Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Het koortsachtig aftellen is voorbij, het voetbalfestijn kan beginnen : bijna een half miljard euro investeerde Duitsland om een maand lang te breken met zijn saaie imago. Het komende WK moet dat van de vreugde worden, het sierstuk van een helemaal herrezen land dat de last van het verleden definitief van zich wil afschudden. Met zijn gevoel voor show en overdrijving riep FIFA-voorzitter Sepp Blatter het toernooi nog voor de eerste bal rolde uit tot het beste uit de geschiedenis. Hij zal dat de komende weken blijven herhalen.

Dit moet het WK worden van de superlatieven, van de records, van de pronkerige voetbalarena’s en van de gastvrijheid. De nu al tot op de draad versleten slogan Die Welt zu Gast bei Freunden dient echt in de praktijk te worden omgezet. Extreme veiligheidsmaatregelen moeten ervoor zorgen dat niemand het feest verstoort. Ook al doemt de angst na een recente aanslag in Berlijn op : ook Duitsland weet geen raad met de problemen van een multiculturele samenleving. Maar dat moet verdoezeld worden tussen 9 juni en 9 juli, tussen de openingswedstrijd in de magische Allianz Arena in München en de finale in het gemoderniseerde maar toch nog altijd authentieke Olympisch Stadion van Berlijn.

Of dit WK nieuwe trends zal opleveren, lijkt twijfelachtig. De tijd van de tactische innovaties lijkt voorbij. Hooguit kan er gepoogd worden om spelculturen te veranderen. De Duitse bondscoach Jürgen Klinsmann probeerde de voorbije maanden het starre Duitse voetbal met modernisme te overgieten, maar sinds hij een paar keer met zijn hoofd tegen de muur liep, geldt hij hier en daar als een vervloekte hervormer.

Weinig landen waar het verwachtingspatroon zo groot is als juist Duitsland. Zelfs bondskanselier Angela Merkel mengde zich in de debatten toen Klinsmann na een zware 4-1-nederlaag in een oefenwedstrijd in Italië in de vuurlijn van de kritiek lag. Ze wilde dat de glans van dit evenement niet verbleekte. Wat al te graag had Merkel het WK gebruikt als locomotief om de slabakkende economie weer op gang te trekken. Ondanks een vloedgolf van nieuwe arbeidsplaatsen is dat niet gelukt. Niet altijd slaagt de politiek erin de sport te gebruiken om zichzelf in de etalage te plaatsen.

Als techniek en creativiteit op het WK primeren, zal weinig een vijfde wereldtitel van Brazilië in de weg staan. De titelverdediger bestaat uit een verzameling frivole balkunstenaars die tactisch gedrild zijn in de Europese topcompetities. Bondscoach Carlos Alberto Parreira heeft al laten weten dat hij tijdens dit WK naar perfectie streeft. Brazilië overgiet collectiviteit met individuele vrijheid. Het is een van de zeldzame ploegen die niet opereert met een targetman, vaak het wapen van de armoede, ook dan als het er in het hedendaagse voetbal om gaat zo snel mogelijk de omschakeling te maken.

Brazilië beschikt bovendien over die speler die met zijn fluwelen balbehandeling en zuivere traptechniek een wedstrijd kan beslissen. Daarnaast heeft Ronaldinho nog een ander wapen om tot de absolute ster uit te groeien : hij kan met druk omgaan. Dat heeft te maken met zijn levenshouding : geen gezaag en geklaag maar altijd pure vreugde vanaf het moment dat hij de bal beroert.

Het is verbazend met welk gemak dit Zuid-Amerikaanse land de talenten blijft produceren. Ook in Argentinië staat er voor de toekomst een gouden lichting klaar. Dat heeft te maken met andere prioriteiten en met een totaal ander schoolsysteem. En met andere klemtonen binnen de clubs. In Brazilië gaan ze ervan uit dat techniek via verschillende oefenvormen aan te leren is. Iedere zichzelf respecterende club heeft veertig jeugdtrainers in dienst die ieder in hun domein met het aanstormende talent werken.

Specialisme is meer dan ooit het gevleugelde woord in het moderne voetbal. Zoals in tal van andere domeinen hinkt dit land ook daarin achterop. Het is een van de redenen waarom we een maand lang moeten toekijken terwijl de beste landen ter wereld hun kunsten vertonen.

JACQUES SYS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content