Naar jaarlijkse gewoonte wentelde de Uefa zich in Monaco voor de echte start van het Europese seizoen twee dagen lang in een wereld van luxe. Ook Club Brugge, Anderlecht, Lokeren en La Louvière toefden graag tussen de jetset.

Monaco blijft een vlucht uit de werkelijkheid. Gedecolleteerde en geparfumeerde vrouwen, opgeblonken en opgepoetste macho’s, blitse en flitsende auto’s, afgegrendelde en afgeschermde flatgebouwen : geen stad in Europa waar stijl en patserigheid zo brutaal botsen als in dit prinsdom. Monaco is aangestoken door het virus van de bouwwoede en dat gaat ten koste van de vroegere grandeur. De mondaine plaats groeit hier en daar langzamerhand uit tot een door beton en stenen overgoten oord.

Voor de Uefa blijft Monaco een ideaal podium om het Europese seizoen echt op gang te schieten. De vroeger zo starre en logge Europese federatie probeert er telkens weer de wolk van conservatisme die ze over zich heeft hangen, resoluut weg te blazen. De bobo’s zijn er toegankelijk voor de pers en organiseren, bijvoorbeeld, ieder jaar een ontbijtsessie met een aantal journalisten om nieuwe initiatieven toe te lichten en gedachten uit te wisselen. Veel nieuws leverde dat dit jaar niet op. Wel maakt de Uefa zich zorgen over de duistere figuren die zich in het voetbal infiltreren en er via onduidelijke geldkanalen sportieve macht kopen. “Maar we kunnen moeilijk voor controleur gaan spelen”, bromde voorzitter Lennart Johansson. Het is een uitspraak die vreemd klinkt in een staat waar prins Rainier eigenhandig de strijd aanbond tegen dat soort louche figuren die op een gegeven moment AS Monaco wilden overnemen. Beslist verhinderde hij een mogelijke deal.

De loting van de Champions League wordt door de Uefa traditioneel gebruikt om het eigen imago op te poetsen en de succesformule van het kampioenenbal te accentueren. Het gebeuren moet een steeds grotere internationale weerklank krijgen. Er wordt vanaf deze maand op geregelde tijdstippen in drie talen een magazine op de markt gebracht en secretaris-generaal Gerhard Aigner laat weten dat er plannen zijn om binnen twee jaar de finale van de supercup in Azië te organiseren.

Aigner is de geestelijke vader van vele ideeën. Sommigen binnen de Europese voetbalfederatie houden nu al hun hart vast als ze denken aan het vertrek van deze Duitser, die op het einde van dit jaar vervroegd met pensioen gaat. De competentie van Aigner wordt alom geprezen : hij boogt op een immense dossierkennis en wist zich te omringen met medewerkers van een hoog niveau. Aigner, die destijds bij de Fifa geregeld botste met de als een politicus optredende Sepp Blatter, heeft op de hem eigen rechtlijnige manier de Uefa mee een modern gezicht gegeven. Zijn opvolger, de voorlopig nog in de luwte toevende Zweed Lars Christan Olsson, krijgt straks een zware taak – ook al heeft hij binnenshuis een erg goede reputatie.

Veel meer ongerustheid is er voor de dag dat voorzitter Lennart Johansson moet worden opgevolgd. De Zweedse Bourgondiër mag dan niet bepaald flitsend ogen en steeds moeizamer praten, zijn eerlijkheid en fair play staan boven alle twijfel verheven. Johansson nam in zijn wat houterige stijl de honneurs waar op het Europese voetbalgala, dat traditioneel volgt op de loting voor de Champions League. Gianluigi Buffon, de doelman van Juventus, werd daar verkozen tot beste speler van vorig seizoen. Daarenboven werd hij ook nog eens gelauwerd als beste doelman. Andere onderscheidingen waren er voor Roberto Carlos (beste verdediger), Pavel Nedved (beste middenvelder) Ruud va n Nistelrooy (beste aanvaller) en Roy Makaay (Europees topschutter). Gewillig lieten de heren zich op het podium interviewen door de bevallige en vlot vijf talende sprekende Lolita Moreno, een babe met klasse en verstand, waarvan somigen niet begrijpen dat ze ooit was getrouwd met Lothar Matthäus, die niet bepaald geldt als de slimste Duitse voetballer uit de geschiedenis.

Ondertussen komt er geen sleet op de succesformule van de Champions League, ook al zijn er dit seizoen minder televisiegelden en werd de uitschakeling van een magneet als Borussia Dortmund door de mensen van TEAM niet bepaald op applaus onthaald. Aan de 500 miljoen euro tv-inkomsten van vorig seizoen zal men straks ongetwijfeld niet komen. Club Brugge had de instorting van deze markt aan den lijve kunnen ondervinden : directeur Antoine Vanhove berekende dat Club aan de dubbele wedstrijd tegen Borussia Dortmund nauwelijks een cent zal overhouden, ofschoon de Duitse televisie nog altijd het best betaalt en de relatief korte verplaatsing naar Dortmund niet bepaald een aanslag was op het budget. “Om dan nog iets over te houden moet je in de Uefacup al ver komen”, zegt hij. Het is nog maar eens illustratief voor de grote kloof die er tussen de twee Europese competities gaapt. Het is zeer de vraag of een verandering van de formule (ook in de Uefacup wordt er vanaf volgend seizoen met groepen gewerkt) de grauwheid van deze competitie zal doorbreken.

Dat bleek in Monaco niet de zorg van Anderlecht en Club Brugge, voor wie er nu rond de 7,5 miljoen euro wenkt. Toch vindt Michel D’Hooghe, de voorzitter van Club Brugge, dat je dit cijfer moet relativeren : “Omdat er uiteindelijk organisatiekosten zijn en een groot deel van het geld aan spelerspremies opgaat.” Toch was vooral D’Hooghe na het bereiken van de Champions League tevreden. Het geld zal hem immers helpen om Club Brugge sneller een nieuw elan te geven. Per 1 oktober, zo laat hij weten, zullen er verdere tekenen van vernieuwing zichtbaar worden. Dan zal Marc Degryse, die zich op vraag van de voorzitter uit de publiciteit hield, zich als sportieve stem van de vereniging laten horen. In afwachting daarvan noemt D’Hooghe de aanstelling van Degryse een absolute verrijking : “We hebben enorm veel baat bij zijn visie. Marc past helemaal in de stijl van het huis. Hij praat bijvoorbeeld heel veel met Trond Sollied, ze zijn samen Borussia Dortmund gaan scouten. Maar wat belangrijk is : hij weet heel goed waar zijn grenzen liggen.”

In de nieuwe kantoren die Club Brugge eind deze week betrekt, zal Marc Degryse het overzicht op de sportieve zaken behouden : zijn bureau kijkt uit op de oefenvelden. En van de gevreesde fricties met Antoine Vanhove is er absoluut geen sprake. “Die zijn er nooit geweest”, herhaalde Vanhove in Monaco. “Ik heb nooit begrepen dat er mensen zijn die vertellen dat ik niet met Marc wil werken. Trouwens, ik heb binnen deze vereniging niets te willen, ik probeer gewoon zo goed mogelijk mijn werk te doen.”

Niets of niemand zal Michel D’Hooghe ervan weerhouden om de club op zijn kompas te laten varen. Hoewel de voorzitter graag zijn inbreng minimaliseert (“Ik vind niet dat er altijd naar mij gewezen moet worden als ze over de veranderingen praten”), heeft hij anticiperen tot zijn credo uitgeroepen. Om voor geen verrassingen te staan, vergadert de bestuurstop met het oog op volgend seizoen heel binnenkort over de financiën. En om nieuwe mogelijkheden te benutten, werden er drie mensen naar Dortmund gestuurd die er de marketing en de merchandising van Borussia bestudeerden. Club Brugge is duidelijk bezig aan een inhaalbeweging, maar de in de vezels van de vereniging verankerde voorzichtigheid zal daarvoor niet wijken. En de doelstelling voor de toekomst is duidelijk : op het einde van het seizoen weer een ticket pakken voor de Champions League.

Onvoorzichtigheid is er na het bereiken van de Champions League ook niet bij Anderlecht. Voorzitter Roger Vanden Stock, opvallend ontspannen in het Monegaskische prinsdom, herhaalde dat er van de komst van een nieuwe spits geen sprake kan zijn. Hij is blij met de bijkomende inkomsten, maar pleitte tegelijk voor een sterkere Belgische competitie die Anderlecht moet helpen zijn niveau in Europa op te tillen. Het geloof in eigen kunnen is niettemin weer groot in het Brusselse voetbalbastion. Opmerkelijk veel optimisme borrelde er naar boven nadat Bayern München, Olympique Lyon en Celtic Glasgow uit de koker waren gerold. Roger Vanden Stock en Michel Verschueren, van wie het weinig waarschijnlijk lijkt dat hij in Monaco echt voor het laatst een Europese loting bijwoonde, spraken over een tweede plaats en de nieuwe manager Herman Van Holsbeeck vroeg zich luidop af of het niet veelbetekenend was voor de kracht van Anderlecht dat er met een speler als Pär Zetterberg geroteerd kan worden. Celtic Glasgow en Olympique Lyon moeten inderdaad geen onhaalbare kaarten zijn voor paars-wit, al brandt de bij Bayern München uitgerangeerde Braziliaan Giovane Elber van ongeduld om zich bij de Franse kampioen te manifesteren. En Bayern zelf blijft natuurlijk een moeilijk te ontwrichten en met veel raffinement overgoten machine, waar Roy Makaay niettemin al onder zware druk staat. De boulevardkrant Bild zette zowaar vraagtekens bij de nieuwe Nederlandse prijsschutter, omdat hij in twee competitiewedstrijden nog niet had gescoord. 18,75 miljoen euro betaalde Bayern voor hem dan ook aan Deportivo La Coruña, dat de komende drie jaar per landstitel van Bayern nog eens een half miljoen euro extra krijgt en de komende vier seizoenen nog eens één miljoen euro als de Zuid-Duitsers de Champions League winnen.

Met waanzinnige cijfers blijft ook een club als AC Milan goochelen. Dat voegde vrijdag in Monaco de supercup aan zijn imposante trofeeënkast toe. Michel D’Hooghe had met eigen ogen één van de drie komende tegenstanders van Club Brugge aan het werk gezien en kwam vooral onder de indruk van het storingswerk door de defensieve middenvelders Andrea Pirlo en Gennaro Gattuso. Zij laten het de centrale verdedigers Paolo Maldini en Alessandro Nesta toe in een zetel te voetballen, had hij terecht geconstateerd, zonder zich de allure van een voetbalkenner te willen aanmeten. Het temperde het optimisme van D’Hooghe niet, die voor de wedstrijd in Dortmund de kleedkamer had betreden en de spelers had toegesproken met de woorden : “Er zijn van die dagen dat je de kans krijgt om je grenzen te verleggen. Vandaag is zo’n dag.”

Minder poeha is er in Monaco traditioneel voor de loting van de Uefacup. Maar ook Roger Lambrecht en Filippo Gaone glimden van trots toen ze zich in het Grimaldi-Forum namens Lokeren en La Louvière naar dit gebeuren begaven. Met Manchester City en Benfica Lissabon krijgen ze topaffiches voorgeschoteld, al is het tekenend voor de verhoudingen in het Belgisch voetbal dat de beide heren zich achteraf vooral bogen over de vraag waar de wedstrijden gespeeld zouden worden.

De Belgische competitie is er één op twee snelheden. Net zoals het Europees voetbal. In een amicale sfeer probeerden de delegaties van Anderlecht en Club Brugge in Monaco de banden te verstevigen. Ze zaten samen aan één tafel tijdens het voetbalgala. De sfeer was ontspannen en Michel D’Hooghe vertelde een anekdote over ex-premier Jean-Luc Dehaene, die de wedstrijd in Dortmund op zijn vakantieadres in Sardinië via de televisie had gevolgd. Bij iedere strafschop van Club Brugge had hij met zijn rug naar het toestel gezeten en moest zijn vrouw hem vertellen of hij zat of niet. Er werd gelachen en geklonken. Buiten wapperden de vlaggen van de Uefa, baadde Monaco in het licht van de jachtboten en werd er rond elf uur een reusachtig vuurwerk ontstoken. Het voetbalfeest kan inderdaad beginnen.

door Jacques Sys

Vanaf 1 oktober treedt Marc Degryse naar buiten.Die 7,5 miljoen euro moeten behoorlijk worden gerelativeerd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content