Het leven zonder Felice

© belga

In de tribunes van Mambourg werd vaak de lof gezongen van Mazzu, de tovenaar die een competitief elftal kon maken van een ploeg die normaal gezien anoniem in de middenmoot zou spelen. In zes jaar bereikte Sporting Charleroi drie keer play-off 1 en won het twee keer play-off 2. Of Felice Mazzu echt een tovenaar was, zal moeten blijken nu Belhocine de teugels heeft overgenomen.

De nieuwe coach staat aan het hoofd van een staf die ook werd vernieuwd, om een frisse wind te doen waaien door de Henegouwse club. In de eerste twee weken van de voorbereiding wisselde Belhocine al eens van systeem: soms koos hij voor drie centrale verdedigers, een andere keer voor een viermansdefensie. De achterlinie moet Martos missen, maar kan nog altijd rekenen op de ervaring van Penneteau en de fysieke kracht van Dessoleil. Om naast hem in het centrum te spelen is men nog op zoek naar een betrouwbaarder profiel dan Zajkov.

Het leven zonder Felice

Osimhen doen vergeten

Het is een van de weinige zoektochten in een voor de rest rustige transferperiode in het Zwarte Land. Mehdi Bayat lijkt ervan overtuigd dat een rechtsvoetige centrale verdediger en een aanvaller (om de vertrekkende Osimhen te vervangen) volstaan om een kern te vormen die kan strijden om een play-off 1-ticket. Niet iedereen binnen de club is daarvan overtuigd, maar de gedelegeerd bestuurder is vastbesloten om geen gekke uitgaven te doen. Hij geeft het vertrouwen aan een groep die hem vorig jaar in de slotsprint wist te bekoren en die nog versterkt werd door de terugkeer uit blessure van Gholizadeh. Na een eerste, wisselvallig seizoen ziet Bayat in hem nu al een revelatie.

Het leven zonder Felice

Misschien onderschat de sterke man van de Zebra’s de impact die het vertrek van Osimhen heeft. De Nigeriaanse goalgetter droeg de ploeg het hele seizoen en nog meer na het verlies van Benavente. Om de afwezigheid van de man uit Lagos te compenseren zal heel de offensieve sector een tandje moeten bijzetten. Behalve van Gholizadeh verwacht de club ook veel van Bruno, die sinds zijn terugkeer naar de heimat nog maar magere statistieken kan voorleggen. Ook Morioka, Henen en Niane moeten beter doen in een linie die nog altijd ondersteund wordt door Ilaimaharitra.

Het leven zonder Felice

Gunstig vertrek

De Malagassiër schitterde tijdens de Afrika Cup en zal zeker potentiële kopers aantrekken, maar het plan van Mehdi Bayat is om de uitgaande transfers te beperken tot Osimhen. Het nieuwe Charleroi zou gebouwd moeten worden rond de centrale as met Dessoleil, Ilaimaharitra en Morioka. Die stabiliteit zou in het begin van het seizoen, wanneer men elders nog naar automatismen zoekt, punten moeten opleveren. Het ‘gunstige vertrek’ van bepaalde spelers lag bij Charleroi al wel vaker aan de basis van een deelname aan play-off 1.

Garanties op een goed seizoensbegin biedt zo’n amper gewijzigde kern evenwel niet. Vorig jaar leidde een valse start tot een inhaalrace die uiteindelijk faalde. Een spook dat nu weer zou kunnen opdoemen.

In/out

IN

Moutha-Sebtaoui (RSC Anderlecht).

OUT

Moutha-Sebtaoui (F91 Dudelange, Lux) , Baume (RWDM) , Garita (US Boulogne, Fra) , Biatoumoussoka (US Avranches, Fra) , Rodes (Union Titus Pétange, Lux) , Martos (FC Andorra, Esp) , Dervite (Doxa Katokopia, Cyp).

Het leven zonder Felice
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content