De Brugse Duivels bestaan pas sinds begin dit jaar, maar met nu al meer dan 75 leden gaat het snel. In tegenstelling tot de meeste fanclubs van de nationale ploeg zijn ze niet verbonden aan een eersteklasser. Fans van Club en Cercle Brugge zitten gewoon door elkaar op de bus. Wembley was de eerste internationale trip die ze zelf geregeld hebben, en hij heeft hen een hele week veel nachtrust gekost, getuigen Bob D’hondt, Samuel Ketels en de broers Pieter en Bram Loosveldt.

Pieter: “We zijn ervan geschrokken hoeveel erbij komt kijken. Naast de planning voor deze trip, kruipt er heel veel tijd in om alle leden op de hoogte te houden. We willen de mensen die met ons meegaan ook echt een unieke trip bezorgen, en dan moeten alle details goed zitten.”

Samuel: “Het leuke aan zo’n supportersgroep is dat je de hele tijd leden tegenkomt. Zo merk je heel goed dat de Duivels weer leven. Wembley was al uniek en we kijken alweer uit naar België-Nederland ( op 15 augustus, nvdr).”

Bob: “Het EK hebben we niet gehaald, maar toch heeft de campagne iets opgeleverd: de hype en het groepsgevoel rond de Duivels zijn terug.”

Samuel: “We zijn alle vier heel hevige fans. Als we samen op café zitten, gaat het binnen de kortste tijd over voetbal. Het verschil is dat we vroeger meestal over Club en Anderlecht discussieerden, nu gaat het vooral over de Duivels. Daar komt minder ruzie van.” (lacht)

Pieter: “Vanaf volgend jaar willen we de spelers ook bij hun ploegen gaan aanmoedigen. Vermaelen bij Arsenal of Kompany bij City, eventueel met een overnachting. Spelers als Kompany hebben naast hun talent ook een schitterende mentaliteit en dat zorgt ervoor dat je als fan onvoorwaardelijk achter hen gaat staan. Het is weer leuk om Belg te zijn.”

Samuel: ” Tous ensemble, zoals onze Waalse vrienden zingen.”

Pieter: “Oud of jong, Vlaming of Waal, iedereen gelooft er opnieuw in. Tijdens de politieke impasse in ons land was je haast vergeten dat België nog bestond, maar bij de Rode Duivels komt dat gevoel van eenheid weer naar boven.”

Bram: “Ik hoop dat we ooit even sterk zullen staan als het Nederlandse legioen. Daar is echt iedereen, man of vrouw, van top tot teen in het oranje uitgedost. Zelfs al hebben ze niets met voetbal. Daar zijn we wel een tikje jaloers op.”

Pieter: “Er is veel verbetering sinds de overkoepelende supportersorganisatie 1895 bestaat. Er zijn plannen om supportersdorpen op te richten, om nieuwe liederen te bedenken,… Er gebeurt van alles om de beleving te verbeteren en iedereen mee te trekken.”

Bram: “Het Koning Boudewijnstadion speelt met de verouderde accommodatie niet in ons voordeel op dat vlak. Ook het amateurisme rond de organisatie moet er dringend uit. Tegen Montenegro waren de bars bijvoorbeeld onderbezet, waardoor veel mensen een stuk van de tweede helft gemist hebben. Er zijn nog veel te veel gemiste kansen op vlak van marketing en uitbating. Als je ziet hoe hoog Rock Werchter internationaal staat aangeschreven, dan moeten wij toch een voetbalmatch kunnen organiseren?”

Bob: “Je voelt bij iedereen die honger om er nog eens bij te zijn op een groot toernooi. Niet dat we ons abonnement op de Duivels zouden opzeggen mocht het niet lukken, maar het WK is echt wel een must. We willen doodgraag naar Brazilië.”

www.brugseduivels.be

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content