Ook SK Beveren, verliezend bekerfinalist, heeft zijn eerste trainingsweek achter de rug. Naar jaarlijkse gewoonte kon Herman Helleputte alweer weinig volk begroeten op de eerste trainingen. “We zijn begonnen met veertien spelers en ik heb er snel wat beloften bijgehaald om de groep aan te vullen”, zegt hij. Zuchtend : “Als je met veertien spelers om de twee dagen een oefenwedstrijd moet gaan spelen, zit je zo door je krachten heen. Bijzonder jammer allemaal.”

Jocelyn Joss kreeg geen nieuw contract meer, Anouar BouSfia tekende wel bij. Igor Stepanovs, nog zonder club, en Boka (Straatsburg) zijn de vertrekkers. Boka gaat naar Frankrijk op uitleenbasis, maar Jean-Marc Guillou en Beveren hopen dat de transfer nadien definitief wordt. Van nieuwkomers nog geen spoor. Helleputte : “Ze hebben getekend, maar zoals elk jaar zijn er visumproblemen. Op spelers van Arsenal is het nog wachten. Ik hoop maar dat het feit dat Beveren nu Europees speelt, ons iets aantrekkelijker maakt. En dat ze van Stack, Halls of Stepanovs hebben gehoord dat het hier leuk is. Op dat vlak is het misschien ook hoopgevend dat ze op 4 augustus met een iets betere ploeg naar Beveren komen voor een oefenwedstrijd. Vorig jaar was dat nog de beloftekern, nu zouden er ook sterren bij zijn. Misschien dat jongens die ginder geen kans maken op spelen, nu iets gemakkelijker de stap naar Beveren zetten.” Stepanovs werd niet overgehaald om langer te blijven. Helleputte : “Igor was een vrije speler en Letland deed op het EK een paar aardige dingen. Zijn looneisen zullen wel onhaalbaar geweest zijn voor Beveren.”

Een handicap vindt de trainer het dat Arsenal twee van zijn spelers, verdediger Emmanuel Eboué en middenvelder Marco Né, meeneemt op stage naar Oostenrijk. Pas op 2 augustus zijn ze terug. Helleputte : “Né was weg met Ivoorkust en vertrekt dan onmiddellijk weer. Van mijn stage bij Arsenal en uit gesprekken met Arsène Wenger weet ik dat ze het de eerste tien dagen heel rustig doen, om geen blessures op te lopen. Voor mij is het allemaal vervelend, want het is nú dat je de conditionele basis voor het seizoen legt. Qua automatismen ben ik niet bang, maar ik had ze toch graag hier gehad. Augustus is voor ons immers ontzettend belangrijk. We beginnen het kampioenschap tegen Club Brugge en spelen dan direct Europees. Dat hebben we vorig seizoen verrassend afgedwongen, en daarom is het bijzonder jammer dat de voorbereiding op deze manier verloopt. Romaric kwam zeven kilo te zwaar terug uit vakantie en zijn eetgewoonten zijn nog altijd slecht. ’s Avonds naar de frituur, en zo. Onprofessioneel, maar wat doe je eraan ? Elke dag extra begeleiden.”

Toch nog goed nieuws : met doelman Copa bereikte Beveren wel een akkoord voor een langer verblijf. “Daarmee heb ik alvast een goeie doelman”, besluit de trainer.

(PTK)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content