Dat van de vier topploegen alleen RC Genk op de eerste speeldag kon winnen, is uiteraard een heel opmerkelijk feit. Het zou kunnen betekeken dat de competitie spannender wordt dan we allemaal denken, maar van de andere kant is het ook zorgwekkend. Vooral Anderlecht maakte in Moeskroen een heel slechte indruk. Aruna en Mbo Mpenza werden met veel bombarie als het nieuwe koningskoppel aangekondigd, maar in negentig minuten hebben ze niet één keer met elkaar gecombineerd. Dan mag je nog zeggen dat je de tegenstanders hebt onderschat, zoals Olivier Deschacht dat deed, ik vrees dat er dan toch meer aan de hand is. Club Brugge kwam na een schitterende voorbereidingsperiode in Beveren ook erg flauw voor de dag, als je zag hoe Timmy Simons op het middenveld werd overklast door Marco Né. En Standard blijft maar in dezelfde fouten vervallen : lange ballen en het constant opentrekken van de buitenspelval. Alleen Genk haalde het dus, maar dan ook pas door een doelpnt dat in de 94e minuut werd gemaakt.

Het is frappant dat Anderlecht, Club Brugge en Standard punten laten liggen tegen ploegen die met problemen worstelen. Iedereen was het erover eens dat Moeskroen na het verlies van vier sterkhouders in vrije val naar beneden zou tuimelen, in Beveren geloofde niemand en Lierse zat een tijdje geleden twee weken in derde klasse. Heel knap is het werk dat de trainers, drie Belgen, in die clubs leverden. Over Philippe Saint-Jean hoorde je al een tijdje zeggen dat hij tactisch heel sterk is, hij heeft tegen Anderlecht inderdaad getoond dat hij weet hoe je een ploeg moet ontgrendelen. Paul Put drukte meteen zijn stempel op Lierse en toonde wie de baas is : Bertrand Crasson en Jonas De Roeck op de bank, je moet het maar doen als nieuwe trainer. Herman Helleputte trainde tijdens de voorbereidingsperiode soms met acht man, maar hij bleef lachen, je hoorde hem nauwelijks klagen. Zaterdag liet hij zijn balkunstenaars vrijuit voetballen, hij schuwde het risico niet. Helleputte is echt de ideale trainer voor dit Beveren.

De creativiteit en frivoliteit van Beveren toonde nog maar eens hoe het in de jeugd moet : het komt er inderdaad op aan te leren voetballen, in de echte betekenis van het woord. In Ivoorkust zijn ze daar van ’s morgens tot ’s avonds mee bezig, ze hebben geen nevenactiviteiten. Maar je moet het zelf natuurlijk ook willen. Als je hier een voetbalkamp organiseert voor jongens boven de twaalf jaar krijg je geen enkele inschrijving.

door Wim De Coninck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content