dat elders mensen hun job niet goed genoeg doen, maar eigenlijk zou het niet mogen, want hij heeft snelheid genoeg om iets goed te maken. Anderlecht moet hoog spelen. Zijn beste wedstrijden speelde Mark in de Champions League, met zijn gat op de backlijn, maar in principe mag Anderlecht dat niet.”

Olivier Deschacht

Beoordeling : “Meeste speelminuten van allemaal. Een betrouwbare linksachter. Onderschat als voetballer. Wordt nooit in snelheid gepakt, heeft een goed kopspel, goeie timing en een goeie inspeelpass.”

Progressiemarge : “Ik vind dat hij nog beter kan, in zijn positiespel. Hij weet het, maar soms is er wat minder concentratie. Volgens mij kan je hem beter maken door hem te pushen, door iemand naast of achter hem te zetten, want nu heeft hij geen concurrentie. Anderlecht zou voor hem geen eindstation mogen zijn.”

Hannu Tihinen

Beoordeling : “Ik denk niet dat we de beste Hannu zagen. Sukkelde wat met kleine blessures en hij moet honderd procent zijn en goed kunnen trainen. De laatste tien weken zien we weer de Tihinen van vorig jaar waarvan men zei dat hij onmisbaar was. Van de laatste twaalf wedstrijden hielden we acht keer de nul. Wordt zijn vertrek een verlies ? Ja. Juhasz kan die rol perfect overnemen, alleen had ik liever gehad dat Hannu nog een jaar langer bleef, om Roland wegwijs te maken. Alleen al als persoon is zijn vertrek een verlies, het is een schitterende kerel. Laat ons hopen dat hij geen andere ploeg vindt. Kwaliteiten zijn : positiespel, kopspel, duelkracht, coaching.”

Progressiemarge : “Zijn inspelen. Minder snel dan Mark, maar snelheid kan je voor een stuk met positiespel compenseren, hij wordt er zelden of nooit op gepakt. Misschien ook kracht, maar dat is eerder een collectief gegeven dat je merkt tegen Liverpool of Chelsea, zoiets moet je niet individueel bekijken.”

Michal Zewlakow

Beoordeling : “Ben ik een fan van, heeft alles. Rechtsback, linksback, een atleet, tweevoetig, Goed met de kop, goed positiespel. Alleen kende hij te vaak ups en downs. Sinds hij zijn plaats heroverde, haalde hij dit seizoen een constant niveau, het ging de laatste weken zelfs crescendo. Zonde dat je hem verliest net nu hij die stap zette. Blijkbaar was het voorstel dat Anderlecht hem deed schitterend, volgens hemzelf zelfs buiten verwachting, maar het woog niet op tegen dat van Olympiacos.”

Progressiemarge : “Coaching, leiderskwaliteiten. Gebruikt hij onvoldoende, want hij heeft het in zich.”

Lamine Traoré

Beoordeling : “Zit aan zijn plafond. Zag jaar na jaar spelers komen die intrinsiek beter waren. Is einde contract en koos voor het buitenland ( Gençlerbirligi, nvdr). Qua professionaliteit een voorbeeld, blijft gedreven en gemotiveerd, maar als je telkens de slag verliest, is het einde verhaal. Heeft veel duelkracht, kopkracht.”

Progressiemarge : “Een verdediger van Anderlecht moet hoog kunnen spelen en meevoetballen en dat zijn niet zijn specifieke kwaliteiten. In veel ploegen zou hij een betrouwbare, goeie verdediger zijn, maar op Anderlecht heersen andere normen.”

Anthony Vanden Borre

Beoordeling : “Een bizar verhaal. Was goed in het begin van de competitie, maar kreeg door die snelle tegengoal thuis tegen Chelsea zo’n slag dat hij die nooit meer te boven kwam. Raar, we krijgen dat er niet uit, met momenten gaat het beter, andere momenten hervalt hij. Zijn kwaliteiten liggen eerder in het offensieve dan in het defensieve. Is enorm snel, kan voetballen, maar is geen rechtsback. Al wat in de rug gebeurt, is moeilijk. Speel je met vier achterin, dan heb je minder plaats voor hem. Speel je met drie centraal, dan kan hij het verschil maken op rechts.”

Progressiemarge : “Beseft dat er nog veel werk is, maar is nog jong. Is hij er volgend jaar nog ? Als Wilhelmsson vertrekt, heb je met hem een alternatief, dan moet hij alleen aanvallend denken. Misschien is hij daar wel de opvolger. En anders moeten we heel hard werken aan zijn verdedigende kwaliteiten. Die nationale ploeg was geen cadeau, zeker als je mentaal niet zo sterk staat.”

DE MIDDENVELDERS

Cheik Tioté

Beoordeling : “Staat wat stil, laat ons hopen dat hij niet plafonneert en dat het tijdelijk is na een lang seizoen. Spijtig, want iedereen zag in hem de nieuwe verdedigende middenvelder van Anderlecht. Fysiek sterk, duelkracht, gemiddelde snelheid, recuperatievermogen.”

Progressiemarge : “Snelheid van uitvoering en impulsiviteit. Raakt hij niet kwijt. Als de kans op rood bij een speler 5 procent is, is dat bij hem 30 tot 40 procent. Heeft het voordeel van de twijfel vanwege zijn leeftijd, maar is hij nu al een vaste waarde bij Anderlecht ? Neen.”

WalterBaseggio

Beoordeling : “Op onze beurt hebben we geprobeerd hem te pushen, maar net als vroeger liet hij het weer hangen en dan is het einde verhaal. Een speler die zelf niet beseft dat hij meer moet doen. Heel spijtig, want Walter heeft alles, is zelfs snel ! Maar net als alle anderen hebben ook wij hem niet wakker gekregen. Blijkbaar moet een speler van lucht veranderen om het te beseffen. We horen nu dat hij vijf kilo minder weegt, dat wilden we ook bereiken. Daar hebben ze hem ook veertien dagen op non-actief gezet, met een apart trainingsschema. Hebben wij ook geprobeerd, maar van hen accepteerde hij dat en van ons niet.”

Progressiemarge : “Een Baseggio in topvorm willen wij ook. Hij is de gedroomde opvolger voor Zetterberg, maar de vraag is : haal je hem terug, zal hij het blijven opbrengen ? Moeten we dat risico nemen of zal hij hervallen in oude zonden ? Dan moet je over zes maanden weer zeggen : foute beslissing.”

Marius Mitu

Beoordeling : “Maakte niet de progressie die wij verwachtten. Misschien was de periode wat kort. Voetbalde in een stijl die wij niet hanteren. Wij dachten hem te kunnen hervormen, maar de tijd was te kort. Kon hij die stap zetten ? Het zal altijd een vraagteken blijven. Goeie wil, fysiek capabel. Schitterende traptechniek, maar was gewoon dat een ploeg in functie van hem speelde bij balbezit. Anderlecht kan dat nooit doen.”

Progressiemarge : “Je zag bij momenten dat hij het oppikte, maar onvoldoende.”

Yves Vanderhaeghe

Beoordeling : “Speciaal verhaal, seizoen in twee stukken. Eerste deel niet veel gespeeld, waardoor hij het heel moeilijk had en kregel liep. Heel snel nerveus, waardoor hij een percentage van zijn kwaliteiten verloor. Had dan een goed gesprek met de manager en later met mij. Ik deelde vijf jaar met hem de kamer en vond dat we hem toen niks konden doen. Dat heeft hem allemaal wat bevrijd en de laatste drie maanden was hij de regelmatigste van de ploeg. Dat de manager zei dat hij een nieuw contract zou krijgen als we kampioen werden, heeft hem zeker ook gestimuleerd. Heeft wat nijdigs als hij niet speelt, maar is daar zelf niet van overtuigd, heel raar. Naar volgend jaar toe moeten daar misschien wel goeie afspraken rond komen.”

Progressiemarge : “Denk het niet ( lacht).”

Laurent Delorge

Beoordeling : “Goeie kerel, veel progressie gemaakt, Franky is met hem gekomen, wij geloofden erin. Terecht, want hij maakte de nodige progressie op het voetbalvlak : snelheid van uitvoering, balbehandeling, de juistheid van de pass op het juiste moment. De rest had hij. Jammer genoeg brak dan net die affaire los. Heel spijtige zaak.”

Progressiemarge : “Spel op de korte ruimte, snelheid van uitvoering. Je zag dat hij vooruitgang boekte door op een hoger niveau te trainen. Had ongetwijfeld nog stappen gezet, was hij gebleven.”

Pär Zetterberg

Beoordeling : “Hoed af. Heeft het moeilijker en moeilijker tijdens de week met knieën en recuperatie, maar wat hij in het weekend brengt, is van goudwaarde. Wie zal hem vervangen ? Nog een jaar erbij is uitgesloten, hij is op. Geef hem een bal op twee vierkante meter en hij zal er altijd wat mee doen, maar zelfs van zondag naar vrijdag is het limiet. Techniek, vista, aanspeelbaarheid, mentaal heel sterk, gedreven door die wil om toch nog eens de titel te pakken.”

Progressiemarge : “Neen ( lacht).”

Fabrice Ehret

Beoordeling : “Misschien door mij bleef hij zes maanden langer, ik geloof in zijn kwaliteiten. Alleen is het ook bij hem een mentale kwestie. Hetzelfde als met Anthony, in een 3-4-3 de buitenspeler die meer offensieve dan defensieve kwaliteiten heeft.”

Progressiemarge : “Het mentale, gedurende een langere periode voluit trainen en niet altijd zoeken naar excuses. Maar blijkbaar kan je de aard van het beestje niet veranderen en als zo’n jongen dan zin heeft om in Zwitserland te voetballen, dan past zoiets misschien beter bij hem, vanwege minder druk en minder concurrentie.”

Besnik Hasi

Beoordeling : “Ongelooflijke prof. De laatste jaren konden we Besnik en Yves perfect afwisselen, als de ene wat sukkelde, was de andere beschikbaar. Maar toen we net voor Nieuwjaar Vincent naar het middenveld doorschoven en beiden fit waren, kwam Besnik bijna niet meer aan de bank toe, laat staan de ploeg. Dan moet je zo’n jongen, die in veertien van de achttien Belgische ploegen nog een meerwaarde kan betekenen, laten gaan. Geloof ons, hem dat nieuws brengen was heel moeilijk, menselijk gezien. Zal omwille van zijn kwaliteiten op Anderlecht na zijn carrière altijd welkom zijn. Onlangs hebben we hem op een etentje ook uitgenodigd, omdat hij in onze ogen nog altijd deel uitmaakt van de groep.”

Progressiemarge : “Geen meer, vrees ik.”

Bart Goor

Beoordeling : “Alleen al op basis van zijn speelminuten een geslaagde transfer. Kreeg tegenwind, maar we kunnen qua rendement niet klagen. Zelfs al haalde hij niet altijd zijn beste technische niveau, je kon er altijd op rekenen voor zijn verdedigende taak. Zelden gekwetst, hoog rendement. Zijn volume hebben we ook wat ten dienste gesteld van Zetterberg en Vanderhaeghe.”

Progressiemarge : “Denk ik niet. Een goeie kopper zal het nooit worden. Misschien moet er op zijn vrije trappen en corners iets meer concentratie zijn. Traptechniek heeft hij, maar soms durft hij even afwezig zijn tijdens een match.”

Goran Lovre

Beoordeling : “Kwam met wat achterstand uit vakantie, iets te veel gewicht, en liep constant achter de feiten aan. Speelde weinig, door omstandigheden. In een middenveld met drie heb je vaak een lopende speler en dat werd Bart Goor. Hij is daar de concurrentie met hem niet aangegaan. Zal altijd, zoals op Charleroi weer bleek, een speler in dienst van de ploeg zijn. Is einde contract en wil voorlopig niet tekenen. Kwaliteiten : fysiek, beschikbaarheid, goeie wil.”

Progressiemarge : “Snelheid van uitvoering in de kleine ruimte.”

DE AANVALLERS

Sami Allagui

Beoordeling : “Ontdekt op een toernooi met Alemannia Aachen. Mooie toekomst, rechtsvoetig, snel met nog veel marge. Belangrijk jaar volgend seizoen, veel kwaliteiten in en om de zestien meter.”

Progressiemarge : “Nog heel veel, op alle vlakken. Tactisch, mentaal, op het voetbalvlak. Hij moet in de invallerswedstrijden een leider zijn, engagement tonen. Soms viel hij niet op en dat kan niet, gezien zijn kwaliteiten.”

Sébastien Siani

Beoordeling : “Zelfde verhaal als Allagui, jong, nu wat moe nadat hij van een blessure terugkeerde, iemand voor de toekomst. Man van de actie, heel explosief, tweevoetig, maar vooral sterk met rechts.”

Progressiemarge : “Zelfde als voor Allagui. Kan nog vooruitgang boeken op alle gebied, technisch, tactisch, op het voetbalvlak. Moet nog meer aanwezig zijn bij de invallers, meer de kwaliteiten gebruiken, erbovenuit steken.”

Nenad Jestrovic

Beoordeling : “Een geval apart. Goals maken, maar voor de rest … De extrasportieve problemen, ook privé, wogen op het einde zo door dat je er niks meer mee kon aanvangen. De akkefietjes waren niet meer op één hand te tellen. We hebben hem zo lang mogelijk trachten te gebruiken op zijn kwaliteiten, in een poging er wat rendement uit te halen, maar op het laatste was ook dat al veel minder. De meeste goals maakte hij in het begin. Maar ik schrik er niet van dat hij bij zijn nieuwe ploeg veel scoort. Met wat ruimte is hij razend gevaarlijk.”

Progressiemarge : “Geen, vrees ik. Jestrovic zal niet meer veranderen.”

Christian Wilhelmsson

Beoordeling : “Wilde vorige zomer vertrekken, maar we hadden een gesprek met hem en vonden dat het niet mocht. Hij moest nog stappen zetten. Laatste pass, scorend vermogen, rust voor doel. Hij heeft die gezet en voor ons, trainers, is dat een leuke vaststelling. De Wilhelmsson die we nu op training zien, is heel anders dan die van vorig jaar.”

Progressiemarge : “In diezelfde takken nog meer. Vroeger was het eerst dribbelen en dan spelen, nu omgekeerd. Met een goeie aanbieding moet hij vertrekken, anders speelt hij hier beter nog zes maanden Champions League.”

Oleg Iachtchouk

Beoordeling : “Het verhaal van jaren, te laag rendement in verhouding tot zijn kwaliteiten. Het heeft veel te maken met fysieke problemen, zal altijd maar één keer per dag kunnen trainen. Is einde contract, in hoeverre zal hij blijven ? Als die top is, moet die hier altijd spelen, maar omwille van blessures heeft hij ook dit jaar weinig kunnen brengen. Want zelfs toen hij speelde, was hij fysiek niet topfit.”

Progressiemarge : “Zal altijd het fysieke werk en welzijn moeten trachten te ‘beheersen’. Jammer, gezien zijn kwaliteiten.”

Mbo Mpenza

Beoordeling : “Iets te veel om goed te zijn gesukkeld met blessures, Mbo is een diesel die op training in beweging moet kunnen zijn. Nu op niveau, maar helaas moet je keuzes maken, hebben we wat luxe nu. Snel, krachtig, goeie kerel.”

Progressiemarge : “Is gelukkig met zijn niveau en als hij honderd procent fit is, is dat voldoende voor Anderlecht. Moet zich honderd procent voelen om te presteren en functioneerde daarom heel moeilijk voor Nieuwjaar, door de situatie. Wie niet goed in zijn hoofd zit, is veel vatbaarder voor blessures.

Nicolas Frutos

Beoordeling : “Kampioenenmaker ? Ik was een van de weinigen die zei dat hij beter was dan Koller toen die bij ons aankwam. Nuttig, ziet het, valt ontzettend mee. Is snel en kan met de kop de bal leggen waar hij wil, daar heeft hij twee stappen voor op Koller.”

Progressiemarge : “Fysiek nog lang geen top, zelfs voor zijn knieblessure niet. Na de voorbereiding zullen we de beste Frutos zien. Had aanvankelijk wat moeite met de passing, maar één keer iets tegen hem zeggen volstaat. Intelligente voetballer, goeie gast. Sprak heel snel voldoende Frans om mee te communiceren.”

Grégory Pujol

Beoordeling : “Kon van waarde zijn, volgens ons, en dat bleek ook, maar maakte op een gegeven moment de – verkeerde – inschatting dat hij toch maar weinig kansen zou krijgen. Op training wat minder, omringd door jongens die ook niet speelden. Spijtige zaak. Verstandige voetballer, goed positiespel, slim, technisch sterk, goeie pass, scoort makkelijk.”

Progressiemarge : “Niet explosief of snel, maar met positiespel lost hij dat op.”

Serhat Akin

Beoordeling : “Qua rendement van grote waarde geweest, veel minuten, veel goals, en een hele reeks assists.”

Progressiemarge : “Verwaarloosde in het begin soms wel wat zijn verdedigende taken, maar maakte daar veel vooruitgang in, zelfs op momenten dat hij minder in de wedstrijd zat. Dezelfde progressie als Wilhelmsson vorig seizoen, maakt het soms nog te moeilijk. Beseft dat. Vraag is ook : blijft hij ? Wilhelmsson en Kompany zijn de maatjes, als die vertrekken, gaat hij dan ook ? Heeft ook een clausule in zijn contract, geloof ik, al zou hij beter nog een jaar blijven.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content