Franky Van der Elst moest zich in de voorbereiding behelpen met kleine matchkes tegen Antwerpse buren. Té veel wedstrijdjes, vindt de trainer, en te vaak onder een bepaald niveau. Daardoor moet hij wat langer puzzelen aan een type-elftal. Daarbij hoedt hij er zich voor de naam van Marc Degryse te laten vallen : “Dat is nergens goed voor”. Hij twijfelt nog tussen een kopie van vorig jaar, met Philip Haagdoren op de positie van Degryse, of een systeem met twee uitgesproken spitsen.

Achterin moet Van der Elst het ook stellen zonder de kopbalsterke Samir Beloufa. Hij was geen eigendom van de club en vertrok naar het Franse Bastia. De trainer was wél blij dat de geboden sommen voor aanvaller Paul Kpaka niet hoog genoeg waren, zodat die tenminste bleef. In het andere geval had hij, nu middenvelder Tim Reigel met een meniscusletsel de competitiestart mist, zijn hele as moeten vervangen.

Ter compensatie kon Van der Elst voor het eerst écht putten uit de Ajaxreserves. Tot nog toe leverde dat immers geen meerwaarde op. Jason Collina en Joey Didulica verlieten misnoegd het Kiel, omdat ze er minder aan spelen toekwamen dan ze hadden verwacht. Hun wedervaren zorgde voor een negatieve pers in Nederland, waardoor andere spelers dan weer niet graag naar Germinal Beerschot kwamen. Van der Elst relativeert : “Als iemand niet graag komt, dringen we ook niet aan. Ze moeten graag komen, maar met realistische ambities. Ik weet niet wat technisch directeur Leo Beenhakker tegen die spelers zegt voor ze naar hier komen, ik ben bij die gesprekken niet betrokken. Ik zie de spelers pas als ze hier zijn, al heb ik ze voordien wel gescout en weet ik welk type ik zoek. Maar om te spelen, moeten ze wel beter zijn dan wat ik al heb. Ik snap het natuurlijk wel, het gaat die jongens om hun eer. De trainingsvelden zijn mooier in Amsterdam, de trainingspakken ook. Thuis gaan vertellen dat ze voor Germinal Beerschot spelen, klinkt minder imposant. Als ze naar hier moeten komen, voelen ze dat aan als een degradatie.”

Dit keer zagen liefst drie spelers uit Ajax 2 het zitten om naar Antwerpen af te zakken. De Braziliaanse verdediger/middenvelder Walker Americo Fronio (20) is in Brazilië zelfs aanvoerder van de nationale min 19. Samen met de Ghanese middenvelder Anthony Obodai (19) heeft hij, meer nog dan de Ghanese spits Kwame Quansah (19), de kans om bij Germinal Beerschot een heel jaar in de basis te staan. Als hij daarna sterker terugkeert naar Ajax, zal dat de sportieve uitwisseling tussen beide clubs in de toekomst vlotter laten verlopen.

Van der Elst vreest niet dat Ajax zich in de toekomst helemaal los maakt van de Antwerpse club : “Dat ze veel geld verloren, is relatief. Als Jelle Van Damme of één van de vier jeugdspelers die nu overstapten het ginder maken, is dat geld zo voor een flink stuk terugverdiend.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content