Slechts vijf punten uit zes wedstrijden voor Rijsel.

Lyon en Rijsel hebben beide een miserabele week achter de rug : uitschakeling in de beker en een nederlaag in de competitie. Verder dan dat reikt de vergelijking tussen beide ploegen echter niet. Terwijl Lyon zich bovenaan het klassement weet te handhaven, lijken ze in Rijsel sinds het begin van dit jaar volledig het noorden kwijt. Met vijf gelijke spelen en een 3-1-nederlaag op Bastia oogt de balans van de terugronde voorlopig pover. De club sloot de heenronde nochtans net achter koploper Lyon af. De nederlaag in het prestigeduel tegen datzelfde Lyon, eind 2004, is de aanleiding tot de huidige malaise. Sindsdien volgde er geen enkele overwinning meer en kon de club slechts drie doelpunten puren uit zes wedstrijden.

De jongens van Claude Puel lijken vooral fysiek uitgeteld. Tot het begin van vorige week was Rijsel nog op drie fronten actief. Voor jonge sleutelspelers zoals Mathieu Bodmer (22) en Matt Moussilou (23) bleek dat iets te veel van het goede. Tegen Bastia speelde Rijsel al zijn 47e officiële wedstrijd van het seizoen. Met acht reservespelers ging de ploeg vorige week kansloos kopje onder in de bekermatch tegen Grenoble. Exit Rijsel dus, maar de club wil zich herpakken in de competitie en in de Uefacup. Rijsel speelt al sinds juli Europees voetbal, omdat het zich via de Intertoto moest plaatsen. In de achtste finale nemen ze het op tegen Auxerre.

De grote uitdaging voor de ambi- tieuze club zal zijn om zijn jonge talenten te behouden. Christophe Landrin (27) heeft al laten weten dat hij zijn contract niet zal verlengen. Ook voor de bouw van het nieuwe stadion zit het de club niet mee, de werken zijn voorlopig uitgesteld tot er een juridische goedkeuring volgt. (SVV)De Franse voetbalfederatie heeft aangekondigd dat de clubs vanaf volgend seizoen bescherming (dekzeil) voor het voetbalveld moeten voorzien. François Ciccolini, de trainer van Bastia, is voor twee wedstrijden geschorst, nadat hij Lorik Cana (PSG) ‘ Albanais de merde‘ noemde. Nîmes, Clermont en Grenoble stootten verrassend door in de beker. Zij schakelden respectievelijk Nice, Lyon en Rijsel uit. De kwartfinales zijn bekend : Boulogne (CFA) of Nantes û Auxerre, Sedan (L2) û Grenoble (L2), Monaco û Clermont (L2) en Nîmes (Nat.) û Sochaux. De wedstrijden worden gespeeld op 19 en 20 april. (SVV)

TOPSCHUTTERS : 1. Pagis (Straatsburg), Frei (Rennes) 12 goals ; 2. Kallon (Monaco), Pauleta (PSG) 11 goals ; 4. Juninho (Lyon) 9 goals.

SVV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content