Woordvoerder Pol Van Den Driessche van Cercle Brugge draagt het principe ‘woord-wederwoord’ hoog in het vaandel. Als hij wordt opgebeld om zijn eerste maanden als woordvoerder bij Cercle Brugge te evalueren, maakt hij daar dan ook eerst graag van gebruik om te reageren op wat Peter Vandenbempt in het kerstnummer van Sport/Voetbalmagazine over Cercle zei. De radiojournalist vroeg zich af waarom Cercle plots een woordvoerder nodig heeft en sexy moet zijn.

Van Den Driessche wendt zijn wederwoord niet aan om zijn eigen aanpak te verdedigen, wel om Vandenbempt ervan langs te geven. “Razend was ik toen ik dat las”, zegt hij. “Ik vind het zo misplaatst, denigrerend en intellectueel oneerlijk. In het begin van het seizoen wordt overal gezegd : ‘Cercle sexyer maken ? Ha, dat hebben er al zoveel geprobeerd.’ Vandaag zijn we een halfjaar verder en is dat gelukt ; tot ver buiten de Brugse regio wordt over ons gepraat. En nu vertelt Vandenbempt dat Cercletje klein moet blijven. Ik verklaar hem bij deze stekezot.”

Eens uitgeraasd, begint Van Den Driessche zijn evaluatie : “We hebben een betere sfeer rond Cercle kunnen creëren en groen-zwart kwam de voorbije maanden meer in het nieuws dan ooit voorheen. Ik denk dat we over meer dan een verdrievoudiging kunnen spreken. Dat allemaal dankzij interessante elementen, zoals de afspraak dat spelers die nu een contractverlenging tekenen, zich ertoe verbinden om zich in te zetten voor sociale projecten. Ook was er weer een echte hype rond de Brugse derby. We hebben van ons laten horen en zullen dat blijven doen.”

Van Den Driessche beaamt dat de ommekeer drastisch was. Vroeger liet de club amper van zich horen, nu bestookt de woordvoerder journalisten met talloze mails. “Sommigen zeggen dat ik er te veel stuur. Maar jullie moeten maar filteren, dat is jullie job. Bij mij moet het vooruitgaan. Het gaat nu wat vlug, maar het gebeurt.

“Ik ben blij dat het bestuur meegaat in wat ik doe, merk dat mijn aanpak overslaat. Mensen in de club reageren anders dan voorheen : meer assertief, om niet te zeggen offensief. Als je nu naar voorzitter Frans Schotte belt, legt die andere verklaringen af dan vroeger.”

Om de aanpak van Van Den Driessche te verdedigen, moest die zich inderdaad door een bocht van 180 graden wringen, want Schotte, dat was de man die vorig seizoen nog zei : “Je moet van ons heel weinig extreme uitspraken of sensatie verwachten” en “het is niet met lawaai te maken dat je verdienstelijk wordt.”

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content