Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal +), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBf-tv). Deze week is Frank Raes aan de beurt.

Club Brugge rondde de Gentse klip, met alweer een goal van Rune Lange. Die vindt stilaan zijn efficiëntie terug.

Frank Raes : “Een heel saaie speler, geen Balaban, Kompany of Ronaldinho, maar wel héél efficiënt. Niet de sierlijkste, maar hij ziet het snel. Ook in de passing. Uiteindelijk moet je concluderen dat hij gewoon een goeie is.”

Toch krijgt hij moeilijk een nieuw contract los. Dat heeft met vroegere rugproblemen te maken.

“Dat roepen ze uiteraard niet om, maar die jongen kan inderdaad uitvallen voor een paar maanden. Ik zou hem nog wel een contract geven, er is naast Balaban nu ook Ishiaku, maar met Lange weet je wat je in huis hebt. Sinds zijn herstel trapt hij ze weer binnen. Ik denk dat het kampioenschap nu wel gelopen is. Anderlecht heeft de spelers, en in theorie kan het nog wel eens beginnen te draaien, maar ik zie Brugge niet meer terugvallen. Ze hebben een grote kern.”

De verliezer van de week is Anderlecht. Eruit in de beker en puntenverlies op Staaien.

“Ze krijgen het blijkbaar niet op één lijn. Wij hebben zondag geprobeerd om iemand naar Sportweekend te krijgen, maar niemand durft nog te praten. En dat geldt zowel voor de voorzitter, de manager, de trainer, de hulptrainer als de spelers. Op zich is wat er gebeurt niet nieuw, vroeger was er ook onrust als het eens wat minder ging, maar nu blijft dat duren. Van bij de start van de competitie tot nu was er haast geen enkel moment van rust, tenzij vlak na de topper tegen Club Brugge. Wat er nu met Peersman gebeurt – een speler die zelf vraagt om zijn vervanging omdat hij het niet meer aankan -, overkomt je niet te vaak. Toch niet zo openlijk. Ze kunnen er ook niks bedekt houden, echt alles komt naar buiten. Anderlecht had vroeger een cultuur waarin zij de media beheersten en de lekken zelf organiseerden. Ook hun trainers bespeelden dat. Nu lijkt dat allemaal te ontsporen. Volgens mij heeft dat ook te maken met de nieuwe koers die ze varen en waartegen toch nog steeds wat tegenkanting is. Het vraagt tijd om iedereen op één lijn te krijgen en die tijd geven de media de club niet.”

Hoe moet het verder met Tristan Peersman ?

“Vind ik heel erg, eigenlijk. Een jongen met talent, maar zijn verklaringen dat hij beter is dan Zitka en dat hij moet spelen, zijn als een boemerang in zijn gezicht gevlogen. De eerste match liep het al fout. Dat kan gebeuren. Alle keepers begaan blunders. Jean-Marie Pfaff sloeg tijdens zijn eerste match bij Bayern ook eentje in eigen doel, maar dan moet je de knop kunnen omdraaien. Bij Peersman duurt het wel héél lang. Ik zeg er direct bij dat het ze allemaal overkomen is, maar bij Tristan blijft het duren en dat zie je ook in zijn spel.”

Moet Tristan Peersman nu een psycholoog opzoeken ?

“Ja, ik denk het wel. Er moet toch iets gebeuren, want op een bepaald moment zal hij toch weer tussen die palen moeten staan. Je kan niet op de bank blijven zitten, want daar word je niet voor betaald. Waarom dan geen psycholoog ? Dat is geen schande. Ze werken tegenwoordig bij alle grote clubs. Alleen wordt het hier bij ons gezien alsof je ziek bent, gaga. Het gaat niet om de psychiatrie, hoor. Hier is professionele hulp nodig. Ik ken nog keepers die bol stonden van de stress. Preu- d’homme werd er zelfs ziek van, kreeg koorts, maar daardoor ging hij wel nog alerter keepen. Nieuw is het dus allemaal niet en een schande evenmin, zelfs Barthez faalde bij Manchester United. Ik denk dat Tristan gewoon tot rust moet komen en dan weer tussen die palen, zo rap mogelijk. Hoe langer je dat uitstelt, hoe langer het gaat aanslepen.”

Vincent Kompany maakte ook een foutje op Sint-Truiden. Ook hij kende geen te beste week. Maandag was hij al te laat op training.

“Het gebeurt hem wel meer, dat hij een bal wat knullig wegtrapt, maar nu was de pech dat er net een goal uit valt… Alles wat hij doet, wordt ontzettend uitvergroot, te laat op training, geen das… Dat is vervelend voor een trainer die dan moet optreden. Het staat ook allemaal veel sneller in de krant dan vroeger – toen kwamen ze ook wel eens te laat, hoor. Ik kan me daar niet te druk in maken. Die jongen is achttien, heeft geen probleem en is slim genoeg. Ik blijf wel vinden dat hij op het middenveld moet spelen en niet achteraan. Dan vermijd je die kleine probleempjes. Anderzijds kan Broos hem achteraan niet missen, ook dat begrijp ik. De Boeck is er niet, Traore is niet sterk genoeg.”

Heeft zo’n jongen straks extra begeleiding nodig als hij de Gouden Schoen wint ?

“Anderlecht heeft in het algemeen nood aan iemand die de public relations doet en de pers wat opvangt. Nederlandse clubs hebben dat. Wij komen uit een vrij losse structuur waarin we zelfs lang spelers tot bijna onder de douche achtervolgden. Maar de media zijn veranderd, harder geworden en de clubs moeten daarop inspelen. Nieuw is het allemaal niet, er is vorige week om het ontslag van Hugo Broos gevraagd, maar eerder is dat ook al gedaan bij Walter Meeuws en de nationale ploeg. En enquêtes zijn er ook al langer.”

Laten we vooral niet alleen op de boodschapper schieten : dat de onvrede wordt gelekt, is één, maar de essentie is dat er onvrede is. Misschien zouden ze beter hun energie steken in het wegnemen daarvan.

“Dat klopt. Er is duidelijk nog steeds niet één lijn binnen die club, met als gevolg nog steeds spanningen. Dat hoor je geregeld. De periode onder Verschueren is duidelijk nog niet afgerond. Een tweede punt versta ik ook niet : tegenover ons is Hugo Broos de meest open en vriendelijke mens die je je kan inbeelden. Ik begrijp niet heel goed waarom dat tegenover de spelers ook niet zo is. Hij hoeft niet altijd alles uit te leggen aan iedereen, denk ik, want het zijn allemaal egoïsten. Iedereen wil spelen en veel geld verdienen. Dat zijn kleine jongens in de klas die alleen aan zichzelf denken. Ik ken de communicator Broos binnen de club onvoldoende, maar naar ons kan ik die nooit betrappen op leugens of oneerlijkheid, op rond de pot draaien zelfs. Waarom zou hij dat dan ook niet binnen de club kunnen ?”

Ben je het eens met het toekennen van de Gouden Schoen aan Vincent Kompany ?

“Ja. De keuze is niet zo groot. Er zijn weinig spelers die een volledig seizoen op topniveau draaien. Balaban is een half seizoen bezig en serieus teruggevallen. Hier en daar heb je nog wel een leuke speler, zoals die Boussoufa van Gent, maar aan hem kun je toch de Gouden Schoen niet geven ? Bij Club Brugge kan je er moeilijk iemand uithalen. Clement was heel goed, tot hij uit de gratie van de trainer viel. Simons was ook goed, maar niet goed genoeg voor een Gouden Schoen, vind ik. En Ceh, dat was ook iets van de laatste maanden. Voor een volledig seizoen kom je toch makkelijker bij Kompany terecht, vanwege charisma, uitstraling. De voorsprong zal groot zijn, vrees ik.”

Onderin valt de remonte van Bergen op. Die ploeg blaast plots de degradatiestrijd weer nieuw leven in.

“Ook dat is iets van het moderne voetbal, dat ploegen zo-maar een nieuw uitzicht krijgen. Vergeleken met vroeger valt dat toch hard op, je krijgt amper constanten binnen ploegen. Bij Anderlecht en Club Brugge zie je nog dat ze het seizoen met dezelfde ploeg volmaken, maar de rest wisselt voortdurend.”

door Peter T’Kint

‘Lange is een heel saaie speler, maar uiteindelijk wel een goede.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content