Vorig seizoen deed zich na nieuwjaar in de Belgische competitie het verschijnsel van de zogenaamde B-elftallen voor : ploegen die om niet altijd even duidelijke redenen fel verzwakt aan de aftrap verschenen. Een voetbalkenner met vele jaren beroepservaring bij de gokkantoren Ladbrokes en Bingoal spreekt van “de truc met de B-elftallen”. Hij zegt sterke vermoedens te hebben dat hier een in België illegaal gokcircuit achter zit. “De grootste winsten worden niet geboekt met het voorspellen van winst of verlies, maar als je de uitslag ook juist hebt. Als één van beide elftallen beduidend zwakker is dan het andere, heb je meer kans op een grote score. Als je dat vooraf weet, kan je daarop inzetten.”

Een insider bevestigt ons dat er een gokcircuit bestaat dat door Aziaten wereldwijd wordt georganiseerd. Je kunt er gokken op voetbalwedstrijden van de meeste competities in de wereld, ook de Belgische. Het gebeurt via het internet en met de betaalkaart. Iedereen die klant wordt, krijgt een code en kan deelnemen. Het systeem werkt een beetje zoals de beurs. Inzetten op een ploeg is aandelen kopen van die ploeg ; gokken op wedstrijden is aandelenpakketten kopen. Op basis daarvan fluctueren de koersen, die ieder moment via het internet te volgen zijn. Hoe meer er gegokt wordt op een overwinning van de ene ploeg, hoe lager de koers van die ploeg en hoe hoger die van zijn tegenstander.

Wedstrijdmanipulatie door de gokmaffia gebeurt door infiltratie in clubs en/of omkoping van onder andere spelers. Het is big business en het Belgische voetbal is interessant omdat het in crisis is en goedkoper is dan de grote competities. Bij wedstrijden waarmee ‘iets aan de hand is’, waar de maffia al dan niet volledige controle over heeft, wordt er via netwerken eerst ingezet op de ploeg die ‘zeer waarschijnlijk’ zal verliezen, om de koers te manipuleren, om dan uiteindelijk kort voor de aftrap massaal in te zetten op het andere team waarvan de koers fors de hoogte in is gegaan. Miljoenen tegelijk soms. Als het dan verkeerd dreigt te lopen, worden ultieme middelen niet geschuwd. Desnoods worden dan de elektriciteitsleidingen doorgeknipt zodat de stadionverlichting uitvalt en de wedstrijd gestaakt moet worden, zoals enkele jaren geleden gebeurde bij een Londense derby.

Officiële bookmakers moeten op de inzet 10 à 20 procent afdragen aan de overheid. Het vanuit Azië georganiseerde gokcircuit doet dat niet en is daarom een doorn in het oog van de voor de Belgische wetgeving wél legale bookmakers, ook omdat het inkomsten zijn die ze mislopen. Dat er Chinezen mee gemoeid zijn, mag geen verbazing wekken. “Alle Chinezen die in de jaren ’90 rijk zijn geworden, deden dat zoals de oligarchen in Rusland op een naar westerse maatstaven niet zo koosjere manier”, zegt iemand op de Belgische ambassade in Peking. “De Chinese maatschappij is een amorele maatschappij ( buiten zedelijke overwegingen om handelend, nvdr), wat nog iets anders is dan een immorele ( onzedige, nvdr). Maar het heeft wel tot gevolg dat liegen, vals spelen en kopiëren er niet zo negatief worden bekeken als bij ons.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content