Roeselare is een dynamische handelsstad in het hart van West-Vlaanderen op de as Kortrijk-Brugge, een entiteit van 55.000 inwoners. Wie beweert dat KSV niets te zoeken heeft in eerste klasse is bij Mik Deraeve, ondervoorzitter en hoofdsponsor, aan het verkeerde adres. “Dat is de visie van de oude garde”, vindt hij. “Zij zorgen voor een uitstraling van negativisme. Jammer. Want dit is een economisch sterke regio en wij kennen veel mensen, veel mensen die het ons gunnen, omdat ze weten hoe wij werken. Het eerste jaar van de fusie werd hier een enorme schuldenberg ontwikkeld, die gelukkig door de verkoop van wat spelers ( Dieter Dever, Pieterjan Monteyne en Manasseh Ishiaku, nvdr) gehalveerd kon worden. Daarna zijn wij een beetje ernstig aan boekhouding beginnen doen en nu zijn er vrijwel geen schulden meer. Onder voorzitter Luc Espeel ( voormaligevoorstopper en zaakvoerder van Constructies Espeel nv, nvdr) is de loonmassa gehalveerd. Minstens. Misschien zelfs op een derde gebracht. Dat was één grote wildgroei. De vipclub, een van de goede dingen die de vorige voorzitter ( Roger Havegeer, nvdr) in het leven riep, is ondertussen uitgebreid van 34 tot 58 leden. Bijna allemaal bedrijfsleiders. We hebben ook het geluk dat we veel jonge spelers kunnen rekruteren uit onze eigen jeugdopleiding. De trainer en de manager zijn supergoede mensen. Alles draait om goede mensen. Vroeger was het hier één touwtrekkerij, nu is het een heel goede bende.”
Het budget van KSV Roeselare bedraagt officieel slechts 1,2 miljoen euro. Maar de bestaande sponsors zouden bereid zijn om een extra duit in het zakje te doen en er zouden ook nieuwe sponsors klaarstaan. Aldus Mik Deraeve, die zelf instaat voor de uitbreiding van het commerciële apparaat. Eén ervan is Cofra, Italiaanse leverancier van veiligheidsschoenen die in de Serie A op alle velden aanwezig is. “Hoe groot het budget volgend seizoen moet zijn, weet ik niet. Hoe meer hoe beter”, lacht Deraeve, selfmade man die twintig jaar geleden een handschoenenbedrijfje overnam en uitbouwde tot Midera Safety Group, fabrikant zowel als toeleverancier van persoonlijke beschermingsmiddelen met een omzet van 60 miljoen euro. “2,5 miljoen euro kan geen probleem zijn, want vergeet niet dat er en pakket tv-rechten tot 1 miljoen euro kan bijkomen.”
KSV Roeselare draait op vrijwilligers. Manager Luc Devroe werkt op zelfstandige basis en houdt de boel dagdagelijks recht. Hij houdt zich zowel bezig met transfers en sponsors als met de ticketverkoop en het inzaaien van het veld. Zijn functie zal gesplitst worden. Hij zal nog uitsluitend het sportieve management doen, van zodra er een commerciële manager is gevonden en aangeworven. Mik Deraeve ziet geen enkel probleem, ook in de concurrentie in Zuid- & Midden-West-Vlaanderen niet. Zulte-Waregem promoveert en volgend seizoen volgt misschien KV Kortrijk, maar hij vreest de twee polen niet. Roeselare is Harelbeke niet. “Het mooiste plaatje was een fusie geweest met Ingelmunster en Izegem”, aldus Deraeve. “Althans met de sponsors die er toen waren. Had je toen al dat geld samengegooid, dan had je heel veel geld. Maar door een paar stijfkoppen is het niet doorgegaan. Ingelmunster is uiteindelijk naar Harelbeke getrokken. Zie wat ervan geworden is ! Een fusie was toen een goed idee, omdat we beide, Roeselare en Ingelmunster, in tweede zaten te vechten zonder vooruitgang te boeken én omdat hier veel geld nodig was omdat er een gat was geslagen. Maar een fusie zal nu niet nodig zijn. Economisch, denk ik, beschikken we hier over ongeveer dezelfde troeven als Kortrijk en Waregem. We weten zeer goed waarmee we bezig zijn en zijn bereid om hard te werken. We promoveren om er te blijven en ik geloof erin, omdat we weten dat er wél voldoende potentieel is. We moeten niet naar anderen kijken, maar naar onszelf. Het is elk voor zich. Neen, ik geloof niet in een grote fusie. Ik heb tegen niemand iets, maar ik zie dat niet gebeuren. De mentaliteit van Roeselare zal nooit samengaan met die van Kortrijk. Een Roeselarenaar wil het trouwens het liefst allemaal zelf behouden en zich zelf bewijzen in eerste klasse.”
Dat hijzelf al meer dan een miljoen euro privé-kapitaal in de club gestopt zou hebben en daarmee de promotie geforceerd zou hebben, ontkent hij. Hij wil niet doorgaan voor de Roman Abramovich van KSV Roeselare. “De mensen vertellen veel, hé”, glimlacht hij. “Laatst bij de slager nog dat ik Stoica had gekocht. Ik weet niet waar ze het allemaal vandaan halen. Ik vind het trouwens totaal verkeerd dat bedrijfsleiders spelers kopen. Meestal worden ze dan weer verkocht uit eigenbelang. Zulke toestanden interesseren ons hier niet. Mijn motivatie is : als je zo’n bedrijf hebt, moet je iets doen voor de regio, ook voor die 450 jeugdspelers. Het sociale aspect betekent hier ook nog iets.”
Het stadion ligt langs de ringlaan op het domein Schiervelde, vlakbij de Hallen, de Veiling en de Sporthal, waar volleybalkampioen Knack Roeselare speelt. Parkeerplaatsen voldoende alleszins. Aan het stadion zelf is wél nog werk, veel werk als KSV een toekomst in eerste klasse beoogt. Alleen in de hoofdtribune zijn zitplaatsen. Op een overdekte staanplaats aan de overkant na is de rest niet overdekte staanplaatsen. De capaciteit werd om veiligheidsredenen gereduceerd van 12.000 tot 8836. Schiervelde is op dit moment geen concurrentieel stadion, maar kan het worden. Het is stadseigendom. En als de stad een volleybaltempel ter waarde van 10 miljoen euro bouwt, waarom zou ze dan niet het voetbalstadion moderniseren ? “De stad werkt supergoed met ons mee”, zegt Mik Deraeve. “Ze zorgde al voor vier nieuwe velden en een nieuw sanitair blok dat toch ook veel geld kostte ( 2 miljoen euro, nvdr). De stad is zich ervan bewust dat een voetbalploeg in eerste klasse reclame is. Het eerste jaar zullen er veel aanpassingswerken moeten gebeuren, maar ik zie geen problemen.”